Gates: Nu va exista nicio zi in viata mea in care sa nu ma gandesc la Microsoft

Gates: Nu va exista nicio zi in viata mea in care sa nu ma gandesc la MicrosoftGates se retrage din functia de director general al Microsoft, companie pe care a fondat-o impreuna cu prietenul sau din copilarie Paul Allen, in 1975, pentru a se concentra pe organizatia sa filantropica, Bill&Malinda Gates Foundation, cea mai mare din lume, finantata partial din averea sa, transmite Reuters, citat de NewsIn.

In cursul unei ceremonii organizate in campusul Microsoft, Gates, care va deveni presedintele companiei si va lucra cu jumatatede norma, i s-a alaturat directorului general Steve Ballmer pe scena, unde a sustinut un scurt discurs si a raspuns intrebarilor angajatilor.

"Nu va exista nicio zi in viata mea in care sa nu ma gandesc la Microsoft si la lucrurile minunate pe care le face", a declarat Gates, care si-a sters lacrimile in timp ce un grup de salariati s-a ridicat in picioare si l-a aplaudat.

Ballmer, un coleg al lui Bill Gates de la universitatea Harvard, s-a emotionat atunci cand a incercat sa descrie impactul lui Gates asupra companiei si asupra societatii in general.

"Nu putem sa ii multumim suficient lui Bill. Bill este fondatorul. Bill este liderul", a spus Ballmer. "Ni s-a dat o oportunitate enorma, iar Bill a fost cel care ne-a oferit aceasta oportunitate", a adaugat el.

Istoria unui lider

Istoria unui liderGates lasa in urma munca unei vieti intregi de dezvoltare de software, pentru a se devota gasirii de noi vaccinuri sau microfinantarii proiectelor din tarile in curs de dezvoltare. El va colabora, insa, in continuare la proiecte speciale ale companiei.

La un moment dat cel mai bogat om din lume, averea personala a lui Gates a fost estimata la aproximativ 58 de miliarde de dolari, potrivit revistei Forbes. El se afla in prezent pe al treilea loc, depasit de investitorul si prietenul sau Warren Buffet si de magnatul american al telecomunicatiilor Carlos Slim.

Ballmer a povestit cum s-a gandit sa demisioneze din Microsoft la numai o luna dupa ce se angajase, pentru a se intoarce la Stanford University Business School. Bill l-a implorat sa ramana si i-a prezentat visele sale pentru companie. "Bill mi-a spus asa: 'Nu intelegi! Nu intelegi! Nu intelegi! Vom pune cate un calculator pe fiecare birou si in fiecare casa", a explicat Ballmer.

Potrivit unui studiu IDC, in prezent exista peste un miliard de computere in lume.

Primii pasi ai unui gigant

Primii pasi ai unui gigantGates si Ballmer au amintit pasii pe care i-a facut Microsoft pentru a evolua de la un proiect de inceput, la o companie cu peste 90.000 de angajati, care produce orice, de la console pentru jocuri, pana la software. Cei doi au amintit luptele purtate cu titanul International Business Machines Corp's, un partener care a devenit apoi rival, dupa lansarea sistemului de operare Windows.

"Am mers umar la umar cu cea mai mare, cea mai puternica firma din domeniul calculatoarelor din lume si am invins-o", a spus Ballmer.

Gates, in varsta de 52 de ani, a declarat ca Microsoft a facut o "greseala" pentru ca nu si-a dat seama de la inceput cat de importante vor fi cautarea pe internet si reclamele online - sector dominat de o alta companie care a inceput de la zero si a devenit un succes, Google Inc. El i-a avertizat, insa, pe sceptici sa nu excluda deocamdata Microsoft. "Imi place cand oamenii subestimeaza Microsoft", a spus Gates. "Da, facem greseli si stim acest lucru, dar ne intoarcem si invatam din greseli. Multe dintre cele mai bune realizari ale noastre sunt rezultatul" acestui proces, a adaugat el.

Dupa 33 de ani, Gates afirma ca uneori se pierde in ganduri, conducand pana la Microsoft fara sa isi dea seama. El a anuntat ca se va muta din biroul sau de pe colt, pe care i-l va ceda lui Ballmer. El va ocupa un birou mai mic, cu un etaj mai jos. "Sunt convins ca intr-o zi voi conduce pana la Microsoft, voi urca la etajul cinci si voi merge pana la biroul meu, si voi gasi decoratorii", a spus Gates razand. "De fapt, se intrebau daca astazi plec la patru sau la cinci, pentru a se putea apuca de lucru", a adaugat el.

Filantropul Bill Gates

Filantropul Bill GatesBill Gates, fondatorul companiei Microsoft, a reusit sa devina in 30 de ani o legenda a informaticii, unul dintre cei mai bogati oameni de pe planeta si, in acelasi timp, unul dintre cei mai mari filantropi.

Billl Gates s-a nascut pe 28 octombrie 1955 intr-o familie modesta, avand tatal avocat si mama profesoara, acestia acceptand de la inceput nevoia de cunoastere a copilului, lasandu-l sa descopere aparate si programe electronice.

In 1973, la 18 ani, intra la prestigioasa institutie Harvard dar dupa doi ani renunta la studii, luand decizia sa-si infiinteze propria firma alaturi de prietenul sau Paul Allen. Astfel a luat fiinta, la 4 aprilie 1975, compania Microsoft.

Cei doi parteneri de afaceri cumpara un software, il modifica, il redenumesc MS-DOS si il propun gigantului de pe atunci, IBM, fara a uita sa aiba grija si de drepturile intelectuale de autor. IBM nu cere exclusivitate si permite celor doi sa isi instaleze programul pe propriile lor calculatoare si pe calculatoarele concurentilor, urmand ca in scurt timp un numar foarte mare de computere sa utilizeze acest program.

Grupul Microsoft va fi cotat la bursa in 1986 si devine vedeta valului tehnologic in anii '90, actiunile lor crescand de la 0,09 dolari in 1986 pana la 29 de dolari in prezent.

Imensa avere detinuta de Bill Gates i-a permis sa patrunda si in actiuni caritabile, in 1994 infiintand alaturi de sotia sa fundatia "Bill and Melinda Gates". Fundatia a devenit un gigant in 2006, cand prietenul familie Gates, Warren Buffet, al doilea in topul celor mai bogati oameni din lume, a promis ca le va da o parte din averea sa, insemnand peste 10 milioane de actiuni.

O legenda, mii de articole

O legenda, mii de articole