Tinta de afaceri pe 2009: Cu o stagnare ne declaram multumiti

Tinta de afaceri pe 2009: Cu o stagnare ne declaram multumitiStrategia integratorului de sisteme vizeaza, potrivit celui mai pesimist scenariu, obtinerea unor venituri la nivelul de 80% din cele inregistrate in 2008.

“Am avut 27 milioane euro anul trecut. La inceputul lui 2009 am estimat afaceri in scadere pentru acest an, insa, in momentul de fata, tindem sa credem ca vom avea cel mult o stagnare”, a declarat, intr-un interviu acordat Wall-Street, Emil Munteanu (foto), managing partner Power Net Consulting.

In ceea ce priveste marjele de profit cu care compania a lucrat anul trecut, acesta s-a situat intre 4 si 6%, adica intre 1 si 1,6 milioane euro. In 2009, Power Net Consulting vrea sa isi pastreze profitul la nivelul celui de anul trecut.

In primele trei luni ale anului curent, compania a avut un rulaj de 9 milioane euro, ceea ce il determina pe managing partner-ul Power Net Consulting sa se declare multumit daca va fi atinsa in 2009 cel putin cifra de afaceri din anul precedent.

“In prezent, politica firmei este aceea de a consolida relatiile cu partenerii si clientii pe care i-am strans in tot acest timp, prin diverse proiecte si programe pe care le-am desfasurat”, a spus Stefan Mustata, director tehnic si managing partner al companiei care are circa 1.500 de clienti, in acest moment, din care in jur de 100 sunt activi. Anul asta vrem sa crestem componenta de clienti privati, insa nu ne-am propus sa ne crestem clientii cu un anumit numar.

Insa principalul scop pe care il are Power Net Consulting in acest an este acela de a intra mai mult pe zona privata si de a echilibra balanta intre aceasta zona si afacerile realizate prin licitatii publice.

“Vrem sa castigam tot mai multi clienti in sectorul privat. Pana acum, ponderea a fost mai mica pe acest segment, dat fiind faptul ca 70% din totalul cifrei de afaceri pe 2008 a fost realizat in urma licitatiilor publice”, explica Munteanu.

Un motiv pentru care compania si-a schimbat si strategia este faptul ca numarul proiectelor publice a scazut.

“Una din provocarile cu care ne-am confruntat pana acum era lipsa proiectelor care, anul trecut, se derulau constant. A inceput, de aproximativ o luna, sa se dezmorteasca si piata si sa apara proiecte prin fonduri structurale, au inceput, totodata, sa iasa la iveala bani de la buget”, spun reprezentantii companiei.


Investitie de circa 1 mil. euro in sediul companiei

Investitie de circa 1 mil. euro in sediul companieiDe la lansarea pe piata, compania a reinvestit, de cele mai multe ori, profitul obtinut catre diverse zone. Dar cea mai semnificativa investitie realizata de integratorul de sisteme a fost cea de aproximativ un milion euro, bani alocati construirii sediului companiei.

“Momentul in care ne-am decis sa construim aceasta cladire a fost unul destul de greu. A fost necesar sa apelam la credite la banca, sa reinvestim tot profitul obtinut in acest proiect… Apoi, ne-am descurcat relativ greu din cauza lipsei de lichiditati”, povesteste Emil Munteanu.

Constructia cladirii a inceput in 2005 si a fost finalizata un an mai tarziu. In prezent, Power Net Consulting are doi chiriasi in sediul pe care l-a construit.

In continuare, compania vrea sa investeasca in acest an in oameni, in dezvoltarea structurii companiei, dar si in logistica. Totusi, un buget stabilit pe care sa il aloce acestui scop nu exista.

“Vom investi cat va fi nevoie, cu o anumita limita, pentru a ne pregati pentru 2010, care se anunta un an mai bun. In acest moment, avem 25 de angajati si vrem sa incheiem anul cu circa 30 de salariati”, a declarat managing partner-ul firmei de integrare de sisteme.

Cat despre fluctuatiile monetare, Munteanu spune ca, deoarece cea mai mare parte a incasarilor companiei s-a facut in euro – datorita proiectelor cu fonduri europene, in principiu, afacerile Power Net Consulting nu au simtit decat la un nivel scazut modul in care au fost afectate.

In plus, sefii Power Net Consulting vor sa mai investeasca, ajutati de un proiect de finantare europeana, in logistica.

Alegerile din toamna ar putea influenta sectorul IT

Alegerile din toamna ar putea influenta sectorul ITUn eveniment care ar putea influenta sectorul IT, altul in afara de criza economica mondiala, ar putea fi cel al alegerilor din toamna.

“Alegerile vor canaliza atentia asupra altor aspecte decat investitiile in piata. Mai mult, am putea asista la alte modificari, cum sunt fuziunile sau achizitiile de companii”, este de parere Stefan Mustata (foto).

Ca efect al faptului ca statul nu sprijina acest sector, unele companii isi vor da afara angajatii, urmarind reducerea costurilor, sau pur si simplu vor disparea de pe piata. “Altele vor fi cumparate integral, iar unele vor prefera sa fuzioneze cu diverse companii pentru a trece mai usor peste aceasta perioada”, adauga Mustata.

Power Net Consulting concureaza, pe diverse proiecte, cu firme ca Intrarom sau Asesoft International, conform reprezentantilor companiei, care adauga ca un studiu care sa prezinte cotele de piata detinute de companiile locale de integrare de sisteme nu exista.

“Dupa parerea noastra, ne aflam in topul primilor zece integratori de sisteme de pe piata locala, iar din 2010 vrem sa ajungem in primii cinci”, spun oficialii companiei. Intrebati daca au in plan extinderea companiei la nivel international, ei au declarat ca nu isi doresc decat sa fie cat mai buni la nivel national.

Power Net Consulting a inceput, anul trecut, cateva proiecte care urmeaza sa fie finalizate in 2009. De la inceputul acestui an, compania a castigat si cateva proiecte publice noi, mai mici insa, atat ca valoare, cat si ca nivel de complexitate.