1 / 4

Tomsa, SAP: Piata de ERP arata o imaturitate a businessului fata de care nu ai ce sa faci

Dupa ce anul trecut piata de Enterprise Resource Planning (ERP) a crescut cu o cadenta de 7% fata de 2007, in 2009 va ajunge la o valoare de 97,9 milioane de euro, mai putin cu 20% fata de 2008, cifrele aducand piata la nivelul din 2006, potrivit studiului ERP Romania 2009 realizat de compania de consultanta Pierre Audoin Consultants (PAC).

Studiul mai releva ca in 2009 se vor cheltui in jur de 44,3 milioane de euro pentru achizitionarea de produse de software ERP si 53,6 milioane de euro pentru servicii ERP.

“Anul 2009 este cel mai greu ai industriei de soft si servicii informatice din Romania, un moment, in care, din pacate nu se va putea vorbi de maturizarea pietei”, a afirmat Eugen Schwab-Chesaru, managing director PAC.

Scaderea pietei este cauzata de criza financiara care a dus in cazul unor companii la diminuarea bugetelor de investitii in IT si cu 70-75%.

Dar, conform studiului PAC, la nivelul celor noua industrii cu cele mai mari investitii in ERP, scaderea a fost de 18,9% fata de 2008 .

In afara de sectorul de asigurari in care scaderile de bugete au fost de 7,2%, toate celelalte domenii din sectorul privat au inregistrat diminuari de bugete de doua cifre: productie (31,7%), servicii (20,8%), retail (20,1%), utilitati (17,1%), transport (12,6%), sectorul bancar (12,1%), telecom (11,5%).

Pe de alta parte, sectorul public este singurul in care investitiile ar trebui sa creasca in acest an, PAC estimand o evolutie de 2,3% in acest domeniu datorita licitatiilor publice de peste 100 de milioane de euro anuntate de la inceputul lui august.

Anul trecut, institutiile publice au investit aproximativ 13 milioane de euro in astfel de solutii si produse.

“Piata de ERP este un indicator extraordinar de puternic asupra maturitatii businessului pe care il facem in Romania. Cand ai 44 milioane cheltuite la 22 de milioane de locuitori pe zona de solutii de business inseamna doi euro de persoana pe an. Ce management poti face cu doi euro investiti pe an? Acest lucru arata o imaturitate fata de care nu ai ce sa faci. In administratie s-au investit in 2008, 13 milioane de euro la 1,3 milioane de persoane deci la fiecare angajat din sectorul public sunt 10 euro investiti in gestionarea lui. Ei investesc in persoanele care ne servesc pe noi 10 euro, nici macar un euro pe luna. Este jale. In alte tari se lanseaza proiecte de milioane de euro, nu ca sa ajute industria IT, ci sa se ajute pe ei”, a spus in cadrul conferintei Valentin Tomsa (foto), directorul general al SAP Romania, liderul pietei de solutii ERP cu o cota de piata de aproximativ 24%.

In acelasi top urmeaza Oracle (15%) si Totalsoft (10%), compania condusa de Liviu Dan Dragan inregistrand o crestere de 60% anul trecut si depasind astfel Siveco, aflat pe locul al patrulea.

Pe piata de implementere de sisteme ERP, in 2008, cei mai importanti integratori au fost S&T (12%), IBM (9,5%) si Ness (8,5%).

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri