Serviciile de Internet si date la puncte fixe, plus 31%

Serviciile de Internet si date la puncte fixe, plus 31%Anul trecut piata a cunoscut o crestere cu 16,7% fata de 2006, cand a avut o valoare de 3,95 miliarde de euro, iar primii 20 de jucatori au avut o pondere de 92% .

„Se constata o crestere substantiala a pietei de comunicatii, crestere care a fost generata in primul rand de veniturile din servicii de internet si date la puncte fixe – care au crescut cu aproximativ 31%, dar si de veniturile din servicii de telefonie mobila si servicii mobile de date – care au crescut cu 11% in 2007 fata de 2006”, a declarat Liviu Nistoran, presedintele ANRCTI.

Potrivit acestuia, abia din acest an se poate vorbi de o valoare reala a pietei de comunicatii.

” Din ce in ce mai multi furnizori profita de posibilitatea de a raporta catre ANRCTI veniturile realizate din activitati de furnizare de retele, servicii de comunicatii electronice si servicii postale, si nu cifra totala de afaceri, ca pana in 2006”, a mai declarat Liviu Nistoran.

Primii 20 de furnizori de comunicatii electronice in functie de cifra de afaceri au realizat in total in anul 2007 o cifra de afaceri de 4,27 miliarde euro, in crestere cu 18,1% fata de cifra de afaceri din anul 2006, care a fost de 3,62 miliarde euro.

„Cei mai importanti operatori de comunicatii electronice, din punct de vedere al cifrei de afaceri, au ramas, in 2007, ca si in 2006, Orange, Vodafone si Romtelecom, dar cele mai spectaculoase rate de crestere ale cifrelor de afaceri au fost inregistrate de Cosmote, RCS&RDS si UPC,” a apreciat Liviu Nistoran.

Piata a evoluat peste asteptarile operatorilor

Piata a evoluat peste asteptarile operatorilorAnul trecut este considerat de principalii operatori ca unul dintre cei mai competitvi de pana acum, in care piata de telecom a inregistrat o crestere foarte dinamica, depasind aproape toate previziunile.

„Anul 2007 a fost unul dintre cei mai competitivi de pana acum si a inregistrat cresteri semnificative la nivelul intregii piete telecom. Anul acesta se mentine nivelul ridicat al concurentei, dar cresterile la nivel de piata, acum ajunsa aproape de maturitate, desi continua sa fie importante, nu sunt estimate sa depaseasca nivelul celor din 2007”, au declarat, pentru Wall-Street, reprezentantii Cosmote Romania.

Portabilitatea si acordarea licentelor WiMax, evenimente preconizate pentru sfarsitul acestui an, ar putea accentua concurenta atat pe serviciile de voce, cat si pe cele de date mobile aflate in plina ascensiune.

„Portabilitatea numerelor, sistem care a fost deja implementat de majoritatea tarilor europene, va fi in beneficiul acelui operator care are ofertele cele mai bune de pe piata, dar si al clientilor, care vor putea schimba operatorul actual pastrandu-si numarul de telefon. Cu siguranta ca aceasta masura va determina intensificarea concurentei pe piata, mai ales in segmenul de business, in care multi clienti nu renunta la actualul operator pentru a trece la o oferta mai buna pentru ca numerele lor sunt cunoscute de partenerii de afaceri”, au mai declarat reprezentantii Cosmote.

Anul 2007 a fost pentru Orange unul peste asteptari, compania imbogatindu-si portofoliul cu 1,2 milione de clienti mai mult decat estimase initial.

„Daca la inceputul anului estimarile Orange erau de 8,6 milioane de clienti pentru luna decembrie, Orange a incheiat anul cu 9,8 milioane clienti. Pe parcursul anului 2007, gradul de penetrare SIM in randul populatiei a crescut de la 81% la aproapre 100%, iar nivelul competitiei a crescut considerabil”, a declarat Richard Moat, CEO Orange Romania.

Cresteri importante pe serviciile de internet mobil

Cresteri importante pe serviciile de internet mobilPotrivit reprezentantilor Telemobil, anul 2007 in industria de telecomunicatii a avut o evolutie conforma asteptarilor si estimarilor companiei, inregistrand in continuare importante cresteri.

„A fost surprinzator sa vedem ca cele mai importante cresteri au fost inregistrate pe segmentul serviciilor de date”, au declarat reprezentantii companiei.

Anul trecut a reprezentat pentru Vodafone Romania un an foarte bun in care compania si-a atins obiectivele, totusi fluctutiile de curs valutar au avut o influenta negativa.

“Pentru Vodafone a fost un an foarte bun si cu siguranta ar fi fost si mai bun daca rezultatele noastre nu ar fi fost influentate de fluctuatiile de curs valutar. Cu toate acestea, suntem multumiti de rezultatele obtinute si putem spune ca ne-am atins si chiar depasit toate obiectivele stabilite la nivel de companie. Piata romaneasca de comunicatii mobile a inceput sa prezinte toate semnele unei piete mature”, ne-a declarat Liliana Solomon, CEO Vodafone Romania.

Oficialul Vodafone se astepta ca ritmul de crestere sa continue incetinirea, dar, in acelasi timp, sa se produca o crestere a numarului de utilizatori pentru noile servicii si tehnologii, cum ar fi datele mobile in banda larga, precum si serviciile de Internet pe mobil.