Tulea, Crescendo: Dupa ce PSD s-a retras, o licitatie la care participam a fost blocata

Tulea, Crescendo: Dupa ce PSD s-a retras, o licitatie la care participam a fost blocataDe la inceputul lunii august, saptamanal au fost anuntate cateva licitatii publice, majoritatea de cateva milioane de euro, dar si proiecte de zeci de milioane de euro.

Cateva exemple sunt Radiocom, care a lansat o licitatie de 43,5 milioane de euro pentru achizitionarea de echipamente si servicii pentru dezvoltarea retelei de transport si acces de tip Wimax, si Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC), care organizeaza o licitatie de 64,6 milioane de lei (15 mil. euro) pentru cumpararea de echipamente IT&C si aplicatii software pentru dezvoltarea unui portal de servicii online.

Daca unele dintre licitatii deja au avut loc, cele care urmeaza sa fie organizate sunt puse in pericol de caderea guvernului, ceea ce ar duce la o scadere si mai mare a pietei IT, evaluata in acest an la 1,2 miliarde euro de compania de consultanta Pierre Audoin Consultants (PAC).

Potrivit PAC, sectorul public inseamna 28% din piata de IT, adica in jur de 350 de milioane de euro, in timp ce International Data Corporation (IDC) estimeaza investitiile sectorului public in IT la 298,5 milioane de dolari (203 mil. euro la cursul din 14 octombrie), mai putin cu 28,9% fata de 2008.

“Instabilitatea politica, lipsa responsabilitatii si a motivatiei pe termen lung paralizeaza aproape total proiectele IT importante din sectorul public. Cine sa decida, sa semneze si sa raspunde de implementari? Odata cu ministrii, au devenit nesiguri si toti oamenii de decizie de la nivelul imediat inferior. Sunt proiecte din organisme publice care vor continua si se vor concretiza, insa impactul negativ al schimbarilor politice se va resimti”, a declarat, pentru Wall Street, Eugen Schwab-Chesaru, directorul general al PAC.

El declara recent ca piata de IT a scazut cu 25%, insa in cazul in care licitatiile din sectorul public s-ar fi incheiat pana la finalul anului, diminuarea ar fi fost de doar 15% fata de 2008.

“Se poate intampla sa se amane, chiar sa se anuleze. De exemplu, dupa ce PSD s-a retras de la guverare, o licitatie la care noi participam a fost blocata si, cu siguranta, se vor mai bloca pana va veni un nou ministru care va decide sau nu daca va continua proiectele incepute de fostul guvern. De obicei, anii electorali nu sunt foarte buni in ceea ce priveste licitatiile publice”, spune Marius Tulea, directorul general al Crescendo.

Proiectele au insemnat anul trecut in jur de 1-2% din cifra de afaceri de 19,6 milioane de euro a companiei care participa in aceasta perioada la proiecte de doua milioane de euro.

Incertitudinea din zona publica este si motivul pentru care Marius Tulea si-a bugetat in general afacerea pe zona privata, anul trecut procentul sectorului de stat de 1-2% din afacerile companiei scazand de la 7% in 2007.




Tatomir, Microsoft: Riscam sa avem o intarziere de o luna sau doua la aceste licitatii

Tatomir, Microsoft: Riscam sa avem o intarziere de o luna sau doua la aceste licitatii„In mod normal, aceste proiecte ar trebui sa fie independente din punct de vedere politic, dar la noi totul este politizat. De obicei, atunci cand este numit un nou guvern sunt reanalizate proiectele, iar in anii anteriori unele proiecte au continuat, altele au fost amanate, iar altele anulate. Depinde de importanta unui proiect pentru institutia respectiva pentru ca importanta ar trebui sa transceada politicul. Asa ar fi logic”, a declarat Valentin Tomsa, directorul general al SAP Romania, filiala locala a celui mai mare producator mondial de software de business.

In urma cu doua saptamani, Tomsa declara ca sectorul public inseamna aproximativ 30-40% din businessul companiei estimat in 2008 la 20,6 milioane de dolari (14,1 mil. euro) de IDC.

“Vom participa la toate licitatiile publice din domeniul nostru chiar daca nu stim daca vom castiga”, afirma in urma cu doua saptamani Tomsa.

Opinia lui Valentin Tomsa este sustinuta si de Liviu Dan Dragan, directorul general al TotalSoft, unul dintre cei mai importanti furnizori de software pentru mediul de business, pentru care in 2008 segmentul public a insemnat mai putin de 5% din cifra de afaceri de 14,8 milioane de euro.

“Teoretic, ar trebui sa nu influenteze pentru ca noul guvern ar trebui sa preia aceste proiecte, dar experienta ne arata ca schimbarea de guvern afecteaza aceste licitatii si uneori sunt amanate. Noi participam la majoritatea licitatiilor anuntate, practic participam la proiecte care sunt peste 100 de milioane de euro”, a spus Dragan.

El declara in urma cu o luna ca dupa ce in prima jumatate a anului a inregistrat o cifra de afaceri de 9,4 milioane de euro, mai mult cu 12% fata de aceeasi perioada din 2008, la finalul lui 2009 compania va avea un business de cel putin 21 milioane de euro, sau chiar cu cateva milioane in plus datorita licitatiilor de proiecte publice.

Desi anuntarea proiectelor de stat a bucurat jucatorii din piata de IT, Liviu Dan Dragan, care este totodata si presedintele Asociatiei Patronale a Industriei de Software si Servicii, a remarcat faptul ca ministerele care au lansat licitatiile nu au consultat si asociatiile patronale pentru a evita eventualele suprapuneri de proiecte cauzate de lansarea deodata a unui numar mare de licitatii.

“Unele din aceste licitatii au fost pregatite si lansate in mare graba, in gluma vorbind, cu prea multe operatii „copy & paste”: exista probabilitatea sa fie nevoie ca unele sa fie refacute prin ajustarea cerintelor, pentru a da posibilitatea clientului sa primeasca oferte care sa poata respecta toate cerintele documentelor de licitatie”, subliniaza o alta problema Marius Tulea.

Experienta anilor anteriori il face si pe Laurentiu Popescu, directorul general al IDC, sa afirme ca este posibil ca unele proiecte sa fie inghetate.

“Acesta a fost si cazul unor proiecte importante care au fost anulate dupa alegerile anterioare. Este posibil sa aiba o loc o reducerere a investitiilor in IT in sectorul public in ultimul trimestru al anului. De asemenea, in functie de rezultatul alegerilor si piata de IT din 2009 poate fi influentata in mod negativ”, a spus Popescu.

“Probabil ca riscam sa avem o intarziere de o luna sau doua la aceste licitatii”, a afirmat Calin Tatomir, directorul general al Microsoft Romania, companie care participa de obicei la proiectele cu statul prin parteneri.



Enache, HP: Politicienii s-au maturizat si cred si sper ca licitatiile nu vor fi influentate

Enache, HP: Politicienii s-au maturizat si cred si sper ca licitatiile nu vor fi influentatePe de alta parte, Radu Enache, directorul general al Hewlett-Packard Romania (HP Romania), crede ca aceste licitatii nu ar trebui sa fie afectate de situatia politica, ele fiind influentate doar de lege.

„Nu cred si sper sa nu fie influentate. Ele sunt determinate de lege, sunt realizate pe baza unor bugete aprobate, foarte multe din fonduri europene. Eu cred ca politicienii s-au maturizat si nu cred ca se va intampla astfel”, a declarat Enache.

De aceeasi parere cu directorul HP este si Claudia Ursateanu, directorul general al companiei de solutii software si de servicii de integrare IT RomSoft Ramnicu Valcea, care in primul semestru a inregistrat o cifra de afaceri de 7,8 milioane de euro, aproximativ 60-70% dintre businessul firmei provenind din proiectele publice.

Daca in Occident sectorul public a investit dintotdeauna semnificativ in IT, in Romania finalizarea licitatiilor devine din ce in mai importanta in contextul crizei.

“Toate corporatiile mari considera ca motorul dezvoltarii in IT in urmatorii doi ani este sectorul public, iar un procent sanatos si real in contextul actual este de 40-50% dintr-o cifra de afaceri”, afirma in urma cu doua luni Sebastian Banica, senior sales director la Omnilogic, la acel moment director exectuiv al Frontal Communication.

In vara, Frontal Communication, Omnilogic si S&T Romania au castigat un contract de 31,4 mil. euro, fara TVA, pentru realizarea de pasapoarte electronice Companiei Nationale Imprimeria Nationala (CNIN), insa decizia a fost ulterior contestata.

Importanta sectorul public pentru revenirea din criza a pietei IT este remarcata si de Hary Olaru, practice manager la IBM Romania.

“In 2010 vor trebui sa apara proiectele. Sectorul public va trebui sa se alinieze la cerintele Uniunii Europene. De exemplu, exista un proiect in sectorul public, care va fi semnat pana in primavara”, a spus reprezentantul IBM.