1 / 4

Florin Talpes, creatorul BitDefender

"Afacerea e prin natura sa individuala. Aveam discutii avansate cu un mare fond de investitii din Statele Unite, insa am ales un fond regional. Tine de istoria personala. Eu fac parte din grupul intreprinzatorilor vechi.

Noi, romanii, nu avem cultura echipei, din cauza experientelor de dinainte de 1990, cand cu greu ne puteam gandi la ideea de echipa.

In 1995, cand intrasem in parteneriat cu un francez, am primit o lovitura, o propunere care m-a socat: sa ii vand 50% din companie, fara sa imi ofere nimic in schimb.

In 2005-2006, cand am inceput discutiile cu un fond de investitii aveam deja multi colegi de afara, incepusem sa vad diferentele culturale.

Am primit o oferta de la un mare fond de investitii, localizat in Statele Unite. Am facut un studiu in interiorul BitDefender despre ciocnirea culturilor. Am constatat ca cea mai mare lovitura s-ar fi produs intre cultura americana si cea romaneasca. Exista riscul ca «gap-ul» de cultura sa duca la un insucces. Il si cunosteam personal pe Horia Manda (n.red.: Managing Partner Balkan Accesion Fund, unul din fondurile de investitii care au intrat in actionaratul companiei), astfel incat aceasta relatie scadea riscul ca un posibil mariaj sa fie un esec.

Acum chiar facem o echipa, dar la inceput nu era asa. Pentru oricine care pleaca la drum singur, urmeaza o perioada de ezitare dupa atragerea unui fond de investitii. In prezent, rar trec cateva zile fara sa discut cu reprezentantii fondului de investitii.

Fondul de investitii iti aduce un know-how pe care tu, ca antreprenor, nu il ai. Un fond de private equity nu inseamna doar partea financiara, iti aduce «knowledge» pentru structurarea companiei pentru o noua etapa.

Probabil ca pentru un fond de investitii ar fi ideal sa se vada cu antreprenorul o data la 3 ani: la tranzactie si la momentul exitului. Nu cred ca exista un fond de investitii care sa nu iti spuna «Sky is the limit»."

Mariajul cu un private equity. Un grup format din sapte investitori privati, romani si straini, investea in 2007 suma de 7 milioane de dolari in producatorul de software BitDefender, intr-o afacere care evalua compania romaneasca la 100 milioane de dolari. Acest grup include si manageri a doua fonduri de investitii (Romanian-American Enterprise Fund - RAEF si Balkan Accession Fund - BAF), care gestioneaza peste 200 de milioane euro in regiune si au la activ numeroase tranzactii de succes in servicii financiare, industrie, retail si altele.

Prezentul cu un private equity. BitDefender, companie fondata si detinuta de Florin Talpes, unul dintre cei mai cunoscuti antreprenori IT din Romania, controleaza circa 40% din vanzarile de produse de securitate informatica din Romania. Analistii de la International Data Corporation (IDC) estimeaza piata locala a solutiilor de securitate la aproximativ 12 milioane euro in acest an.

Anul trecut, compania a inregistrat afaceri de aproximativ 24,7 milioane de euro si avea circa 425 de angajati pe piata locala.






Inapoi la articol

Setari Cookie-uri