O noua transa de ajutor extern, aproape de eliberare

O noua transa de ajutor extern, aproape de eliberareAprobarea programului de austeritate in Parlamentul de la Atena permite eliberarea urmatoarei transe a programului de imprumuturi de la statele din zona euro si Fondul Monetar International (FMI), au declarat seful Comisiei Europene si cel al Consiliului European, scrie Mediafax.

"Acesta a fost al doilea pas decisiv de care Grecia avea nevoie pentru a reveni la o cale sustenabila. In circumstante foarte dificile, a fost un nou act de responsabilitate nationala. Sunt indeplinite acum conditiile pentru eliberarea celei de-a doua transe de ajutor financiar extern si pentru progrese rapide in privinta unui al doilea pachet de sprijin", au afirmat presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, si presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy.

Parlamentul elen a aprobat, joi, detaliile masurilor de austeritate in valoare de 28 de miliarde de euro votate miercuri, dar si legislatia necesara privatizarii unor active ale statului, in incercarea de a evita intrarea in colaps financiar.

"Reafirmam sprijinul neclintit al Europei si solidaritatea cu poporul elen, in al carui viitor suntem increzatori", au spus cei doi lideri europeni.

Masurile de austeritate au fost cerute de creditorii internationali, statele din zona euro si fondul Monetar International, pentru a aproba eliberarea unei transe de 12 miliarde de eruo dintr-un pachet de imprumuturi externe in valoare de 110 miliarde de euro. Statul elen are nevoie de bani pentru a nu intra in incapacitate de plata. Ministrii de Finante ai statelor din zona euro se vor intalni duminica pentru a decide asupra eliberarii imprumutului, in timp ce Fondul va lua o decizie marti.

Institutiile din Germania vor contribui cu 3,2 mld. euro

Institutiile din Germania vor contribui cu 3,2 mld. euroInstitutiile financiare din Germania vor contribui cu 3,2 miliarde de euro la un pachet de sprijin extern pentru Grecia, ale carui detalii trebuie inca finalizate, a declarat ministrul german de Finante, Wolfgang Schaeuble (foto), potrivit Mediafax.

"Aceasta contributie priveste datorii care ajung la scadenta pana in 2014, cu valoare de circa doua miliarde de euro. La acestea se adauga datorii de 1,2 miliarde de euro aflate in portofoliul unor institutii financiare infiintate pentru preluarea de active bancare neperformante, astfel ca ne asteptam la maturitati de 3,2 miliarde de euro in total", a spus Schaeuble.

Datoriile care ajung la scadenta pana in 2014 vor fi propuse spre rostogolire, a afirmat Schaeuble, dupa o intalnire cu principalele institutii financiare din Germania.

Modelul folosit pentru implicarea institutiilor financiare germane in sprijinirea Greciei va fi cel francez, a afirmat directorul general al Deutsche Bank, Josef Ackermann.

Propunerea franceza de restructurare a datoriilor Greciei include doua optiuni pentru detinatorii de obligatiuni care vor sa participe, in perioada iulie 2011-iunie 2014, iar aplicarea planului depinde si de acordul informal al agentiilor de rating, potrivit unui proiect citat de Reuters.

Prima optiune este finantarea Greciei pe o perioada de 30 de ani, prin investirea de catre participanti a minim 70% din sumele primite pentru obligatiunile detinute in prezent in noi obligatiuni guvernamentale elene.
A doua optiune prevede ca participantii sa investeasca minim 90%, preferabil 100% din sumele primite pentru obligatiunile elene detinute in prezent in noi obligatiuni guvernamentale ale Greciei cu o maturitate de cinci ani si o dobanda de 5,5%.


Limita de indatorare a Statelor Unite ar putea creste

Limita de indatorare a Statelor Unite ar putea cresteOdata cu amanarea crizei din Grecia, atentia investitorilor se orienteaza catre urmatoarea posibila criza, cea a cresterii limitei de indatorare a SUA, de 14.300 miliarde dolari, pana la termenul de 2 august dupa care statul nu se va mai putea imprumuta pentru a onora plati, potrivit CNBC.

Guvernul american a atins, pe 16 mai, pragul maxim al indatorarii, iar Trezoreria a autorizat masuri extraordinare, care permit guvernului sa se mai poata imprumuta pana pe 2 august. Dupa aceasta data, guvernul nu va mai avea dreptul sa se imprumute si nu isi va putea onora obligatiile, inclusiv serviciul datoriilor.

Potrivit presedintelui SUA, Barack Obama, 2 august marcheaza data la care Trezoreria va epuiza toate manevrele financiare de care dispune pentru a efectua plati, noteaza postul de televiziune CNBC. SUA ar putea continua sa-si onoreze datoriile si dupa aceasta data, insa ar trebui sa renunte la anumite obligatii, precum plata unor ajutoare sociale, a asigurarii de somaj sau a salariilor militarilor, potrivit postului de televiziune. Oricat de dezastruoasa ar fi o astfel de situatie pentru familiile afectate, ar pali in comparatie cu problemele generate de o reactie a pietelor financiare.

Odata cu apropierea limitei de 2 august, eventuali investitori in titluri ale Trezoreriei, cu precadere banci centrale straine, ar putea cere randamente mai mari pentru a compensa riscul majorat de neplata. Autoritatile federale ale SUA risca singurul lucru care a tinut SUA pana acum departe de dezastru, respectiv costurile scazute de finantare.

"Orice majorare de 0,1% a dobanzilor platite de stat, peste cele estimate, va creste deficitul cu inca 130 miliarde de dolari in urmatoarea decada", potrivit unei note de cercetare a firmei Bernstein Research.

Tot mai multi analisti sustin acelasi lucru - ca politicienii americani nu au capacitatea de a ajung la un compromis. Este posibil ca adoptarea programului de masuri de austeritate in Grecia pe ultima suta de metri sa fi incurajat liderii politici din SUA sa duca pana la capat disputa referitoare la cresterea limitei de indatorare si reducerea cheltuielilor. Oricare ar fi motivele, esecul de a majora plafonul de indatorare ar fi foarte periculos pentru economia SUA, dar si pentru cea globala.

Pe o scara de la 1 la 10 a evenimentelor cu impact negativ, o intrarare in incapacitate de plata a SUA ar fi foarte aproape de nivelul maxim, noteaza CNBC, potrivit Mediafax.