Tomsa, SAP: Piata de ERP arata o imaturitate a businessului fata de care nu ai ce sa faci

Tomsa, SAP: Piata de ERP arata o imaturitate a businessului fata de care nu ai ce sa faciDupa ce anul trecut piata de Enterprise Resource Planning (ERP) a crescut cu o cadenta de 7% fata de 2007, in 2009 va ajunge la o valoare de 97,9 milioane de euro, mai putin cu 20% fata de 2008, cifrele aducand piata la nivelul din 2006, potrivit studiului ERP Romania 2009 realizat de compania de consultanta Pierre Audoin Consultants (PAC).

Studiul mai releva ca in 2009 se vor cheltui in jur de 44,3 milioane de euro pentru achizitionarea de produse de software ERP si 53,6 milioane de euro pentru servicii ERP.

“Anul 2009 este cel mai greu ai industriei de soft si servicii informatice din Romania, un moment, in care, din pacate nu se va putea vorbi de maturizarea pietei”, a afirmat Eugen Schwab-Chesaru, managing director PAC.

Scaderea pietei este cauzata de criza financiara care a dus in cazul unor companii la diminuarea bugetelor de investitii in IT si cu 70-75%.

Dar, conform studiului PAC, la nivelul celor noua industrii cu cele mai mari investitii in ERP, scaderea a fost de 18,9% fata de 2008 .

In afara de sectorul de asigurari in care scaderile de bugete au fost de 7,2%, toate celelalte domenii din sectorul privat au inregistrat diminuari de bugete de doua cifre: productie (31,7%), servicii (20,8%), retail (20,1%), utilitati (17,1%), transport (12,6%), sectorul bancar (12,1%), telecom (11,5%).

Pe de alta parte, sectorul public este singurul in care investitiile ar trebui sa creasca in acest an, PAC estimand o evolutie de 2,3% in acest domeniu datorita licitatiilor publice de peste 100 de milioane de euro anuntate de la inceputul lui august.

Anul trecut, institutiile publice au investit aproximativ 13 milioane de euro in astfel de solutii si produse.

“Piata de ERP este un indicator extraordinar de puternic asupra maturitatii businessului pe care il facem in Romania. Cand ai 44 milioane cheltuite la 22 de milioane de locuitori pe zona de solutii de business inseamna doi euro de persoana pe an. Ce management poti face cu doi euro investiti pe an? Acest lucru arata o imaturitate fata de care nu ai ce sa faci. In administratie s-au investit in 2008, 13 milioane de euro la 1,3 milioane de persoane deci la fiecare angajat din sectorul public sunt 10 euro investiti in gestionarea lui. Ei investesc in persoanele care ne servesc pe noi 10 euro, nici macar un euro pe luna. Este jale. In alte tari se lanseaza proiecte de milioane de euro, nu ca sa ajute industria IT, ci sa se ajute pe ei”, a spus in cadrul conferintei Valentin Tomsa (foto), directorul general al SAP Romania, liderul pietei de solutii ERP cu o cota de piata de aproximativ 24%.

In acelasi top urmeaza Oracle (15%) si Totalsoft (10%), compania condusa de Liviu Dan Dragan inregistrand o crestere de 60% anul trecut si depasind astfel Siveco, aflat pe locul al patrulea.

Pe piata de implementere de sisteme ERP, in 2008, cei mai importanti integratori au fost S&T (12%), IBM (9,5%) si Ness (8,5%).

Musat, TotalSoft: Piata de CRM este ca si cum nu ar exista

Musat, TotalSoft: Piata de CRM este ca si cum nu ar existaSegmentul de CRM (customer relationship management- managementul relatiei cu clientii) este evaluat in acest an la aproximativ 6,6 milioane de euro, fata de 7,8 milioane de euro in 2008, iar cel de business intelligence - la aproximativ 11,6 milioane de euro, mai mare cu 6,6% fata de 2008.

“Piata de CRM este ca si cum nu ar exista. CRM-ul iti arata cat de conectat esti cu clientii tai. In 2008, a fost un boom pe partea de vanzari de CRM pentru ca unele firme si-au dat seama ca au foarte multi clienti si nu ii pot gestiona pe toti, iar anul acesta au cumparat pentru ca a fost o masura disperata din partea unora. Au incercat toate canalele de vanzari posibile si CRM-ul era o astfel de solutie”, a declarat Bogdan Musat (foto), director de marketing si de strategie la TotalSoft.

Potrivit aceluiasi studiu, numarul de consultanti pe zona de ERP va scadea de la 1.200 anul trecut la 1.000 in 2009, pe de alta parte diminiuandu-se si veniturile generate de acestia de la o medie de 55.000 de euro pe an per angajat in 2009, la aproximativ 50.000 de euro in 2009.

“Jobul de consultant ERP este destul de greu. Noi am scapat acum de problema de personal din anii anteriori, dar oamenii inca se gasesc greu. Inainte erau studenti care nu stiau nimic si veneau cerand salarii de inceput de 900 de euro. Acum nu mai avem aceasta problema, dar oamenii buni tot greu sa gasesc”, a mai declarat Musat.

Desi cifrele pe acest an arata scaderi pe aproape toate segmentele, pentru 2010, PAC preconizeaza o evolutie a pietei de aproximativ 10% motivul cresterii fiind sectorul public.

“Acesta este foarte jos si de aceea este estimata o crestere si in acest an in sectorul public. Toata administratia publica care are 1,3 milioane de angajati a investit anul trecut 13 milioane de euro si in mod normal ar trebui sa investeaca 50 de milioane euro. Sectorul public nu a fost aproape nimic anul acesta. Cehia, Slovacia, Polonia a investit miliarde in astfel de solutii in ultimii cinci, sase ani”, a explicat Schwab-Chesaru.

El crede ca printre factorii care vor sustine cresterea pietei in urmatorii ani se numara: administratia publica, fuziunile si achizitiile de companii, accesarea mai usoara de bani europeni si deschiderea managerilor romani catre astfel de investitii.

Managerul PAC remarca de asemenea si cateva riscuri: criza financiara, presiunea pe pret, scaderea volumului de astfel de proiecte si capacitatea administratiei publice de a folosi aceste resurse.

Piata va inregistra o crestere abia de la finalul 2010 sau in 2011

Piata va inregistra o crestere abia de la finalul 2010 sau in 2011Totodata, lipsa de proiecte si scaderea cheltuielilor ar putea duce pana la finalul anului la eliminarea unui numar mare de companii, printre acestia aflandu-se si vendori si implementatori ERP.

“Anul acesta a fost o concurenta aproape ilogica intre vendori. Sunt trei elemente care au dus la acest lucru: cand nevoia clientului este la un nivel la care vanzatorul nu are competente de servicii si produse, dar concureaza, cand un cost rezonabil de un proiect este X, iar o compania ofera la jumatate si cand intr-un contract public cineva castiga si alti cinci ori zece vin si contesta”, a afirmat Chesaru.

De aceeasi parere este si Valentin Tomsa care compara vanzatorii de solutii si produse ERP cu masinile ieftine pe de o parte, si cele de lux, pe de alta.

“Este o concurenta ilogica. Niciodata o masina 4x4, BMW X5 nu va concura cu o Dacie Logan. Indiferent care sunt costurile. Cand la un proiect participa companii cu produse de nivelul Dacia Logan si companii la nivelul BMW atunci pretul este ceva foarte important. Se ajunge la acest dumping ilogic. Iar piata nu este matura suficient sa selecteze in astfel de proiecte BMW X5, Mercedes ML, Jaguar. Dupa parerea mea aceasta segmentare a pietei este principala problema, si nu pretul. Pentru ca o companie care are niste produse la un anumit nivel, oricat ar fi de in incapacitate nu poate sa dea la nivelul preturilor pe care le da un astfel de competitor. Noi experimentam in zilele acestea 10% din valoarea proiectului, nu cu 50%. Se oferteaza cu 10-20-30%”, a mai spus Tomsa.

Desi PAC estimeaza o crestere de 10% pentru anul viitor, reprezentantii industriei cred ca aceste cifre sunt foarte optimiste avand in vedere scaderea economica de 7,6% estimata pentru primul semestru din 2009 si caderea guvernului.

“Cred ca piata va inregistra o crestere la finalul anului viitor. Bine ar fi sa nu mai scada. Cresterea nu ma astept sa fie brusca, pentru ca in zona aceasta de ERP numai implementarea dureaza un an. Un proiect de 50 de milioane de euro dureaza doi, trei ani, cifrele acesta nu vor aparea peste noapte. Scenariul optimist ar fi ca in sectorul privat sa se intample ceva similar cu sectorul public, cand deodata apar foarte multe proiecte brusc. Toata lumea a taiat din costuri si cand se termina criza sa investeasca toti deoadata. Dar atunci vor fi probleme de resurse umane” a spus Florin Fagaraseanu, director de solutii de business S&T Romania.

Intr-o crestere datorata sectorului public crede si Hary Olaru, practice manager la IBM Romania.

“In 2010 vor trebui sa apara proiectele. Sectorul public va trebui să se alinieze la cerintele Uniunii Europene. De exemplu, exista un proiect in sectorul public, care va fi semnat pana in primavara”, a spus reprezentantul IBM.

Faptul ca studiul este optimist este remarcat si de directorul general al SAP Romania.

“Cifrele sunt foarte optimiste. Noi credem ca pentru 2009 si 2010 scaderile sunt mai mari, pentru ca la noi apogeul crizei nu a fost. Tsunamiul care a fost in America la inceputul anului, la noi va fi la mijlocul anului viitor, daca nu chiar mai tarziu. Cred ca vom avea un guvern abia in ianuarie, noi am mers in jos pana acum si toate aceste lucruri vor avea repercursiuni la anul. Somajul va insemna automat venituri mai putine la stat, iar pe de alta parte, dupa aceea statul va fi impovarat cu ajutoare de somaj. Sigur vom mai face un imprumut la FMI, deci cred ca abia de la jumatatea lui 2010 nu vom mai scadea. Si nu poti face in ultimul trimestru tot ce nu ai facut intr-un an. Deci abia in 2011 va fi o revenire” a spus Tomsa.