1 / 4

2009, stagnare si reorientare

“In 2009 ne asteptam mai degraba la o stagnare a cifrei de afaceri si a profitului. De ce spun ca lucrurile s-ar putea schimba? In contextul in care aproape 70% din cifra noastra de afaceri se bazeaza pe fonduri de la bugetul de stat alocate cercetarii, profund afectat de restructurarile bugetare succesive, am fi naivi sa prognozam o crestere similara cu cea a anului trecut”, explica pentru Wall-Street directorul general al Institutului pentru Tehnica de Calcul numit in luna august, Liviu Jalba (foto).

Anul trecut, ITC, care are o istorie de peste 40 de ani pe piata locala, a avut afaceri de 4,5 milioane euro (16,56 milioane lei), in crestere cu 42% fata de 2007, la un profit brut de circa 500.000 euro (1,76 milioane lei), cu 156% mai mult decat in anul precedent.

Pentru 2009, rezultatele companiei raman constante, in contextul in care 60-70% din cifra de afaceri a Institutului se bazeaza pe fonduri de la bugetul de stat alocate cercetarii, iar o mare parte din ele (60%) au fost realocate pentru anul viitor. Astfel, platile care trebuiau sa se faca anul acesta au fost devansate.

“Situatia nu este dramatica, ci doar conjuncturala - doar este criza. Avem un 2009 modest pentru intreaga industrie IT, si cu atat mai mult pentru cei din cercetare - dezvoltare. Chiar daca platile se vor face la anul, nu inseamna si ca proiectele respective au fost anulate”, spune Jalba.

Pentru a compensa scaderea sectorului de cercetare, Institutul pentru Tehnica de Calcul va apela la celelalte axe de business ale companiei – solutii informatice de business si solutii ISP (Internet Service Provider). Acestea constituie factori de redresare ai situatiei economice per ansamblu.

“Paleta de servicii pe care o oferim este larga, mentinerea acesteia fiind una din provocarile cu care ne confruntam. Ofertam solutii si servicii in domenii diverse cum ar fi: solutii de business pentru enterprise, solutii in domeniul transporturilor, securitate, mediu, medicina, agricultura, etc.”, sustine Liviu Jalba.

Unul din obiectivele pentru 2010 este promovarea solutiilor de business Infor, care este unul dintre cei mai mari furnizori de solutii de gestiunea afacerilor din lume, precum si reorganizarea business-ului pe ideea unui integrator de solutii hardware si software.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri