Efectele crizei, din T4

Efectele crizei, din T4“Spuneam ca in 2008 vom avea afaceri in crestere cu 100% fata de 2007, cand am raportat 5 milioane dolari, la fel cum 2007 a adus un avans de 100% fata de anul precedent. Criza a inceput sa se simta inca din ultimul trimestru al lui 2008 si am dus o mare lupta pentru a ne putea atinge obiectivele”, a declarat Mihai Popescu, director general SDC.

Pentru 2009, integratorul de sisteme IT si-a reevaluat si recalculat bugetele si estimarile de trei ori. “Suntem ca bugetul Statului in momentul de fata. Am inceput un an foarte special si interesant, in care vom avea nevoie de mai multa flexibilitate si dinamism”, spune Popescu.

El prognozeaza o crestere a pietei de profil in cel de-al doilea semestru al lui 2009, bazata pe imbunatatirea sentimentului general.

“In prezent, calculele si estimarile noastre se bazeaza pe o piata destul de stabila in 2009. Atat noi, cei de la SDC, cat si compania mama, Omnilogic, ne propunem sa crestem in acest an cu 30 – 50%”, afirma reprezentantul companiei de intregrare de sisteme software.

Totodata, estimarile anuntate in 2008, conform carora Omnilogic va ajuta cresterea afacerilor SDC la o cifra de afaceri de 40 – 50 milioane dolari in trei ani raman in picioare. Cifra propusa pare fezabila, chiar si in conditiile de fata, mai ales datorita investitiilor care s-au facut in cadrul companiei. Mai mult, SDC vrea sa vina pe piata cu un serviciu prin care sa ofere clientilor posibilitatea de a plati pentru solutiile implementate de SDC o rata lunara.

“In acest fel, clientii nostri nu vor fi nevoiti sa faca investitii majore in aceasta perioada si nu vor mai inregistra pierderi semnificative”, spune Mihai Popescu.

Cum afecteaza criza domeniul IT?

Cum afecteaza criza domeniul IT?Potrivit sefului companiei, criza este o oportunitate pentru cei puternici, cu un business bine organizat, sanatos, pentru cei care au resurse de bani lichizi. In schimb, cei care si-au construit business-urile pe alte criterii in afara de profitabilitate si eficienta, vor avea probleme.

“Sunt multe business-uri in Romania (si in segmentul IT) care s-au bazat pana acum pe bunavointa unor clienti de stat sau privati. Vor fi avantajati in aceasta perioada de criza cei care vin cu lucruri noi, prin care vor sa se diversifice”, crede directorul Software Development & Consulting.

Cum afecteaza criza domeniul IT? “O influenteaza in multe privinte, atat pozitiv, cat si negativ. Pozitiv, din punct de vedere al angajatorului – daca acum sase sau noua luni era aproape imposibil sa angajezi pe cineva, pentru ca oamenii de valoare cereau niste salarii absolut ametitoare, comparabile cu cele din Vest, acum, situatia s-a schimbat, exista mai multi oameni calificati pe piata muncii, iar pretentiile acestora sunt mult mai realiste”.

Un alt aspect ce trebuie luat in considerare este acela ca evenimentele economice nefavorabile au determinat companiile romanesti sa gandeasca in termenii eficientei si ai competivitatii cu care opereaza pe piata, dar si sa fie mult mai prudente in privinta investitiilor.

In acest sens, multe din discutiile pe care SDC le-a initiat anul trecut cu diverse intreprinderi private din tara au inceput sa fie atent analizate in prezent. “Oamenii se gandesc de cateva ori inainte de a cheltui bani, iar ritmul in care se vor face investitii va fi mai redus”.

In domeniul de productie efectiva, lucrurile sunt mai sensibile, iar criza economica se simte cel mai bine. De aceea, respectivele companii sunt mult mai dornice sa-si reduca anumite costuri si sa-si creasca eficienta si productivitatea, drept pentru care au inceput sa apeleze la serviciile SDC.

Insa zona cea mai interesanta, cu potential mare de dezvoltare este sectorul public: “Aici este enorm de facut. Criza economica obliga, practic, companiile sa-si reduca bugetele de cheltuieli, insa, pe de alta parte, exista bani proveniti din fonduri europene care ar putea sa ajute foarte mult. Daca cei din sectorul public izbutesc sa se organizeze mai bine, iar fondurile structurale vor reusi sa intre in economia romaneasca, atunci probabil ca IT-ul si multe alte sectoare nu vor mai simti atat de acut criza”.

In opinia lui Popescu, daca administratia publica nu va ajuta acest domeniu, criza o sa afecteze in mod negativ sectorul IT, iar acesta este posibil sa nu mai inregistreze cresteri in acest an.

Anul 2009, dedicat companiilor medii si mari din manufacturing

Anul 2009, dedicat companiilor medii si mari din manufacturingAnul trecut, principalele obiective ale SDC au fost legate atat de indeplinirea estimarilor privind cifra de afaceri, cat si de dezvoltarea echipei. Compania a pus accentul pe resurse umane, a investit in pregatirea oamenilor, si a deschis doua centre operationale, la Alba Iulia si Arad.

Pentru 2009, compania are in plan initierea unor campanii de promovare de solutii adresate companiilor din manufacturing, pentru ca, dupa cum spune seful SDC, acest sector are mult potential. “Companiile din productie sunt neglijate de jucatorii din piata IT, pentru ca toata lumea se concentreaza pe zona de banking, utilitati sau telecomunicatii. Insa, pe companiile medii si mari, care genereaza afaceri de sute de milioane, nu s-a pus accentual pana acum”.

In plus, acest an aduce cu sine si investitii pentru extinderea centrului de date din Otopeni – suportate de Omnilogic – si cresterea numarului de clienti. SDC vrea sa castige cel putin zece clienti noi in 2009, care sa deruleze noul model de business propus de companie.

Mai mult, acestia vor crea si un centru de "disaster recovery" in acest an, care sa asigure datele in urma unui eventual accident.

SDC va pune la bataie bani pentru dezvoltarea companiei si a imaginii acesteia, dar si in relatiile cu clientii. Online-ul va deveni un canal important de comunicare pentru companie si va atrage investitii mai mari decat in anii trecuti. Referitor la bugetul de promovare, “avem un plan de marketing si un buget pe care l-am distribuit aproximativ la nivelul celui din 2008. Insa vom fi atenti, ca orice alta companie din domeniul privat, la ceea ce vom face in acest an si nu vom opera costuri fara sa ne uitam la venituri”.

In prezent, SDC are circa 65 de angajati si nu ia in calcul reduceri de personal. “In cel mai rau caz, o sa avem o cifra de oameni constanta in 2009, dar si aici exista fluctuatii, pentru ca sunt oameni care aleg sa plece si atunci, implicit, este nevoie sa facem angajari.

Software Development & Consulting este unul din cei mai importanti integratori de pe piata IT din Romania si are o vasta experienta in dezvoltarea si implementarea de solutii software, in oferirea de servicii de consultanta pentru reproiectarea radicala a proceselor organizationale, integrare de sisteme pentru proiecte complexe, solutii ERP si CRM.

SDC a fost achizitionata complet de catre compania Omnilogic in 2006 si se numea, pana in vara anului trecut, SoftNet Development & Consulting.