Targetul pentru 2009, consolidarea

Targetul pentru 2009, consolidarea“Nu a fost deloc usor sa ne mentinem pe crestere in aceasta perioada. Totusi, am avut parte de foarte multe realizari, chiar daca ele nu au fost neaparat financiare. In primul rand, ne-am intarit relatiile cu partenerii”, a declarat, intr-un interviu acordat Wall-Street, Andreea Allardin, directorul general al celui mai mare distribuitor local de jocuri, Best Distribution.

Principalele lanturi de magazine in care sunt distribuite jocurile video marca Best Distribution sunt Diverta, Altex, Flamingo, Domo, Metro, Real, Carrefour. De la inceputul lui 2009, compania a inchis cateva colaborari cu magazinele mici.

Potrivit lui Allardin, acestea nu au mai facut fata in contextul economic actual si, drept urmare, au fost nevoite sa isi inchida operatiunile.

Insa lucrurile merg exact cum au fost planificate, adauga ea. “Pentru a ne eficientiza si mai mult, tragem de un pret de retail bun. Astfel, avem un volum mai mare de unitati vandute, iar partenerii nostri nu mai raman cu marfa in stoc. In plus, ies in castig si consumatorii finali, care isi cumpara, in acest caz, un produs original, ceea ce influenteaza scaderea ratei pirateriei”, explica sefa Best Distribution.

Pe online, vanzarile au coborat la inceput de an, insa, dupa primele cinci luni din 2009, impulsionate de noile lansari de jocuri, si-au revenit.

“Si vanzarile la editia de colectie lansata au mers bine. Preturile mici au atras pasionatii, iar noi am reusit sa vindem pana la cateva zeci de mii de unitati”, spune Andreea Allardin.

In prezent, distribuitorul de jocuri se concentreaza pe consolidarea pozitiei pe piata, pe ceea ce au in momentul de fata. Daca apar noi oportunitati, ele nu vor fi evitate. Din contra, se va incerca onorarea lor pe cat posibil.

“In 2009, targetul nostru este consolidarea. Iar asta presupune intarirea legaturilor cu partenerii actuali, intampinarea oportunitatilor de crestere, daca acestea apar”, arata directorul executiv al companiei.

"In criza, important e sa stii sa te adaptezi"

"In criza, important e sa stii sa te adaptezi"Semnale negative pe piata de jocuri au inceput sa apara de la inceputul lui 2009 si nu de la finele anului trecut, cum s-a intamplat in alte sectoare.

Totusi, 2009 nu este un an usor, conform lui Allardin, este unul foarte solicitant, din toate punctele de vedere. “Gura de aer” pentru industria de jocuri video din Romania a fost reprezentata de lansarile din aceasta vara, care au majorat vanzarile pe retail, destul de afectate pana la un moment dat de criza economica si de cursul valutar.

Din punct de vedere al asteptarilor pe care le are sefa Best Distribution pentru urmatorul an, totul este incert. In criza, important e sa stii sa te adaptezi, considera ea, trebuie sa te uiti cu grija catre resursele financiare si cele umane.

“Despre 2010, nu stim ce sa credem. Eu vreau sa vad, mai intai, cum se finalizeaza anul in curs, cum va arata economia romaneasca dupa alegeri. De asemenea, sunt interesata si de ceea ce se va intampla cu moneda nationala. Daca euro va creste, este foarte probabil ca vanzarile sa fie si mai afectate decat au fost pana acum, iar utilizatorii sa ajunga sa nu isi mai permita sa achizitioneze jocuri video”, este de parere Allardin.

Fata de 2008, in aceasta vara Best Distribution a avut cateva lansari de jocuri, asteptate sa apara mult mai tarziu in acest an. Astfel, s-au lansat Sims 3, Harry Potter, Ice Age. Si in a doua parte a anului se va mentine acelasi trend. Spre exemplu, Need for Speed va iesi pe piata in septembrie, desi lansarea era programata in noiembrie.


Preferintele consumatorilor, intr-o piata imatura

Preferintele consumatorilor, intr-o piata imaturaIn tandem cu criza economica, bugetul consumatorilor alocat pentru entertainment s-a diminuat.

Totusi, actuala criza economica a schimbat preferintele consumatorilor, iar obiceiurile anterioare ale acestora s-au transformat. “Ei au preferat sa cumpere tot mai multe carti, s-au jucat mai mult. Best Distribution a avut, de la debutul anului, o crestere buna pe partea de jocuri pentru copii, pe segmentul jocurilor de femei”, arata Andreea Allardin.

Oamenii sunt mai informati in momentul de fata, ceea ce demonstreaza ca, intr-o oarecare masura, incepe sa se modifice ceva pe piata jocurilor din Romania. Pentru a continua progresul facut de consumatori, distribuitorul de jocuri video vrea sa inceapa cateva campanii de constientizare a jocurilor video.

“Romanii trebuie sa inteleaga ca e nevoie sa aleaga jocuri in functie de ratingul acestora, de descriptori, deoarece, altfel, ele pot avea efecte negative asupra celor care le utilizeaza”, spune reprezentanta companiei.

Daca vorbim de categoriile de persoane care cumpara jocuri, putem spune ca cifrele difera de la retailer la retailer. Vanzarile pe genuri/sex difera in functie de tipul magazinului – specializat sau nu.

Exista magazine care sunt vizitate in proportie egala de femei si barbati, sau magazine care sunt mai mult vizitate de barbati, iar atunci ponderile difera. Insa, daca insumam toate vanzarile, 50% din achizitiile de jocuri sunt facute de femei si 50% de barbati. Dar, de multe ori, se intampla ca femeile sa nu cumpere jocuri neaparat pentru ele, ci si pentru soti, prieteni sau copii.

Piata de gaming din Romania este mica, ea se imparte la trei jucatori mari (Best Distribution, Ubisoft si TNT Games). Comparativ, tarile din vestul continetului european, sunt mult mai dezvoltate pe acest segment.

Parerea reprezentantului Best Distribution este ca piata locala de gaming se va structura si ea, treptat. Inca mai e loc de crestere, mai e destul spatiu pentru noi jucatori.

“Dar pana nu vom trece de la stadiul de PC la cel de console, nu ne vom putea numi o piata matura. Si mai avem mult pana acolo, plus multe provocari de infruntat”, conchide Allardin.