Ce este Wikipedia?

Ce este Wikipedia?Site-ul nonprofit Wikipedia este o enciclopedie libera si multilingvistica, dezvoltata in mod colaborativ de catre voluntari, potrivit definitiei fondatorilor.

Wikipedia apartine Fundatiei Wikimedia si are 57 de angajati platiti, majoritatea ingineri.

Oricine poate edita paginile enciclopediei, astfel incat greselile sau inadvertentele din articole vor exista pana cand un alt contribuitor le corecteaza.

Cu aproximativ 410 milioane de utilizatori din intreaga lume, este al cincilea cel mai popular site la nivel mondial.

Varianta in limba romana a Wikipedia a fost lansata pe 15 iulie 2003.

In prezent pe site sunt 17 milioane de articole in 270 de limbi straine, cele mai multe texte fiind in engleza, germana, franceza, poloneza, italiana si japoneza.

Chiar daca multi afirma ca anumite date sunt incorecte, studiile arata ca, in special, in articolele despre stiinta informatiile publicate sunt la fel ca in enciclopediile traditionale.

Istoria Wikipedia

Istoria Wikipedia2000
In mai 2000 a fost lansat Nupedia, un proiect lansat de Jimmy Wales si Larry Sanger care trebuia sa contina articole scrise de experti si care ar fi fost oferite gratuit. Proiectul era finantat de compania online Bomis, al carui CEO era Jimmy Wales. Pe de alta parte, Larry Sanger, colegul lui Wales era redactor sef al Nupedia si mai tarziu urma sa fie al Wikipedia.

2001
In ianuarie 2001 porneste Wikipedia ca proiect separat de Nupedia .

Pe 12 ianuarie 2001 este inregistrat domeniul wikipedia.com si pe 15 ianuarie este publicat primul mesaj: “Salutare tuturor”, scria atunci Jimmy Wales.

Intre lunile martie si mai sunt create primele editii internationale (franceza, germana, catalana, suedeza si italiana), iar site-ul se bucura de o foarte mare atentie din partea publicului odata cu atentatele de la 11 septembrie.

2002

Din acest an site-ul nu mai este finantat de Bomis, iar Larry Sanger paraseste proiectul.

Jimmy Wales afirma ca site-ul nu va avea niciodata publicitate si este lansat Wiktionary, site-ul care gazduieste un dictionar online.

2003
Varianta in limba engleza depaseste 100.000 de articole, iar urmatoarea editie, cea in limba germana, 10.000 de texte.

Este lansata Fundatia Wikimedia, organizatia prin care se colecteaza donatiile pentru ca dezvoltarea site-ului.

2004
Numarul de texte creste continuu, dublandu-se de la 500.000 de articole la peste un milion. Articole sunt scrise in peste 100 de limbi straine.
Serverele sunt mutat din California in Florida.

Prima tentativa de a bloca Wikipedia are loc in iunie 2004 in China, site-ul fiind blocat pentru doua saptamani.

2005

Are loc prima strangere de fonduri-de 100.000 de dolari.

De asemenea, apare primul scandal legat de Wikipedia, pe site fiind scris timp de patru luni ca John Seigenthaler, un binecunoscut jurnalist american ar fi fost implicat in mortea presedintelui american John F. Kennedy si a procurorului Robert F. Kennedy, cu ultimul dintre cei doi frati ziaristul fiind un bun prieten.

In urma acestui scandal, a fost introdusa regula prin care doar utilizatorii inregistrati pot publica texte pe site.

2006

Versiunea in limba engleza ajunge la 1 milion de articole in luna martie si 1.5 milioane de articole in noiembrie.

2007
Wkipedia atinge pragul de 7,5 milioane de articole scrise 250 de limbi straine. In versiunea in limba engleza se scriu circa 1.700 de texte pe zi.

2008
In aprilie Wikipedia inregistra 10 milioane de texte dintre care 2,5 milioane in limba engleza.

2009
Numarul de texte la nivel global creste la 14 milioane in august 2009, iar cel al articolelor in engleza la 3 milioane .

2010
In martie serverele din Florida ale Wikipedia au cazut din cauza unei probleme de supraincalzire, iar site-ul nu a putut fi accesat pentru scurt timp.

In mai, a fost lansata o noua interfata a site-ului, aceasta avand un alt logo si noi optiuni pentru cautare. Versiunea mai veche a site-ului a ramas disponibila pentru cei care isi doresc sa o utilizeze in continuare.

In decembrie editia in limba engleza a ajuns la 3,5 milioane de articole.

2011
Pe 14 ianuarie erau scrise approximativ 3.528.000 de articole in limba engleza.

Pe 15 ianuarie site-ul a implinit 10 ani de la infiintare, iar utilizatorii acestuia au planuit sa se intalneasca in zeci de orase ale lumii pentru a sarbatori aniversarea.

Planurile fondatorului enciclopediei

Planurile fondatorului enciclopedieiJimmy Wales (44 de ani) vrea ca pana in 2015 site-ul sa creasca de la peste 400 de milioane de utilizatori in prezent la un miliard de oameni.

Totodata, in curand ,Wikipedia va lansa primul birou international in India si este posibil sa urmeze unul in Brazilia.

Chiar daca de multe ori s-a pus problema schimbarii modelului financiar al Wikipedia, site-ul sustinandu-si activitatea din donatii, Wales spune ca nu vrea sa accepte publicitate pentru ca astfel ar trebui sa se monitorizeze care pagini sunt cele ma accesate si sa scoata bani de pe urma lor.

Pentru anul acesta, site-ul are un buget de 16 milioane de dolari.

“Am facut multi bani. Avem un site cu 408 milioane de vizitatori care se sustine cu 20 de milioane de dolari. Cred ca suntem sistemul caritabil cu cea mai mare eficienta avand in vedere numarul mare de oameni pe care il influentam cu putinii bani pe care ii avem”, a explicat Jimmy Wales (foto) pentru BBC.

Sursa foto: Wikipedia