1 / 3

Oferte din partea unui mare jucator international

Integrarea operationala dintre RHS Company, firma controlata de omul de afaceri Dragos Popescu, si Tornado Sistems, compania fratilor Eugen si Liviu Lepadatu, aprobata la inceputul acestei luni de catre Consiliul Concurentei, a inceput inca din luna martie a anului trecut, motivul principal fiind reducerea costurilor, in acest moment economiile rezultate ridicandu-se la 50.000 de euro pe luna.

“Un proiect strategic dureaza cel putin un an, poate doi. In plina criza este deja tarziu sa te gandesti la un proiect strategic. De la inceputul lui 2008 am apelat la toate optiunile, am vorbit cu toti marii jucatori internationali prezenti in regiune, am vorbit cu toate fondurile de private equity care au investit in IT, dar si cu toti partenerii locali”, spune Liviu Lepadatu, actionar al Tornado Sistem, companie care anul trecut a avut o cifra de afaceri de 63,2 milioane de euro, comparativ cu 93,9 milioane de euro in 2007 si pierderi de 5,1 milioane de euro in 2008, fata de cele de 3 milioane de euro in 2007.

El mai spune ca in Polonia numarul unu din piata de distributie IT este format din fuziunea a patru firme, in Italia liderul este rezultatul consolidarii a trei jucatori, iar in Elvetia este format din trei companii. "Este un lucru standard, nu am facut nicio inventie. Am pornit negocierile acum un an si jumatate, cand nu era criza. A durat foarte mult pentru ca am vrut sa integram trei companii. Chiar daca ar exista miscari similare in contrapartida, parerea noastra este ca integrarea nu ar reusi usor", mai spune Lepadatu.

Pentru ca o fuziune ar fi durat cel putin doi ani iar pentru o firma noua ar fi fost nevoie de acordul asiguratorilor si al bancilor "s-a ajuns la aceasta decizie din cauza unor restrictii legale, juridice, dar si de timp si de costuri”, explica Dragos Popescu, directorul general al RHS Company, firma care anul trecut a avut afaceri de 73 milioane de euro si un profit de 586.000 de euro.

“Vor fi doua companii, dar de la 1 noiembrie vom lucra impreuna. Am preferat sa integram operational logistica, operatiunile IT, partea de resurse umane, iar targetul probabil este fuziunea”, completeaza John Cusa, director de vanzari si marketing Tornado Sistems.

Un alt motiv care a dus la integrarea operatiunilor RHS Company si Tornado Sistems a fost criza financiara care a accentuat nevoia de reducere a costurilor, mai ales ca anul trecut cifra de afaceri a companiei detinute de fratii Lepadatu a scazut cu aproape o treime.

“In octombrie 2008 am primit oferte din partea unui jucator mare international si din partea a cateva fonduri de investitii interesate sa dezvolte businessul alaturi de noi, dar cand a venit criza optiunile s-au ingustat. Am fost in negocieri, dar in situatii de criza este cel mai bine sa nu vinzi”, a spus Liviu Lepadatu.

Cu toate ca spune ca in criza nu este bine sa vinzi, actionarul grupului Tornado Sistems afirma ca o firma a grupului este in proces de vanzare pentru in jur de 10 milioane de euro, tranzactia urmand sa se finalizeze probabil pana la finalul anului.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri