1 / 4

Tulea, Crescendo: Dupa ce PSD s-a retras, o licitatie la care participam a fost blocata

De la inceputul lunii august, saptamanal au fost anuntate cateva licitatii publice, majoritatea de cateva milioane de euro, dar si proiecte de zeci de milioane de euro.

Cateva exemple sunt Radiocom, care a lansat o licitatie de 43,5 milioane de euro pentru achizitionarea de echipamente si servicii pentru dezvoltarea retelei de transport si acces de tip Wimax, si Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC), care organizeaza o licitatie de 64,6 milioane de lei (15 mil. euro) pentru cumpararea de echipamente IT&C si aplicatii software pentru dezvoltarea unui portal de servicii online.

Daca unele dintre licitatii deja au avut loc, cele care urmeaza sa fie organizate sunt puse in pericol de caderea guvernului, ceea ce ar duce la o scadere si mai mare a pietei IT, evaluata in acest an la 1,2 miliarde euro de compania de consultanta Pierre Audoin Consultants (PAC).

Potrivit PAC, sectorul public inseamna 28% din piata de IT, adica in jur de 350 de milioane de euro, in timp ce International Data Corporation (IDC) estimeaza investitiile sectorului public in IT la 298,5 milioane de dolari (203 mil. euro la cursul din 14 octombrie), mai putin cu 28,9% fata de 2008.

“Instabilitatea politica, lipsa responsabilitatii si a motivatiei pe termen lung paralizeaza aproape total proiectele IT importante din sectorul public. Cine sa decida, sa semneze si sa raspunde de implementari? Odata cu ministrii, au devenit nesiguri si toti oamenii de decizie de la nivelul imediat inferior. Sunt proiecte din organisme publice care vor continua si se vor concretiza, insa impactul negativ al schimbarilor politice se va resimti”, a declarat, pentru Wall Street, Eugen Schwab-Chesaru, directorul general al PAC.

El declara recent ca piata de IT a scazut cu 25%, insa in cazul in care licitatiile din sectorul public s-ar fi incheiat pana la finalul anului, diminuarea ar fi fost de doar 15% fata de 2008.

“Se poate intampla sa se amane, chiar sa se anuleze. De exemplu, dupa ce PSD s-a retras de la guverare, o licitatie la care noi participam a fost blocata si, cu siguranta, se vor mai bloca pana va veni un nou ministru care va decide sau nu daca va continua proiectele incepute de fostul guvern. De obicei, anii electorali nu sunt foarte buni in ceea ce priveste licitatiile publice”, spune Marius Tulea, directorul general al Crescendo.

Proiectele au insemnat anul trecut in jur de 1-2% din cifra de afaceri de 19,6 milioane de euro a companiei care participa in aceasta perioada la proiecte de doua milioane de euro.

Incertitudinea din zona publica este si motivul pentru care Marius Tulea si-a bugetat in general afacerea pe zona privata, anul trecut procentul sectorului de stat de 1-2% din afacerile companiei scazand de la 7% in 2007.




Inapoi la articol

Setari Cookie-uri