2 / 4

Daca Vodafone sau Orange fac o optimizare de costuri, este criza deja

In ciuda unui ton mai optimist in piata muncii din segmentul de software si servicii IT, au fost si restructurari in industrie, dar care au dus la un echilibru, dupa ce in anii anteriori domeniul IT&C crestea cu peste 20% anual, cand s-a ajuns la foarte multe angajari facute de nevoie, dar care au dus la scaderea standardelor de intrare in industrie.

Anul trecut, in sectorul de software si servicii lucrau in jur de 60.000 de persoane, care au castigat in medie 8.180 de euro pe an, mai putin cu 6-8% fata de 2008, potrivit unui studiu realizat de Institutul pentru Tehnica de Calcul (ITC).

Cele mai afectate au fost companiile care lucreaza exclusiv pentru piata locala, iar cele care, dimpotriva, au inregistrat cresteri sunt cele care au oferit servicii de externalizare.

Astfel, Talpes spune ca in timp ce la compania de consultanta si servicii informatice Ascenta a fost redus numarul de persoane, la Intuitext nu s-au facut modificari, iar la producatorul de securitate informatica BitDefender, cu vanzari in peste 100 de tari, echipa a fost marita.

Daca inainte de criza, salariile exprimate in lei ale angajatilor BitDefender din Romania cresteau cu 15-20% in fiecare an, in 2009 acestea au
fost majorate cu 5-10%, astfel incat puterea de cumparare a angajatilor sa ramana la acelasi nivel cu 2008. Totusi, Florin Talpes are si o veste buna: salariile s-ar putea majora cu circa 10%, astfel incat sa creasca si puterea de cumparare.

In timp ce inceputul anului trecut a fost marcat de o puternica impredictibiliate, care a dus la micsorari si anulari de bugete pentru investitii in IT, spre jumatatea lui 2009 companiile au inceput sa inteleaga dimensiunea crizei, iar piata s-a mai dezghetat, iar in ultimele luni s-au semnat si contracte.

“Au fost companii mari care au trecut rapid la taierea de costuri. De exemplu, daca o companie precum Vodafone sau Orange, implicata intr-un lant in care sunt multe firme, face o optimizare de costuri vorbim de un intreg lant afectat si deja de o criza. In general, in criza guvernele vin cu proiecte de infrastructura, care sa compenseze problemele economiei. Dar guvernul roman a cheltuit banii cu structura sa si nu a generat proiecte si gura de aer, care a venit in alte tari, la noi a lipsit. Mai rau, statul a intarziat semnificativ platile, ceea ce a condus la o situatie disperata in cazul unor companii”, afirma Talpes.

Seful grupului Softwin afirma ca anul acesta piata de soft si servicii IT va creste cu circa 25% fata de 2009 si va ajunge la nivelul din 2007.

El adauga ca estimarea sa poate fi pesimista sau, din contra, optimista, iar piata sa ajunga la valorile din 2006, pentru ca economia Romaniei va avea probleme doi, trei ani de acum inainte, iar somajul va continua sa creasca si in 2011.

Anul trecut piata de software si servicii a scazut la 1,9 miliarde de euro, de la 2,54 miliarde de euro in urma cu doi ani si 2,53 miliarde de euro in 2007, conform studiului ITC.

Scaderea de anul trecut, care a dus la slabirea pozitiilor a multor companii din domeniu, va duce in continuare la oportunitati de fuziuni si achizitii.

Printre tinte se numara companiile care actioneaza pe piata romameasca sau cea regionala, care au fost foarte afectate de criza si care pot fi achizitionate la preturi de “chilipir” si start-up-urile create de echipe care vin cu idei si tehnologii inovatoare pe plan mondial, dar care sunt cumparate pentru “oportunitati si linii de business adevarate”, explica Florin Talpes.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri