Portabilitatea numerelor: Cine castiga, cine pierde?

Portabilitatea numerelor: Cine castiga, cine pierde?Din 21 octombrie 2008, orice utilizator va putea beneficia de portabilitate in 10 zile de la depunerea unei cereri la furnizorul la care este abonat.

“Posibilitatea abonatilor de a-si pastra numarul de telefon atunci cand isi schimba furnizorul le asigura acestora o mai mare libertate de alegere si indeparteaza o bariera in dezvoltarea concurentei in sectorul comunicatiilor electronice", a declarat presedintele Autoritatatii Nationale pentru Reglementarea in Comunicatii si Tehnologia Informatie (ANRCTI), Dan Georgescu.

Analistul telecom Nicolae Oaca considera ca operatorii telecom mici sunt cei care vor avea de castigat de pe urma proiectului, batalia devenind astfel mai apriga pe piata de telefonie mobila.

“Cred ca vor fi favorizati operatorii mici precum Cosmote, Telemobil sau RCS&RDS, care vor incerca sa castige clienti de la furnziorii mari de telefonie mobila (Vodafone si Orange). Similar, in telefonia fixa, vor avea de castigat operatorii alternativi ca RCS&RDS si UPC, insa impactul va fi mai mic, din cauza interesului redus pentru telefonei fixa, a migratiilor care au avut loc dupa liberalizarea pietei in 2003”, a spus Oaca.

Pe segmentul telefoniei fixe, operatorii alternativi ar putea castiga clienti noi mai ales de la Romtelecom. Insa, scaderea numarului de clienti pentru fostul monopol (Romtelecom a pierdut circa un milion de abonati la serviciile de telefonie fixa si face eforturi pentru a incetini pierderea), ar putea fi unul din motive pentru care portabilitatea pe fix nu ar trebui sa vada migratii mari.

Analistul considera ca la noi in tara migratia de la un operator la altul nu va fi iesita din comun, iar clientii vor opta pentru aceste servicii din curiozitate la inceput.

“Pe alte piete impactul nu a fost unul deosebit, pana la 15 %, iar la noi migratia se va inscrie in tendinta generala. Este posibil ca nivelul costurilor sa limiteze aceasta migratie”, a explicat Nicolae Oaca.

Concurenta mai acerba din toamna

Concurenta mai acerba din toamnaCum este primita portabilitatea de companiile de telefonie? Reprezinta pastrarea numarului de telefon un impediment prea mare atunci cand vine vorba de schimbarea furnizorului?

“Avand in vedere experienta implementarii portabilitatii in alte tari, precum si caracteristicile pietei romanesti de comunicatii mobile si particularitatile socio-economice ale Romaniei, pastrarea numarului de telefon nu reprezinta o bariera pentru migrarea de la un operator la altul a clientilor de telefonie mobila. Utilizatorii isi aleg operatorul in functie de alte criterii, precum nevoile de comunicare ale acestora, atractia brandului, calitatea serviciilor oferite de operator, acoperirea retelei, experienta de utilizare a produselor si serviciilor, prin urmare, nu ne asteptam ca portabilitatea numerelor sa schimbe preferintele utilizatorilor”, a declarat, pentru Wall-Street, Mihail Tarniceanu, Associate Director, Regulatory Affairs, Vodafone Romania.

“Portabilitatea nu reprezinta un beneficiu in sine atata vreme cat clientul este satisfacut de serviciile oferite. In schimb, va oferi probabil un argument in plus acelor clienti nemultumiti de prestatiile furnizorului de servicii”, sustine si Dorin Odiatiu, Head of Wholesale, International & Regulatory Affairs la Orange Romania.

Oficialii Cosmote sustin ca migratia clientilor intre operatorii de telefonie mobila este un fenomen intalnit la nivel global, si nu este intotdeauna conditionata de portabilitatea numerelor, dar sunt de acord ca implementarea acestui sistem va determina intensificarea concurentei pe piata, mai ales in segmenul de business, in care multi clienti nu renunta la actualul operator pentru a trece la o oferta mai buna, pentru ca numerele lor sunt cunoscute de partenerii de afaceri.

ANRCTI vede portabilitatea numerelor ca pe un impuls dat competitiei pe piata telecom si considera ca operatorii trebuie sa depuna eforturi pentru pastrarea clientilor deja dobanditi.

“Faptul ca-si vor putea pastra numarul de telefon atunci cand schimba furnizorul de servicii de telefonie va creste deschiderea abonatilor catre ofertele alternative, le va permite sa aleaga oferta cea mai avantajoasa sau potrivita, stimuland astfel concurenta intre furnizori. De aceea, succesul portabilitatii va fi dat si de eforturile pe care le vor face operatorii pentru a-si pastra clientii si numerele acestora, prin oferte mai avantajoase si calitate mai buna a serviciilor, nu doar de cuantumul numerelor de telefon care vor parasi retelele originare”, ne-a explicat Dan Georgescu, presedintele ANRCTI.

Operatorii cauta reteta castigatoare

Operatorii cauta reteta castigatoareIn opinia lui Dan Georgescu, pe termen lung, vor beneficia de avantajele portabilitatii furnizorii cei care vor avea ofertele cele mai avantajoase, atat din punct de vedere al pretului, cat si al calitatii.

„Cea mai buna reteta de a pastra clientii, pentru orice operator, este sa aiba clienti fericiti. Studiem cele mai bune posibilitati de a minimiza efectele negative asupra utilizatorilor nostri ale schimbarilor aduse de portabilitate, inclusiv informarea clara, eventual repetata”, sustin reprezentantii Romtelecom.

„Strategia Orange prin care sa transformam facilitatea portabilitatii numerelor intr-o oportunitate pentru noi se bazeaza pe flexibilitate, simplitate, produse si servicii personalizate care sa raspunda cel mai bine necesitatilor de comunicare ale clientilor nostri, dezvoltarea beneficiilor programului de fidelitate Orange Thank You, profesionalism in modul in care ne consiliem clientii”, a spus si Dorin Odiatiu.

Pe oferte noi, cat mai atractive, care sa raspunda nevoilor clientilor, mizeaza si ceilalti jucatori din piata de telefonie fixa sau mobila.

Practici de transfer al numerelor

Practici de transfer al numerelorPortabilitatea numerelor a fost deja implementata in multe tari din intreaga lume Cea mai des intalnita practica in lume este ca utilizatorul, care doreste schimbarea operatorului, dar, totodata, sa isi pastreze numarul de telefon sa contacteze noul operator (furnizorul acceptor), care va conduce procesul de transfer cu furnizorul donor.

Singura tara care nu foloseste acest sistem este Marea Britanie, unde clientul care doreste sa isi schimbe operatorul trebuie sa il contacteze pe furnizorul donor pentru a dobandi codul de autorizatie pentru transferul numarului in noua retea (PAC- Port Authorisation Code).

Odata primit acest cod, Acceptorul contacteaza Donorul pentru a continua procesul de transfer. Aceasta practica a fost indelung criticata de analisti si catalogata ca ineficienta. In acest mod furnizorul donor are oportunitatea de a “recastiga” clientul, sustin specialistii.

Proiectul de implementare a portabilitatii numerelor de telefon necesita o investitie de 582.432,98 de euro, fara TVA, din care ANRCTI va suporta 25%, restul de 75% fiind finantare PHARE.

Taxe pentru transferul numerelor

Taxe pentru transferul numerelorCheltuielile pentru portarea numarului de la un operator la altul vor fi suportate de furnizorul acceptor, iar donorul isi poate recupera cheltuielile pentru transfer de la noul operator al clientului.

„Furnizorul donor nu va factura abonatul pentru activitatile ocazionate de portarea numarului acestuia la furnizorul acceptor.Furnizorul acceptor poate transfera abonatului o parte din costurile determinate de portarea numarului, cu respectarea conditiei ca aceste tarife sa fie accesibile. Din practica europeana se constata ca, in general, furnizorii acceptori au decis sa nu tarifeze abonatii pentru serviciul de portare”, a spus Dan Georgescu.

Georgescu sustine ca, in cazul in care ANRCTI va constata ca tarifele percepute utilizatorilor finali de catre furnizorii acceptori nu sunt accesibile, autoritatea va interveni si va impune obligatii specifice pentru ca sumele datorate de abonati pentru acest serviciu sa fie accesibile.

In Bulgaria, taxele de transfer al unui numar au pus pe jar operatorii, iar neintelegerile privind taxele care urmeaza a fi aplicate atunci cand un numar este transferat dintr-o retea in alta au dus la amanarea introducerii acestui serviciu. Serviciul de portabilitate a numerelor va fi implementat in Bulgaria in aceasta primavara, potrivit presei locale.

Directorul Comisiei de Reglementare in Comunicatii, Tsvetelina Sevlievska, a spus ca Bulgaria se confrunta cu pericolul sanctionarii daca nu introduce portabilitatea numerelor de telefonie mobila la timp.

Ajuta experienta altor piete?

Ajuta experienta altor piete?Pe plan international, Orange, Vodafone sau Cosmote au experimentat ori sunt in proces de implementare a proiectul de portabilitate a numerelor. Cu toate acestea, reprezentantii acestor companii sustin ca fiecare piata are particularitatile ei.

“Problemele difera de la tara la tara, uneori cea mai mare problema o constituie insasi lipsa de interes a clientilor pentru portarea numarului de telefon. In cazul Romaniei, foarte importanta va fi buna functionare a bazei centrale de date”, apreciaza oficialul Orange.

Mihail Tarniceanu, reprezentantul Vodafone, sustine ca implementarea portabilitatii numerelor este un proiect complex, dar compania nu ar trebui sa intampine dificultati.

“Potrivit rapoartelor post implementare din tarile Uniunii Europene, portabilitatea numerelor in retelele mobile este putin raspandita, in principal datorita faptului ca beneficiile acestei masuri nu sunt similare cu cele rezultate din portabilitatea numerelor fixe”, a spus Tarniceanu.

Oficialii Cosmote asteapta definirea elementelor tehnice si de interoperabilitate pentru a stabili detalii concrete pentru acest proiect.

Presedintele ANRCTI apreciaza ca nu ar putea interveni probleme care sa determine amanarea lansarii serviciului de portabilitate a numerelor.

“Avand in vedere faptul ca discutam despre faza premergatoare implementarii proiectului, problemele care pot aparea ar putea afecta strict furnizorii, si nu publicul larg. In vederea implementarii portabilitatii numerelor, furnizorii de servicii de comunicatii electronice destinate publicului trebuie sa ia o serie de masuri specifice de natura tehnica, operationala si administrativa”, a spus oficialul.