4 / 5

Cresteri puternice pe linie

De asemenea, eBay are un ritm de crestere incredibil de rapid. Venituri sale au urcat la 34 de milioane $, conform ultimului sfert, comparativ cu $ 19,5 milioane in cel de-al patrulea trimestru, si cu $ 6 milioane de acum un an. eBay a avut o crestere trimestriala de 74% si un castig de peste 469% din primul trimestru din 1999. Analistii declara ca oportunitatea de pe piata este colosala. “Modelul de afaceri este cu mult mai profitabil decat orice alta afacere de pe web. Domeniul poate atinge niveluri fara precedent'', a declarat analistul din partea BancBoston Robertson Stephens, Lauren Cooks Levitan.

Amazon nu a luat multe dintre aceste masuri. In primul trimestru din 1999 a raportat pierderi de 36 de milioane de dolari in profit si de 294 de milioane de dolari in venituri. Pentru ca a facut reduceri la produse precum CD-uri si carti, marja de profit a fost de doar 22%.

Vanzarile din primul trimestru au crescut cu doar 16% fata de trimestrul al patrulea, iar de la an la an vanzarile trimestriale au crescut cu 236%. Din cauza aceasta multi actionari si-au retras participatia din cadrul companiei, iar multi dintre ei s-au saturat sa astepte. Actiunile Amazon au coborat 41% fata de pragul cel mai inalt, in timp ce actiunile eBay au scazut cu doar 20% fata de pragul maxim.

Declinul foarte mare al actiunilor Amazon a creat o oportunitate pentru investitori, care cred in viziunea de durata a directorului executiv Jeff Bezos. Este greu sa compari valoarea actiunilor daca modelele lor de afaceri sunt diferite, dar din punct de vedere al veniturilor, eBay este mult mai costisitor. Amazon este o companie mare care cuprinde un numar de utilizatori, articole pentru vanzare si angajati. Totusi, eBay este evaluata pe piata de capital la 24,6 miliarde de dolari, in timp ce Amazon are un pret de 22,5 miliarde de dolari.

Amazon nu poate avea marje de profit ca ale eBay. Dar promisiunea sa de a oferi consumatorilor acces rapid si convenabil pentru aproape orice bunuri pe care vor sa le cumpere reprezinta baza pentru o afacere mult mai mare decat modelul actual de licitatie de la persoana la persoana oferit de eBay. Cu toate aceastea, o afacere mare nu inseamna profituri mai mari si rapoarte bune pe piata bursiera. Alegerea intre eBay si Amazon nu este deloc usoara. Din fericire pentru investitori, acestia nu au de a face cu aceasta alegere, iar cumpararea ambelor companii sau a niciuneia este o optiune.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri