6 / 7

Ce se intampla cu trecerea la televiziunea digitala

Tranzitia la televiziunea digitala este una dintre prioritatile pentru anul 2010 ale ANCOM, cand vor fi parcurse primele etape in acest sens. "Desi au existat unele intarzieri, speram ca lucrurile sa evolueze intr-un ritm bun si sa ne incadram in termenele stabilite la nivel european", afirma Catalin Marinescu.

Concret, intregul proces de tranzitie incepe cu acordarea primelor doua multiplexe digitale nationale, iar pentru acest lucru este nevoie sa fie indeplinite cateva conditii, care constituie tot atatia pasi necesari. Un prim pas a fost deja facut, ANCOM stabilind repartizarea frecventelor din planul GE06 pe multiplexe, astfel incat primele doua multiplexe sa poata functiona in paralel cu frecventele existente, asigurand o perioada de simulcast de cel putin un an.

Urmatorul pas necesar pentru atribuirea celor doua multiplexe este stabilirea tipului de procedura de selectie privind acordarea licentelor de utilizare a frecventelor, a conditiilor si a cuantumului eventualelor taxe de licenta printr-o Hotarare de Guvern. Apoi, presedintele ANCOM va emite o decizie pentru desfasurarea procedurii de selectie, urmand tot ca Autoritatea sa elaboreze si caietul de sarcini.

In urma publicarii formei finale a caietului de sarcini, ANCOM va organiza procedura de selectie, desemnarea castigatorului si acordarea licentelor de utilizare a frecventelor. In ultima instanta, CNA va acorda licentele audiovizuale digitale pentru radiodifuzori.

"In acest moment am inaintat deja catre MCSI propunerea noastra privind tipul de procedura de selectie ce ar trebui utilizat pentru acordarea primelor doua multiplexe si urmeaza ca MCSI sa elaboreze si sa adopte o Hotarare de Guvern care sa legifereze aceste aspecte, permitand astfel trecerea la urmatoarea etapa a procesului de digitalizare", a declarat reprezentantul ANCOM.

Totodata, Autoritatea a inceput elaborarea caietului de sarcini, iar imediat ce vor fi create conditiile legale, acesta va fi supus consultarii publice.

"In redactarea acestui caiet de sarcini urmarim indeplinirea celor mai importante obiecte ale ANCOM pentru procesul de trecere la televiziunea digitala: eficientizarea utilizarii spectrului, cresterea calitatii serviciilor oferite utilizatorilor finali si asigurarea unui numar cat mai mare de programe ce pot fi receptionate gratuit", a continuat el.

Date fiind toate aceste etape, Marinescu sustine ca desemnarea castigatorilor si acordarea primelor multiplexe nu se va face mai devreme de cel putin sase luni. "Probabil ca Hotararea de Guvern privind procedura de selectie va reactualiza si termenele prevazute in Strategie, multe dintre acestea fiind deja depasite. Sunt insa optimist ca pana la sfarsitul acestui an vom reusi sa parcurgem cel putin primele doua etape: redactarea si aprobarea Hotararii de Guvern si adoptarea deciziei ANCOM privind desfasurarea procedurii de selectie", a conchis presedintele institutiei care stabileste regulile pentru piata de comunicatii din Romania.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri