Anul viitor, boom pe segmentul business

Primii care vor alege schimbarea furnizorului de telefonie cu pastrarea numarului de telefon sunt clientii persoane fizice, urmand ca anul viitor sa se inregistreze un adevarat boom al clientilor corporate care vor porta.

“In primele luni cred ca vor porta mai mult clienti persoane fizice din cauza restrictiei pe care am impus-o in prima perioada, in care se pot inregistra doar 300 de cereri de portare pe zi, iar incepand cu anul viitor, se va inregistra un boom in ceea ce priveste clientii business, care vor alege sa schimbe operatorul”, a declarat Liviu Nistoran, presedintele Autoritatii Nationale pentru Comunicatii.

Portabilitatea pe segmentul telefoniei mobile va fi mult mai ridicata decat cea pe telefonie fixa din cauza infrastructurii operatorilor, fara o prezenta solida la nivel national.

“Ca numar, estimez ca, in urmatorii doi ani, 20-25% dintre abonatii de telefonie mobila vor porta. Pe telefonie fixa nu pot estima intrucat nu exista o acoperire uniforma a teritoriului de catre toti cei trei operatori semnificativi ”, a mai declarat Nistoran.

Potrivit acestuia, schimbarea clasamentului actual al operatorilor de telefonie mobila depinde de reactia pe care companiile o vor ave, tradusa prin ofertele agresive lansate pe piata.

Perioada in care un operator este obligat sa porteze un numar este de zece zile, termenul fiind prelungit pentru operatorii de telefonie fixa, unde procedura este mai dificila. Operatorii care incalca aceste termene vor fi amendati de ANC.

“Zece zile este un termen pe care l-am dat si vom veghea ca operatorii sa-l respecte cu strictete, iar pentru telefonia fixa termenul ar putea fi prelungit, pentru ca aici ar putea exista probleme. In caz ca aceasta perioada nu va fi respectata, clientul poate depune o plangere la ANC si se vor aplica amenzi“, a mai spus presedintele ANC.

In ceea ce priveste contractele pe care clientul le semneaza cu operatorul, ANC nu poate interveni, iar litigiile se rezolva intre partile implicate. ”Noi garantam portarea indiferent de problemele sau clauzele contractuale pe care le are cu operatorul de la care a plecat”, a mai declarat Nistoran.

Sunteti dispus sa schimbati furnizorul de servicii fara sa pierdeti numarul de telefon? Raspundeti pe Forumul Wall-Street.

Zapp nu se simte amenintat de portabilitate

Zapp nu se simte amenintat de portabilitateZapp, unul dintre operatorii de telefonie mobila de pe piata romaneasca, estimeaza ca numarul de portari din reteaua Zapp nu va fi semnificativ, iar acest serviciu va avantaja operatorii mici care isi pot creste semnificativ numarul de clienti.

„Portabilitatea era ceva de asteptat, mai ales ca in celelalte piete este disponibila de ceva timp, iar operatorii mici vor avea foarte mult de castigat pentru ca isi pot extinde portofoliul de clienti”, a declarat Chris Bataillard, CEO Zapp.

Potrivit acestuia, in Romania portabilitatea a fost adoptata foarte tarziu, pentru ca utilizatorii isi schimba frecvent numerele de telefon, iar un impact semnificativ il va avea pe serviciile de telefonie fixa. “Cred ca vom vedea un impact semnificativ in telefonia fixa, pentru ca in telefonia mobila clientii sunt obisnuiti sa isi schimbe numarul, insa in cea fixa nu se intampla frecvent acest lucru”, a mai declarat Bataillard.

Portabilitatea va creste competitia, iar operatorii vor trebui sa isi motiveze utilizatorii sa ramana in retea.

“In ultimii ani preferintele si nevoile utilizatorilor de telefonie s-au schimbat foarte mult, iar portabilitatea face acum posibila alegerea serviciilor de telefonie in functie de nevoile si cerintele individuale, fara teama de a pierde numarul de telefon detinut. In aceste conditii operatorii vor trebui sa isi motiveze utilizatorii sa ramana in retea prin procedee corecte, oferindu-le valoare acestora. Acest lucru ar trebui sa faciliteze dezvoltarea concurentei, a competitiei reale intre jucatorii din piata de comunicatii’’, a mai spus CEO-ul Zapp.

Operatorul va subventiona pana la sfarsitul anului tariful de portare. “Pretul pentru portare va fi de 11 euro pentru telefonia fixa si de 13 euro pentru serviciile de telefonie mobila, pentru ca nu vrem sa pierdem bani, insa pana la sfarsitul anului portarea se va face gratuit”, mai spus oficialul Zapp.

Portabilitatea nu va creste competita

Portabilitatea nu va creste competitaPotrivit Orange, portabilitatea nu mai poate fi privita ca un mijloc de accelerare a competitiei pentru ca exista deja cinci operatori.

"Ne-am dori sa fie si cinci-sase operatori de telefonie fixa, asa cum avem in cea mobila, pentru a putea vorbi de o concurenta in adevaratul sens al cuvantului", a declarat Dorin Odiatiu, Wholesales International and Regulatory Affairs Director Orange Romania.

In ceea ce priveste Orange Romania, portabilitatea nu va avea un impact major.

“Portabilitatea ar putea genera modificari de abordare asupra operatorilor care incearca acum sa isi pastreze clientii in retea”, a mai spus Odiatiu.

Potrivit acestuia, gradul de utilizare a serviciului de portabilitate nu este vazut de Orange Romania ca un succes al portabilitatii.

“Pentru noi, succesul portabilitatii inseamna simplitatea in cursul procesului de schimbare a operatorului. Prin portabilitate sa nu intelegem ca utilizatorul este nemultumit de serviciile furnizorului, portabilitatea da libertatea clientului de a-si alege furnizorul de servicii pe care il considera potrivit”, a declarat reprezentantul Orange Romania.

Portarea pentru abonatii telefoniei fixe este mai dificila

Portarea pentru abonatii telefoniei fixe este mai dificilaPotrivit lui Valentin Popoviciu, directorul de dezvoltare al RCS-RDS, portabilitatea este o masura care inlatura inca o bariera, astfel incat orice client poate alege liber intre operatori, iar compania nu va percepe taxa pentru clientii care vor alege sa porteze in DigiMobile sau in reteaua de telefonie fixa RCS-RDS.

“In ceea ce priveste serviciile de telefonie fixa, limitarea pentru un utilizator de a beneficia de un serviciu de telefonie fix va ramane si din punct de vedere al disponibilitatii infrastructurii acelui furnizor. In ceea ce priveste telefonia mobila, este mult mai simpla.Oferta DIGI Mobile va ramane cea de pana acum si nu vom percepe tariful de portare catre utilizatori“, a declarat reprezentantul RCS-RDS.

In opinia lui Stefanos Theocharopoulos (foto), CEO Cosmote Romania, portabilitatea aduce o crestere a concurentei pe piata, ceea ce determina mai multe beneficii pentru consumatori, strategii si beneficii de loializare extinse la nivel mai ridicat al calitatii serviciilor, flexibilitate si libertate de a alege operatorul cu cea mai buna oferta (foarte important pentru consumatorii corporate) si cea mai buna calitate a serviciilor.

“Viteza si usurinta procesului de portare reprezinta cheia succesului acestui sistem. In acest sens, operatorii de telefonie mobila trebuie sa ofere tot suportul necesar pentru a face din portare un sistem de success si sa asigure utilizatorilor o tranzitie usoara”, a mai spus Stefanos Theocharopoulos.

Potrivit Lilianei Solomon, Chief Executive Officer Vodafone Romania, pe parcursul ultimilor trei ani, Vodafone s-a pregatit constant pentru momentul portabilitatii, in incercarea de a raspunde tuturor nevoilor de comunicatii. Promotional, pana la 31 decembrie 2008, utilizatorii care opteaza pentru serviciile noastre de telefonie mobila si fixa, pe baza de abonament, isi pot porta gratuit numarul in reteaua Vodafone.

Si in reteaua Romtelecom portarea este gratuita.

Cat a costat serviciul de portabilitate a numerelor de telefon

Cat a costat serviciul de portabilitate a numerelor de telefonAutoritatea Nationala pentru Comunicatii a alocat aproape 1,1 milioane euro pentru serviciul de portabilitate a numerelor de telefon, iar in aceasta suma intra 380.000 euro - campania de informare, 568.000 euro in prima etapa, pentru crearea bazei de date, si 150.000 euro reprezinta suplimentarea acesteia.

Potrivit lui Nistoran, ANC a stabilit impreuna cu operatorii de telefonie o limita de 300 de cereri pe zi de furnizor-donor pentru prima luna, mentionand ca aceasta limita se va ridica in functie de evolutia programului.

Presedintele ANC a anuntat ca baza de date centralizata necesara pentru implementarea portabilitatii numerelor este capabila sa asigure toate functiile necesare desfasurarii proceselor de portare.

Portabilitatea permite schimbarea furnizorului de telefonie cu pastrarea numarului de telefon, diminuandu-se reticenta utilizatorilor la schimbarea furnizorului de servicii de telefonie si asigurandu-se o mai mare libertate de alegere.

Piata consolidata de comunicatii electronice va ajunge la 7 mld. euro in 2008

Piata consolidata de comunicatii electronice va ajunge la 7 mld. euro in 2008Piata consolidata de comunicatii electronice din Romania va ajunge la finele acestui an la valoarea de 7 miliarde de euro, incluzand serviciile telecom si postale, dar si cheltuielile pe infrastructura, a declarat Liviu Nistoran, presedintele Autoritatii Nationale de Comunicatii.

Piata romaneasca de telecomunicatii, exceptand serviciile si infrastructura, ar putea ajunge anul acesta la o valoare de peste 5 miliarde de euro, in crestere cu 10% fata de anul trecut, cand piata a ajuns la 4,61 miliarde de euro.

Anul trecut piata a cunoscut o crestere cu 16,7% fata de 2006, cand a avut o valoare de 3,95 miliarde de euro, iar primii 20 de jucatori au avut o pondere de 92% .