``In S1 se putea creste si mai mult``

``In S1 se putea creste si mai mult``In conditiile in care piata de outsourcing locala a atins 450 milioane dolari anul trecut, pozitionandu-se a treia la nivelul Europei de Est, dupa Polonia si Ucraina, in 2009, ea este asteptata sa creasca cu circa 30%.

La fel stau lucrurile si in cazul afacerilor Bit Solutions – in ultimii ani, cifra de afaceri a companiei a crescut cu pana la 30%. Anul trecut, firma de outsourcing a avut afaceri de aproximativ 1,9 milioane lei, iar in primul semestru din 2009 aproape un milion (450.000 euro).

“Din punctul meu de vedere se putea creste si mai mult, nu doar cu 15% fata de aceeasi perioada din 2008. Insa, daca fac o comparatie cu alte companii, care si-au micsorat cifrele de afaceri, ma declar multumit”, spune pentru Wall-Street Florin Scarlat (foto), director general al companiei.

Pentru 2009, el prognozeaza afaceri de 2,4 milioane lei.

Rezultatele au fost sustinute de castigarea de noi clienti. Bit Solutions furnizeaza servicii IT pentru 30 de clienti-companii permanenti, la care se adauga un numar important de clienti de proiect. De la inceputul anului, portofoliul companiei s-a extins cu 20%, iar reprezentantii Bit Solutions estimeaza ca acesta va mai creste cu circa 10 clienti noi pana la finele lui 2009, unele contracte fiind in desfasurare la momentul actual.

Pe de alta parte, Scarlat a spus ca, in ciuda cresterii numarului de clienti, compania s-a confruntat cu diverse situatii din aceasta perspectiva.

Intre 10 si 15.000 euro investiti in angajati

Intre 10 si 15.000 euro investiti in angajatiCei mai multi bani in companie (40% din totalul afacerilor) ii aduc clientii din farma (cum sunt Farmexim, Help Net, Medicover, Puls Media) si finante (Bancpost). In top le urmeaza clientii care activeaza pe piata de retail, media si entertainment (Real, game World etc.).

“De exemplu, ca urmare a crizei, am fost nevoiti sa renegociem contractele vechi si sa micsoram valoarea acestora. De asemenea, ne-am confruntat cu intarzieri de plata a facturilor si am apelat si la reduceri de costuri. Insa nu am intrat pe segmentul angajatilor – salariile au ramas constante si nu s-a pus problema micsorarii lor. Din contra.”

Conform lui Scarlat, s-a incercat crearea unui “avantaj competitiv”, iar banii castigati de pe urma contractelor au fost investiti in marketing si in pregatirea celor 10 angajati.

Acestia au fost pregatiti prin traininguri profesioniste care au costat Bit Solutions intre 10.000 si 15.000 euro, atat pe partea tehnica, cat si la nivelul imbunatatirii abilitatilor de comunicare, relatii cu clientii etc. In ceea ce priveste suma investita in marketing si publicitatea, acesta nu a dorit sad ea detalii.

“Bugetele pe acest an au inceput sa se termine, iar posibilitatea de a contracta noi clienti care sa salte rezervele de bani ale companiilor este departe. Noi am investit in business-ul nostru in prima parte a anului si credem ca a fost o alegere buna. Acum asteptam sa culegem roadele”, arata directorul companiei.

Piata IT s-a prabusit cu 40% de la inceputul lui 2009

Piata IT s-a prabusit cu 40% de la inceputul lui 2009Piata IT a coborat cu pana la 30-40% de la inceputul anului, crede seful companiei de outsourcing. Chiar daca exista foarte putine companii care implementeaza solutii software in perioada de criza, totusi, compania condusa de Scarlat a avut clienti care au optat pentru acest lucru in 2009.

In continuare, piata IT va mai urca putin, in special spre finele anului, impulsionata de sezonul sarbatorilor de iarna.

Totodata, si segmentul de outsourcing a inceput sa se ridice din a doua parte a acestui an.

“In trecut, managerii romani erau reticenti la aceste tipuri de solutii. Abia acum au inceput sa constientizeze beneficiile pe care le poate aduce outsourcingul – eficientizarea resurselor, reducerea costurilor. Drept urmare, si acest sector a inceput sa creasca”, arata reprezentantul firmei.

In plus, Romania, ca si tara, are un potential urias pe acest segment. Potrivit estimarilor Bit Solutions, bazate pe studii intreprinse de IDC si A.T.Kearney, Romania poate ajunge in cativa ani cea mai mare piata de outsourcing din regiune.

Bit Solutions s-a lansat pe piata locala ca si companie furnizoare de service si mentenanta IT. Treptat, firma a trecut pe partea de consultanta si outsourcing, elaborare strategii pentru domeniul tehnologic, realizare audituri IT.

“Dupa ce am terminat Facultatea de Electronica, m-am angajat ca asistent cercetare si mi-am dat seama ca imi place foarte mult domeniul. In 2002 am infiintat, impreuna cu asociatul meu, firma Bit Solutions in care nu am investit absolut nici un ban. Am inregistrat-o, iar primii clienti i-am castigat prin cunostinte”, povesteste Scarlat.

In prezent, compania mai lucreaza cu unul din clientii castigati initial. De curand, Bit Solutions a incheiat si un parteneriat cu Intel.

In opinia lui Florin Scarlat, unul din avantajele industriei IT este acela ca piata respectiva nu va disparea niciodata, tocmai datorita dinamismului care o caracterizeaza.