Nu cred ca am trecut de punctul maxim al crizei"

Dupa ce in prima jumatate a anului a inregistrat o cifra de afaceri de 9,4 milioane de euro, mai mult cu 12% fata de aceeasi perioada din 2008, managerul TotalSoft afirma ca la finele lui 2009 compania va avea un business de cel putin 21 milioane de euro, sau chiar cu cateva milioane in plus datorita licitatiilor de proiecte publice lansate recent si la care producatorul se va inscrie in urmatoarea perioada.

“In ultima luna au aparut proiecte de aproximativ 100 de milioane de euro care sunt importante pentru ca vor revitaliza piata de IT. Vrem sa participam, dar mai este timp pana la depunerea ofertelor si vrem sa gasim solutii si parteneri pentru ca la astfel de proiecte nu poti merge singur”, afirma Dragan, directorul general si actionarul a 20% din TotalSoft.

El este nemultumit insa de faptul ca ministerele care au lansat licitatiile nu au consultat si asociatiile patronale pentru a evita suprapunerile de proiecte.

Printre institutiile de stat care au anuntat licitatii in ultima luna se numara Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC), Ministerul Sanatatii, Agentia pentru Serviciile Societatii Informationale (ASSI), Electrica, Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) si Societatea Nationala de Radiocomunicatii (RADIOCOM).

Deoarece in primul semestru multi clienti au redus sau desfiintat bugetele de investitii in IT, iar sectorul public a fost aproape blocat, in aceasta perioada Dragan s-a concentrat pe cresterea afacerii, el previzionand ca 2010 va fi un an la fel de dificil precum 2009.

“Nu cred ca am trecut de punctul maxim al crizei, anul viitor va continua pentru ca in acest an foarte multe companii au mers din inertia cashului din 2007- 2008 si au mai avut ceva de cheltuit. In 2010 va fi real-life (n.trad.: viata reala), adica se va lucra din ce s-a produs in 2009, un an de criza. Noi nu putem trece de aceasta perioada pana cand companiile nu vor trai din banii facuti intr-un an de criza. Cand traiesti din banii facuti in an de criza se vede cum te descurci si apoi se pune problema revenirii”, afirma managerul TotalSoft.

Cresterea TotalSoft din primul semestru al acestui an s-a datorat produselor din gama Charisma si Primavera, serviciilor IT, extinderii regionale si faptului ca salariile nu au mai crescut precum in anii anteriori.

Potrivit lui Dragan, produsul Charisma Enterprise care a generat 40% din veniturile obtinute pe primul semestru si proiectele de dezvoltare software care au insemnat in jur de 30% din venituri isi vor pastra aproximativ aceeasi pondere si in a doua jumatate a anului.

“Pentru a creste este nevoie de o alta atitudine, mai creativa si mai agresiva, trebuie sa cautam noi piete. Este evident ca nu putem sta in acelasi model ca pana acum, care nu va mai exista niciodata”, explica Dragan.

Global Finance nu iese din TotalSoft in urmatorii 4-5 ani

Global Finance nu iese din TotalSoft in urmatorii 4-5 aniPana la finalul anului 2014, directorul doreste ca TotalSoft sa inregistreze afaceri de 70 de milioane de euro, iar pentru atingerea targetului impus cu partenerii de la Global Finance, managerul se va baza in urmatoarea perioada pe pietele externe, care aduc in acest moment 30% din cifra de afaceri, mai mult cu 6% fata de anul trecut.

Global Finance detine 80% din companie din 2005 si, desi anul trecut s-a vorbit despre un posibil exit, Liviu Dragan afirma ca acest lucru nu se va intampla in urmatorii patru - cinci ani. “Avem un obiectiv ca in 2014 sa ajungem la 70 milioane de euro".

Compania, care a inregistrat anul trecut afaceri de 14,8 milioane de euro si un profit net de 2,2 milioane de euro, ar putea creste in urmatorii cinci ani pana la 70 de milioane de euro, in cazul in care celelalte tari ar ajunge sa insemne 50% din businessul TotalSoft, avantajul companiei pe aceste piete fiind diferenta mare intre furnizorii de genul IBM, S&T, Oracle, Microsoft si companiile locale.

Pana acum, producatorul a lucrat cu parteneri externi, insa in urmatoarele luni ale acestui an, va lansa filiale in Serbia, Bulgaria si Grecia, in 2010 in Ungaria, Polonia si Ucraina, iar ulterior Dragan doreste sa se orienteze catre Austria, Italia si Rusia, in ultima tara managerul neavand in plan si deschiderea unui birou local.

“Piata de IT din Romania este inaintea celei din Serbia si Bulgaria, insa in Serbia estimez un dinamism, care este greu de prevazut daca va fi in doi, trei, patru ani. Dar este evident ca Serbia este in crestere. Cele mai importante sunt pietele in crestere, pentru ca pe cele saturate trebuie sa vii cu o minune pentru a patrunde. In pietele emergente, cum este si Romania, trebuie doar sa oferi produse si atunci vinzi. Pe de alta parte, la Atena, trebuie abordat complet diferit, trebuie sa fie proiecte de nisa, precum cele din domeniul bancar, medical si cel al serviciilor”, explica Dragan.






Pentru angajatii din IT&C este un soc sa nu le fie majorate salariile

Pentru angajatii din IT&C este un soc sa nu le fie majorate salariileUn alt factor important care a dus la majorarea afacerilor cu 12% in primul semestru din 2009 a fost faptul ca, spre deosebire de anii anteriori, cand salariile in TotalSoft cresteau cu o cadenta cuprinsa intre 30 si 50%, in acest an a fost o avans de sub 10% la valorea in lei.

“In 2009, nu au mai fost indexari de genul <<Incepand cu anul acesta crestem cu 10%>>. Din fericire, lucrul acesta nu s-a intamplat nicaieri, nici marile companii nu au crescut. Este un soc pentru cei din IT&C, care la fiecare inceput sau jumatate de an se asteptau sa mai aiba o crestere salariala”, spune Dragan, care conduce o echipa de aproximativ 400 de angajati.

Anul trecut, compania avea aproximativ 370 de oameni, cu 130 mai mult fata de finalul anului 2007.

Managerul TotalSoft crede ca in acest moment in IT&C nu sunt someri, dar ca la anul ar putea aparea deorece pentru a-si creste eficienta firmele vor angaja oamenii foarte pregatiti si ii vor disponibiliza pe cei mai putini competitivi.

“In 2008 noi am angajat 130 de oameni. Credeti ca toti erau perfecti? Nevoia era atat de mare, incat, daca am angajat 130 de persoane inseamna ca angajam peste 10 persoane pe luna. Au fost si luni in care am angajat 15-20. Criteriul de angajare era foarte superficial, era o recrutare facuta din cauza nevoii”.

Noi am putea cumpara de 3-4 mil euro, dar Global Finance de zeci de milioane

Noi am putea cumpara de 3-4 mil euro, dar Global Finance de zeci de milioaneDaca in acest an, Dragan s-a concentrat pe cresterea organica a businessului, pentru 2010 managerul ia in calcul si cresterea prin achizitii.

“In primele sase luni ale anului domeniul IT&C a suferit imens, profitabilitatea a scazut foarte mult, iar daca vrei sa achizitionezi cei din companii nu vor sa vanda. De exemplu, anul trecut o companie cu o profitabilitate de 20% la o cifra de afaceri de 10 milioane de euro, daca avea un multiplicator de 7-8 se ducea la 15-16 milioane de euro. Acum, daca profitabilitatea este aproape de zero, valoarea companiei practic nu exista, decat ca oportunitate si poti sa primesti un milion de euro pe ea”, afirma directorul TotalSoft, care estimeaza un profit operational pentru acest an de cel putin 25% din cifra de afaceri de 21 de milioane de euro prevazuta pentru 2009.

O alta problema este faptul ca cei care vor sa cumpere sunt dispusi sa investeasca sume foarte mici avand in vedere ca multiplicatorii au scazut de la 7-8 anul trecut la jumatate in 2009 si faptul ca profitabilitatea luata in considerare este cea din 2009.

“Achizitiile se vor orienta catre sume foarte mici. Problema este daca aceste sume sunt sumele reale sau sunt provocate de criza si ele se vor duce din nou in sus dupa aceea. Dar cred ca sumele sunt ceva mai aproape de adevar decat erau inainte. Sfatul meu pentru majoritatea managerilor este sa mai astepte pentru ca acum cei care cumpara spun despre ceea ce achizitioneaza << Eu iau ceva ce nu stiu cum va fi pe viitor>>”, explica Dragan.

El ar fi dispus sa ofere intre doua si patru milioane de euro pentru preluarea unei companii, in timp ce Global Finance ar putea investi si cateva zeci de milioane de euro.