3 / 8

Teamnet: Cloud, international si mobile

Industria de software este o industrie globalizata, subliniaza Bogdan Padiu, CEO al Teamnet, companie cu afaceri de peste 70 de milioane de euro la nivelul anului trecut. Oportunitatile sunt mari indiferent de regiune si companiile pot accesa solutii software de ultima generatie indiferent daca sunt din Romania sau din alte colturi ale lumii. Domeniul tehnologiei in ansamblu nu mai are granite. „Teamnet, de exemplu, are birouri in cinci tari din regiune si furnizeaza produse si servicii in alte 10 tari, iar planurile noastre de viitor vizeaza extinderea pe noi piete. Pana in 2018, peste 40% din cifra de afaceri va fi realizata din operatiunile din afara tarii”, spune Bogdan.


Industria software este in crestere de la un an la altul, insa aceasta evolutie poate fi accelerata printr-o serie de masuri de sprijin pentru industrie, precum eligibilitatea proiectelor bazate pe solutii software din cloud pentru fonduri europene, dar si prin alinierea la strategia europeana prevazuta in Agenda Digitala 2020. In 2014, industria s-a remarcat printr-o vizibilitate mai ridicata la nivel european si a inregistrat un avans important in domeniile business process outsourcing si cloud. „Totodata, am observat o tranzitie in industrie, de la dezvoltarea de solutii software de business la cerere catre dezvoltarea de soft personalizat, tendinta care va contribui semnificativ la cresterea viitoare a industriei”.


CEO-ul Teamnet nu ar spune ca a fost ceva ce nu a mers, in mod clar, bine, ci poate doar ca evolutia a fost mai lenta decat potentialul pe care il are piata si, totodata, ca se observa in continuare un nivel ridicat de migratie a specialistilor din domeniu catre alte tari din Europa si din lume, generand o lipsa continua de resurse foarte bine pregatite in raport cu cererea existenta in piata. „Cred ca industria ar putea avea o evolutie mai rapida daca ar dispune de o plaja mai larga de resurse umane bine pregatite, specializate si cu inalte competente in domeniu. Astfel, Romania are nevoie de o strategie si de politici coerente pentru a dezvolta si pregati urmatoarea generatie de experti in domeniu”.


Industria software a inregistrat o evolutie moderata in 2014, de cateva procente, fiind estimata la aproximativ 600 de milioane de euro, cifra care include atat solutiile software dezvoltate la cerere, care reprezinta componenta cea mai importanta, cat si licentele software si activitatile de R&D din domeniu desfasurate in Romania, spune Padiu. Evolutia a fost influentata de mai multi factori, intre care evolutia economica in ansamblu, accesul la programe de finantare sau strategia de investitii in solutii software a sectorului public. Pentru 2015, estimez o evolutie similara a industriei.


„Remarcam o tendinta tot mai importanta in Romania catre solutii complexe, adaptate necesitatilor specifice pe care le au. Teamnet este recunoscuta pe piata din Romania si din regiune pentru solutii care integreaza tehnologii si solutii software inovatoare, cum ar fi GIS (Geographic Information System), Cloud, UAV (Unmanned Aerial Vehicle), SCADA (Supervisory Control and Data Acquisition). Grupul este specializat in numeroase tehnologii software pe care le integreaza in proiecte de magnitudine, cu impact la nivelul intregii societati.


Cea mai importanta tendinta este reprezentata de tehnologia cloud. „Companiile din Romania inteleg beneficiile aduse de solutii software din cloud si sunt din ce in ce mai deschise sa integreze cloud-ul in operatiunile lor. Totodata, observam o preocupare tot mai pronuntata pentru exportul de solutii si produse software si, in ansamblu, de inteligenta romaneasca, o resursa foarte importanta care s-a remarcat pe plan regional in ultimii ani. Nu in ultimul rand, din interactiunea permanenta cu clientii nostri vedem o cerere in crestere pentru solutii de nisa, foarte complexe si adaptate unor nevoi specifice de business”.


„Grupul are in plan extinderea echipei care numara in prezent peste 800 de oameni. Avem in plan sa continuam angajarile si in 2015 si vom investi sustinut in dezvoltarea profesionala a expertilor nostri si in cresterea competentelor acestora”, incheie Bogdan Padiu.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri