1 / 7

Portabilitatea numerelor: Cine castiga, cine pierde?

Din 21 octombrie 2008, orice utilizator va putea beneficia de portabilitate in 10 zile de la depunerea unei cereri la furnizorul la care este abonat.

“Posibilitatea abonatilor de a-si pastra numarul de telefon atunci cand isi schimba furnizorul le asigura acestora o mai mare libertate de alegere si indeparteaza o bariera in dezvoltarea concurentei in sectorul comunicatiilor electronice", a declarat presedintele Autoritatatii Nationale pentru Reglementarea in Comunicatii si Tehnologia Informatie (ANRCTI), Dan Georgescu.

Analistul telecom Nicolae Oaca considera ca operatorii telecom mici sunt cei care vor avea de castigat de pe urma proiectului, batalia devenind astfel mai apriga pe piata de telefonie mobila.

“Cred ca vor fi favorizati operatorii mici precum Cosmote, Telemobil sau RCS&RDS, care vor incerca sa castige clienti de la furnziorii mari de telefonie mobila (Vodafone si Orange). Similar, in telefonia fixa, vor avea de castigat operatorii alternativi ca RCS&RDS si UPC, insa impactul va fi mai mic, din cauza interesului redus pentru telefonei fixa, a migratiilor care au avut loc dupa liberalizarea pietei in 2003”, a spus Oaca.

Pe segmentul telefoniei fixe, operatorii alternativi ar putea castiga clienti noi mai ales de la Romtelecom. Insa, scaderea numarului de clienti pentru fostul monopol (Romtelecom a pierdut circa un milion de abonati la serviciile de telefonie fixa si face eforturi pentru a incetini pierderea), ar putea fi unul din motive pentru care portabilitatea pe fix nu ar trebui sa vada migratii mari.

Analistul considera ca la noi in tara migratia de la un operator la altul nu va fi iesita din comun, iar clientii vor opta pentru aceste servicii din curiozitate la inceput.

“Pe alte piete impactul nu a fost unul deosebit, pana la 15 %, iar la noi migratia se va inscrie in tendinta generala. Este posibil ca nivelul costurilor sa limiteze aceasta migratie”, a explicat Nicolae Oaca.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri