15.Unbox de la Amazon este sub asteptari

15.Unbox de la Amazon este sub asteptariServiciul de video on demand (continut la cerere) oferit de Amazon nu i-a impresionat in mod placut pe redactorii PCWorld, pentru ca este “dezordonat si urat”.

Site-ului ii lipseste atat simplicitatea cat si rafinamentul de care da dovada rivalul Apple iTunes, sustin cei de la PCWorld. Amazon Unbox ofera utilizatorului posibilitatea de a trimite filmele catre video recaorde-ul digital TiVo, insa inainte de a le urmari trebuie sa astepte pana cand acestea sunt descarcate complet, fapt care necesita cam mult timp.

Servicul Unbox de la Amazon a dvenit disponibil publicului in septembrie 2006. Programul nu este compatibil cu sistemele de operare Linus sau Mac OS X. Pentru cei care folosesc aceste sisteme de operare este necesar un dispozitiv TiVo pentru urmarirea filmelor cumparate prin Amazon Unbox.

14. Retele municipale WiMax

14. Retele municipale WiMaxNu numai in Romania tehnologia WiMax (Worldwide Interoperability for Microwave Access- tehnologie care permite accesul wireless la internet pe ditante mari).

Anul acesta primariile din Statele Unite nu prea a avut succes in atragerea partenerilor pentru construirea retelelor municipale WiMax, deoarece companiile s-au vazut in situatia de a renunta la proiectele prea costisitoare.

In urma poectelor realizate in Statele Unite s-a constatat ca pentru a acoperi distante de circa 2500 km2 este nevoie de costuri curpinse intre 133 si 200 de milioane de dolari.

Retelele sociale

Retelele socialeMemo, Bebo, Faceboo, MySpace, Hi5 si toate retelele sociale create consuma utilizatorilor foarte mult timp pentru completarea profilelor, pentru interactiunea cu ceilalti.

PcWorld considera ca aceste retele de socializare apartin anului 2006, oricat de “cool” ar fi sa impartasesti pozele sau filmele cat mai rapid cu prieteni.

Potrivit acestora, in urmatorii doi ani cam 90 de procente dintre retele existente vor disparea. Previziunile pentru anul viitor sunt arata insa un business infloritor daca ne gandim ca anul viitor se vor cheltui 2,2 miliarde de dolari, adica aproape de doua ori mai mult decat in 2007, pentru publicitate pe platformele sociale online, portivit unui studiu realizat de firma de cercetare eMarketer, citat de Mediapost.com.

Cele mai mari cheltuieli de publicitate pe platformele sociale vor fi inregistrate in Statele Unite unde acestea sunt estimate sa creasca pana la suma de 1,6 miliarde de dolari. In 2007, valoare acestora a fost de 920 de milioane de dolari. In Statele Unite, platformele sociale MySpace si Facebook reprezinta 70% din aceasta piata, arata studiul.

Securitatea pe internet, un oximoron?

Securitatea pe internet, un oximoron?In 2007 securitatea pe internt s-a pastrat doar la nivel teoretic. Potrivit unui studiu realizat de McAffe, 120 de guverne din intreaga lume sunt implicate in acte de spionaj si in atacuri cibernetice.

China, de exemplu, a fost acuzata ca a lansat atacuri online importiva Statelor Unite, Indiei, Germaniei si Australiei. Trei sferturi dintre atacurile cibernetice din 2007 au fost create in afara Statelor Unite, potrivit datelor publicate de Symantec.

11. Microsoft Zune

11. Microsoft ZuneCei de la Microsoft au avut sansa sa depaseasca rivalul Apple si al lui iPod prin lansarea playerului portabil Zune de 8 GB.

Microsoft nu a renuntat insa nici de aceasta data la restrictiile de partajat a pieselor, adica utilizatorul poate schimba melodii cu alti posesori de Zune, dar acestea pot fi ascultate doar de cateva ori.

Potrivit amalizelor realizate de compania de cercetare a pietei NPD Group, Microsft are inca de recuperat in fata celor de la SanDisk sau Creative Labs, iar in timp ce Microsoft vinde un player Zune, Apple vinde 30 de iPod-uri.

10. Furnizorii de servicii wireless

10. Furnizorii de servicii wirelessTelefoanele mobile de astazi sunt din ce in ce mai sofisticate si incorporeaza tot mai multe tehnologii, transformandu-se in computere de buzunar. Insa furnizorii de servicii compatibile cu aceste gadgeturi nu se prea ridica la standardele cerute de oamenii de la PCWorld.

“Industria wireless a fost o dezamagire uriasa anul acesta”, a declarat un fost redactor sef adjunct al revistei PCWorld.

“Inovatia pe segmentul dispozitivelor a fost extraordinara, dar faptul ca cele mai multe dintre ele (aparatele) sunt legate de un anumit furnizord e servicii este absurd. Sa speram ca pasii facuti recent catre deschiderea platformelor wireless vor castiga tractiune. As fi surpins daca nu s-ar intampla curand sa putem cumpara dispozitive mobile care sa mearga cu orice furnizor, si in care sa nu fim prinsi in contracte si in taxe de incheiere”, a completat acesta.

9. Office 2007

9. Office 2007Microsoft a schimbat aproape in tottalitate interfata programului Office 2007, astfel ca cei obisnuiti cu versiunea anterioara se adapteaza mai greu.

“Interfata amestecata, incompatibilitate cu vechile tipare macro, dar, hei, am controlul ortografiei in context!”, spunea fostul colaborator la revistei PCWorld, Robert Luhn. “Merita aceasta un upgrade de 239 dolari? Cred ca nu!”, considera Luhn.

8. Leopardul din curtea Apple

8. Leopardul din curtea AppleApple a avut succes cu iPod-ul si cu iPhone-ul, insa sistemul de operare lansat in octombrie a ridicat ceva probleme.

La cateva zile de la lansare utilizatorii au raportat diverse nemultumiri, printre care instabilitatea conexiunii wireless, vulnerabilitatile in fata condurilor malitioase (sistemul a iesit pe piata fara sa aiba firewall-ul activat).

La jumatatea lunii noiembrie, Apple a lansat un upgrade care sa repare cateva dintre erori, printre care si cea a vulnerabilitatii.

Voice Over IP (telefonia prin internet)

Voice Over IP (telefonia prin internet)Anul 2007 nu a fost prea bun nici pentru telefonia prin internet in Statele Unite. Compania care furnizeaza servicii VOIP in Statele Unite a fost anul acesta implicata intr-un proces de incalcare a patentelor, intentat de Verizon, AT&T si Sprin Nextel.

6.Industria broadband in tabara dezamagirilor

6.Industria broadband in tabara dezamagirilorAmericanii sunt nemultumiti pentru ca furnizorii de internet au renuntat la abonamentele cu trafic nelimitat. Comcast, unul dintre principalii provideri americani, a fost actionat in justitie de clientii nemultumiti dupa ce a recunoscut ca a limitat traficul pentru a descuraja ocuparea benzilor de catre utilizatorii retelelor peer-to-peer (retea intre calculatoare).

5.iPhone-ul, surpriza topului

5.iPhone-ul, surpriza topuluiEditorii PCWorld au plasat pe locul cinci al topului celor mai mari dezamagiri tehnice ale anului 2007 telefonul lansat de Apple in luna iunie, care a strans milioane de americani la cozile din fata magazinelor distribuitorului AT&T si care este pe cale sa detina 1% din vanzarile mondiale de telefone, in ciuda faptului ca este legat de o anumita retea.

Acestia include in lista elementelor negative ale telefonului tastatura prea mica, lipsa suportului flash si serviciile de calitate slaba oferite de A&T in America.

In plus, decizia lui Steve Jobs, seful Apple, de a reduce atat de drastic pretul, de la 599 dolari pana la 299, a dus iPhone-ul pe lista neagra a editorilor PCWorld.

4.Yahoo!

4.Yahoo!Anul acesta, Terry Semel, presedintele si CEO-ul corporatiei Yahoo a renuntat la functiile sale ca urmare nemultumirilor aratate de actionari fata de salariul prea mare si de performantele obtinute de fostul sef.

Corporatia este insa blamata pentru divulgarea de date confidentiale catre guvernul de la Beijing, decizie care a dus la incarcerarea mai multor disidenti chinezi.

3.Facebook

3.FacebookReprezentantii PCWorld au acordat un loc special in acest top retelei de socializare Facebook pentru ca a furat stralucirea celor de la MySpace.

Decizia inspirata a lui Zuckerberg de a deschide platforma catre dezvoltatorii de software se dovedeste enervanta pentru utilizatori. Asadar, nici programul de publicitate Bacon nu a avut prea mult succes, mai ales ca Zuckerberg a tinut sa isi ceara scuze de la utilizatori pentru ca toate cumparaturile facute pe site-uri ca Amazon, Overstock, Fandango sunt facute publice in toata reteaua de prieteni.

2. Razboiul formatelor high definition

2. Razboiul formatelor high definitionSony si Tosiba sunt intr-o competitie stransa pe segmentul formatelor Blu-ray, respectiv HD-DVD, fiecare anuntandu-se castigatori de la o luna la alta.

Seful Sony declara luna trecuta ca acest razboi a ajuns in impas, iar cumparatorii nu s-au aratat prea incantati.

1. Marele castigator sau marele invins: Windows Vista

1. Marele castigator sau marele invins: Windows VistaWindows Vista a fost elaborat in laboratoarele Microsoft vreme de cinci ani, dar se pare ca specialistii gigantului nu au reusit sa se ridice la nivelul asteptarilor.

Cand a fost lansat in luna ianuarie sistemul prezenta incompatibilitati pentru ca nici producatorii de hardware, nici producatorii de software nu se gandisera sa isi restructureze produsele pentru noul sistem de operare.

Editorii PCWorld nu se indoiesc insa ca Vista va inregistra vanzari imbucuratoare, mai ales pentru ca va fi destul de greu sa gasesti un calculator care sa nu aiba sistemul preinstalat.