Microsoft da afara 5000 de angajati

Microsoft da afara 5000 de angajatiMicrosoft va disponibiliza 5000 de angajati in urmatoarele 18 luni dupa ce a raportat o scadere cu 11% a profitului din al doilea trimestru.

Gigantul software a anuntat ca mutarile au fost provocate de deteriorarea conditiilor economice globale si de veniturile scazute ale clientilor, rezultate din instabilitatea pietei de PC-uri si a preturilor scazute la modele de notebook-uri.

Compania de software a anuntat ca profitul a scazut la 4,17 miliarde dolari, sau 47 centi per actiune, fata de anul anterior cand castigurile erau de 4,71 miliarde dolari, sau 50 de centi per actiune.

Veniturile totale ale companiei au avansat cu doua procente la 16,63 miliarde dolari, dupa ce vanzarile de server-e, intrumentele si divertisment au compensat declinul de 8% din veniturile clientilor.

Rezultatele nu au atins estimarile de pe Wall Street pentru castiguri de 49 centi per actiune si vanzari de 17,08 miliarde dolari.

Microsoft a anuntat ca disponibilizarile vor reduce costurile operationale cu 1,5 miliarde dolari dupa ce preconizeaza de venituri si castiguri mai mici in a doua jumatate a anului. Cei 5000 de salariati Microsoft fac parte din departamentele de cercetare si dezvoltare, de marketing, din vanzari, din sectorul financiar, juridic, de resurse umane si de tehnologia informatiei.

Compania a spus ca nu poate oferi previziuni despre profit si venituri pentru restul anului, din cauza volatilitatii pietei.

LG: Pierderi, pentru prima data in ultimele sapte trimestre

LG: Pierderi, pentru prima data in ultimele sapte trimestreLG Electronics a raportat pierderi trimestriale de 671,3 miliarde woni (489,5 milioane dolari), pentru prima data in ultimele sapte trimestre, din cauza pierderilor generate de divizia de televizoare si monitoare cu ecran plat.

Pierderile producatorului sud-coreean de electronice si telefonie mobila din perioada octombrie-decembrie au depasit estimarile analistilor chestionati de Reuters, de 172,3 miliarde woni, relateaza Reuters.

Anul trecut, LG inregistrase un profit de 621,3 miliarde woni, in timp ce profitul din al treilea trimestru s-a ridicat la 24,9 miliarde woni, transmite NewsIn.

Piata de telefonie mobila este asteptata sa se comprime puternic in 2009, in contextul recesiunii mondiale, iar LG pare sa se concentreze acum asupra modelelor cu pret scazut.

Compania va revenit, cel mai probabil, pe profit in primul trimestru din 2009, in contextul cresterii vanzarilor de electrocasnice, dar perspectiva pe termen lung se mentine sumbra, din cauza cererii slabe.

Nokia, profit sub asteptari

Nokia, profit sub asteptariNokia , cel mai mare producator de telefoane mobile din lume, a anuntat ca profitul din al patrulea trimestru a scazut mai mult decat estimau analistii, in contextul in care clientii ezita sa isi mai schimbe telefoanele mobile ca urmare a crizei economice mondiale, relateaza Bloomberg.

Profitul net a scazut cu 69% in al patrulea trimestru, la 576 milioane euro, comparativ cu 1,84 miliarde euro ce reprezinta profitul net obtinut in aceeasi perioada a anului trecut, a anuntat compania finlandeza intr-un comunicat. Veniturile au scazut cu 20%, la 12,7 miliarde euro. Analistii estimau un profit de 975 milioane euro si vanzari de 13,1 miliarde euro.

Nokia a vandut in trimestrul al patrulea cu 15% mai putine telefoane decat in perioada echivalenta din 2007 si a revizuit in scadere, pentru a treia oara din trimestrul anterior, estimarile pentru vanzari. Anterior, reprezentantii companiei anticipasera o diminuare a vanzarilor cu 5%.

Nokia intentioneaza sa faca economii, prin reduceri de costuri si micsorarea dividendului, in conditiile in care criza economica mondiala ii face pe oameni mai putin dornici sa isi schimbe telefoanele mobile
.
"In ultimele saptamani, mediul macroeconomic s-a deteriorat rapid, increderea consumatorilor a scazut si mai mult, iar volatilitatea valutara fara precedent si inasprirea creditarii continua sa aiba impact asupra industriei comunicatiilor", a declarat directorul executiv al Nokia, Olli-Pekka Kallasvuo.

"Luam masuri, ca sa diminuam costurile si sa ne pastram o structura solida de capital", a adaugat seful Nokia.

Compania finlandeza este prezenta si pe piata romaneasca, unde detine o fabrica la Jucu, in apropiere de Cluj-Napoca.

Ericsson: Rezultate in scadere, urmate de concedieri

Ericsson: Rezultate in scadere, urmate de concedieriEricsson AB, cel mai mare producator de retele de telefonie wireless din lume, a anuntat ca profitul din al patrulea trimestru al anului trecut a scazut cu 31% si intentioneaza sa disponibilizeze inca 5.000 de salariati.

Profitul net al companiei a scazut la 3,89 miliarde coroane suedeze (463 milioane dolari), de la 5,64 miliarde coroane suedeze, in aceeasi perioada din 2007, arata un comunicat al companiei. Analistii chestionati de Bloomberg mizau pe un profit net de 4,22 miliarde coroane suedeze, anunta NewsIn.

Ericsson a anutat ca va continua sa taie din costuri in 2009 si va disponibiliza aproximativ 5.000 de angajati. Masura va genera costuri de aproximativ 7 miliarde coroane suedeze, insa va genera economisiri de pana la 10 miliarde coroane suedeze, pana in a doua jumatate a lui 2010.

Vanzarile au crescut cu 23%, la 67 miliarde coroane suedeze, de la 54,5 miliarde coroane in al patrulea trimestru din 2007. Sony Ericsson Mobile Communication Ltd, compania cu capital mixt creata impreuna cu Sony Corp, a afisat pierderi nete de 187 milioane euro, saptamana trecuta.

Intel da afara oameni dupa rezultatele slabe din T4

Intel da afara oameni dupa rezultatele slabe din T4Intel Corp, cel mai mare producator de semiconductori din lume, intentioneaza sa inchida fabrici din Malaiezia si Filipine si vizeaza reducerea operatiunilor din Statele Unite ca parte a planului de restructurare ce va afecta mai mult de 6.000 de angajati.

Anuntul vine la o zi dupa ce producatorul de microprocesoare folosite la PC-uri a redus preturile la o parte din procesoare, si la o saptamana dupa ce a raportat un declin al veniturilor in trimestrul al patrulea din cauza cererii scazute.

Intel a anuntat ca vrea sa inchida doua fabrici de asamblare, una din Penang, Malaiezia si cealalta din Cavite, Filipine. Compania va opri productia la o fabrica de carcase din Hillsboro, Oregon si va opri unele operatiuni ale fabricii din Santa Clara, California.

Aceste modificari vor afecta aproximativ 6.000 de locuri de munca, dar nu toate posturile ar putea fi reduse, a anuntat Intel intr-un comunicat de presa. Producatorul de chip-uri a anuntat ca vrea sa ofere unor lucratori posturi la alte fabrici, adaugand ca restructurarile vor avea loc pana la sfarsitul lui 2009.

“Nu este nicio surpriza dat fiind faptul ca primul trimestru este probabil sa fie unul dificil, iar ei incearca acum sa faca ceva pentru a reduce costurile in pozitii in care are sens”, a declarat Taunya Sell, analist Ragen Mackenzie, divizie a Wells Fargo.

Saptamana trecuta, Intel a declarat ca veniturile din al patrulea trimestru au scazut cu 23% fata de perioada similara a anului anterior, iar profitul a scazut cu 90%. De asemenea, a refuzat sa ofere previziuni trimestriale detaliate, citand incertitudinea economica.

Analistii au fost prudenti in privinta estimarilor Intel pentru acest an dupa ce vanzarile de chip-uri au scazut dramatic. Producatorii de PC-uri si alte companii IT au ajustat stocurile si au redus preturile.

De asemenea, Intel se confrunta cu competitia venita din partea noilor chip-uri produse de Advanced Micro Devices (AMD), care sunt foarte ieftine.

Sony aplica concedieri

Sony aplica concedieriSony Corp va anunta detaliile unui plan de restructurare in aceasta saptamana, pe fondul rezistentei opuse din interiorul companiei la ideea de a reduce numarul locurilor de munca din Japonia, a anuntat miercuri cotidianul Financial Times, citat de Reuters.

Producatorul televizoarelor LCD Bravia, al consolelor de jocuri Play Station si al camerelor foto digitale Cyber-shot a anuntat luna trecuta o serie de planuri ce includ reducerea investitiilor, inchiderea a cinci sau sase fabrici si disponibilizarea a 16.000 de angajati, pentru a face economii de 1,1 miliarde dolari anual.

Insa analistii si alti observatori din industrie sustin ca Sony va avea nevoie probabil de masuri mai drastice pentru a combate efectele aprecierii majore a yenului si pentru a face fata scaderii cererii de electronice, pe fondul recesiunii mondiale.

"Sony nu este pus in situatia de a inceta complet productia interna, insa trebuie sa faca ceva asemanator de drastic", a declarat Mitsushige Akino, manager de fonduri in cadrul Ichiyoshi Investment Management. "Daca va planifica sa mute productia in strainatate si sa mentina numai departamentele de strategie si dezvoltare in Japonia, va fi o masura pozitiva", a subliniat acesta.