Oferte din partea unui mare jucator international

Oferte din partea unui mare jucator internationalIntegrarea operationala dintre RHS Company, firma controlata de omul de afaceri Dragos Popescu, si Tornado Sistems, compania fratilor Eugen si Liviu Lepadatu, aprobata la inceputul acestei luni de catre Consiliul Concurentei, a inceput inca din luna martie a anului trecut, motivul principal fiind reducerea costurilor, in acest moment economiile rezultate ridicandu-se la 50.000 de euro pe luna.

“Un proiect strategic dureaza cel putin un an, poate doi. In plina criza este deja tarziu sa te gandesti la un proiect strategic. De la inceputul lui 2008 am apelat la toate optiunile, am vorbit cu toti marii jucatori internationali prezenti in regiune, am vorbit cu toate fondurile de private equity care au investit in IT, dar si cu toti partenerii locali”, spune Liviu Lepadatu, actionar al Tornado Sistem, companie care anul trecut a avut o cifra de afaceri de 63,2 milioane de euro, comparativ cu 93,9 milioane de euro in 2007 si pierderi de 5,1 milioane de euro in 2008, fata de cele de 3 milioane de euro in 2007.

El mai spune ca in Polonia numarul unu din piata de distributie IT este format din fuziunea a patru firme, in Italia liderul este rezultatul consolidarii a trei jucatori, iar in Elvetia este format din trei companii. "Este un lucru standard, nu am facut nicio inventie. Am pornit negocierile acum un an si jumatate, cand nu era criza. A durat foarte mult pentru ca am vrut sa integram trei companii. Chiar daca ar exista miscari similare in contrapartida, parerea noastra este ca integrarea nu ar reusi usor", mai spune Lepadatu.

Pentru ca o fuziune ar fi durat cel putin doi ani iar pentru o firma noua ar fi fost nevoie de acordul asiguratorilor si al bancilor "s-a ajuns la aceasta decizie din cauza unor restrictii legale, juridice, dar si de timp si de costuri”, explica Dragos Popescu, directorul general al RHS Company, firma care anul trecut a avut afaceri de 73 milioane de euro si un profit de 586.000 de euro.

“Vor fi doua companii, dar de la 1 noiembrie vom lucra impreuna. Am preferat sa integram operational logistica, operatiunile IT, partea de resurse umane, iar targetul probabil este fuziunea”, completeaza John Cusa, director de vanzari si marketing Tornado Sistems.

Un alt motiv care a dus la integrarea operatiunilor RHS Company si Tornado Sistems a fost criza financiara care a accentuat nevoia de reducere a costurilor, mai ales ca anul trecut cifra de afaceri a companiei detinute de fratii Lepadatu a scazut cu aproape o treime.

“In octombrie 2008 am primit oferte din partea unui jucator mare international si din partea a cateva fonduri de investitii interesate sa dezvolte businessul alaturi de noi, dar cand a venit criza optiunile s-au ingustat. Am fost in negocieri, dar in situatii de criza este cel mai bine sa nu vinzi”, a spus Liviu Lepadatu.

Cu toate ca spune ca in criza nu este bine sa vinzi, actionarul grupului Tornado Sistems afirma ca o firma a grupului este in proces de vanzare pentru in jur de 10 milioane de euro, tranzactia urmand sa se finalizeze probabil pana la finalul anului.


La cumparat de firme cu marje bune

La cumparat de firme cu marje bunePentru ca pretul a foarte multe companii a scazut semnificativ odata cu criza, achizitia de firme devenind din ce in ce mai usoara, actionarii Tornado Sistems nu sunt interesati doar sa vanda, ci si sa cumpere.

“Vrem sa achizitionam firme de nisa cu marje bune si cash-flow bun si avem deschisa poarta nu numai la nivel national, ci si international pentru companii care ne pot imbunati marja operationala si vrem chiar sa achizitionam alti distribuitori din regiune. Avem proiecte, nu suntem intr-o situatie critica, suntem intr-o pozitie de dezvoltare, de atac. Fondurile sunt de la banci, fonduri de investitii si de la viitorii parteneri strategici”, spune Liviu Lepadatu, care alaturi de fratele sau, Eugen, aveau o avere estimata in 2008 la aproximativ 32 de milioane de euro, potrivit topului celor mai bogati 500 de romani realizat de Forbes Romania.

Scaderea pietei de distributie IT cu aproape 50% in acest an a implicat reduceri de costuri semnificative, printre acestea numarandu-se si disponibilizarea de personal, iar daca anul trecut cele doua companii aveau aproape 340 de angajati, in acest moment RHS Company si Tornado Sistems au 200 de salariati, dintre care 120 apartin companiei conduse de Dragos Popescu.

Tot RHS Company va aduce si cea mai mare parte din businessul pe acest an al celor doua firme, adica 75% din cele 120 de milioane de euro pe care oficialii distribuitorilor il estimeaza pentru 2009.

“In 2009 vom avea o cifra de afaceri cu aproximativ 20-30% mai mare decat urmatorul clasat”, a spus Dragos Popescu, compania urmatoare fiind Scop Computers, liderul pietei de distributie in 2008.

De asemenea, reprezentantii RHS Company si Tornado Sistems estimeaza pentru acest an un profit net in jur de 1,5% din cifra de afaceri, adica de 1,8 milioane de euro, iar pentru 2010 afaceri mai mari cu 5-10% fata de 2009.

Potrivit datelor lui Dragos Popescu, cele doua companii au o cota de 10% din piata de IT, estimata in 2009 la 1,2 miliarde de euro, si in jur de 20-25% din piata de hardware, evaluata la 600 de milioane de euro.

Scaderea pietei de distributie, despre care oficialul RHS Company spune ca este la jumatate fata de anul trecut, IT-ul fiind printre cele mai afectate domenii din economie alaturi de piata imobiliara si cea auto, a determinat actionarii companiei sa decida o infuzie de capital a celor doua firme cu 7-8 milioane de euro in 2010.

“Afacerea de distributie are nevoie de fonduri foarte mari pentru finantarea creditelor catre clienti si a stocurilor. In conditiile in care exista si agentii de rating de tara care iti influenteaza intr-un anumit fel finantarea din partea bancii, atunci, ca sa poti sa fii acolo, ai nevoie de fonduri. Creditele catre furnizori sunt din ce in ce mai lungi, bancile nu prea mai pot sa crediteze, termenele de plata pentru clienti tind sa creasca si iti trebuie din ce in ce mai multi bani si nimeni nu este dispus sa ofere”, au explicat oficialii celor doua companii.