1 / 4

Proiecte embedded software la export

Orientarea catre piata americana este datorata unor contracte semnate cu clienti din SUA de Enea, furnizorul de software pentru domeniile telecomunicatii, aviatic, auto si medicale care a cumparat in 2008 IP Devel pentru 3,2 milioane de euro si o suma suplimentara oferita dupa patru ani de la data tranzactiei in functie de performante.

Astfel, printre clientii importanti americani pentru care IP Devel lucreaza de la jumatatea anului trecut se numara companiile Hospira (farmaceutic) si Rockwell Automation. Pe langa acestia se adauga clienti din alte tari, precum Volvo (producator suedez de automobile) sau Hitachi (producator japonez de electronice).

De altfel, clientii din Romania inseamna doar 10-15% din cifra de afaceri a companiei pe anul trecut, care a fost in jurul a 5,1 milioane de euro, fata de 4,3 milioane de euro in 2008.

Pentru 2010, Bogdan Putinica, managerul Enea Services Romania, isi doreste insa ca firma sa inregistreze un avans cu 30-40% al cifrei de afaceri si sa mentina cel putin la un nivel similar profitul operational (EBITDA), care anul trecut a fost intre 12-15% din cifra de afaceri. In 2008, compania a avut un profit net de aproape 0,5 milioane euro, conform Ministerului de Finante.

”Noi suntem prezenti in Europa, Asia si America, iar pozitionarea geografica ne-a protejat de fluctuatiile economice, pentru ca atunci cand o regiune scadea, alta era inca sus si businessul se balansa. Ca pondere in 2008, fiecare continent a insemnat in jur de 30% in afaceri, dar in 2009 Europa a reprezentat peste 70%. In 2010 vrem sa crestem cu 30-40%, pariul pe 2010 fiind America, unde am intrat in proiecte mari. SUA este o zona in care se face mai mult IT de masa, in timp ce Europa are multi jucatori de nisa, ceea ce ii ofera avantaj”, explica directorul general al companiei care produce embedded software.

Acest tip de software se foloseste pentru produsele non-computere, adica in special pentru masini, telefoane, echipamente audio, jucarii, televizoare ori aplicatii de securitate.

Cele mai importante domenii pentru fosta IP Devel sunt telecomul (care a insemnat 53% din afacerile companiei pe 2009), acesta fiind urmat de electronice (20%), auto-moto si medical (20%) si altele, printre care si aplicatiile de securitate (7%).

Chiar daca aproape 90% din businessul Enea Services Romania este generat de clientii externi, pe piata locala compania cu 140 de angajati lucreaza cu ING, Vodafone, Ericsson si a avut si proiecte pentru Metrorex.

„Cand eram mici, intre 2000-2005 nu prea voiam sa facem afaceri in Romania si oricum oamenii spuneau ca suntem foarte scumpi. Romania nu este o piata pe care o adresam in mod activ datorita serviciilor pe care le oferim, care sunt mai putin utilizabile la noi. Cei care cumpara servicii de software embedded in Romania sunt foarte putini. Dupa parerea mea, in ultimii patru ani, ultimul proiect mare de embedded de la noi a fost sistemul de taxare unic al cartelelor pentru Metrorex si RATB realizat de UTI. In general, cam toate proiectele merg catre exterior deoarece pentru piata aceasta Romania este limitata”, spune Putinica.

El adauga ca firma pe care o conduce realizeaza in jur de 20-25% din proiectele de embedded software produse in Romania, principalii competitori pe aceasta piata fiind UTI, ITC Networks si Freescale Romania.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri