1 / 4

O noua transa de ajutor extern, aproape de eliberare

Aprobarea programului de austeritate in Parlamentul de la Atena permite eliberarea urmatoarei transe a programului de imprumuturi de la statele din zona euro si Fondul Monetar International (FMI), au declarat seful Comisiei Europene si cel al Consiliului European, scrie Mediafax.

"Acesta a fost al doilea pas decisiv de care Grecia avea nevoie pentru a reveni la o cale sustenabila. In circumstante foarte dificile, a fost un nou act de responsabilitate nationala. Sunt indeplinite acum conditiile pentru eliberarea celei de-a doua transe de ajutor financiar extern si pentru progrese rapide in privinta unui al doilea pachet de sprijin", au afirmat presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, si presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy.

Parlamentul elen a aprobat, joi, detaliile masurilor de austeritate in valoare de 28 de miliarde de euro votate miercuri, dar si legislatia necesara privatizarii unor active ale statului, in incercarea de a evita intrarea in colaps financiar.

"Reafirmam sprijinul neclintit al Europei si solidaritatea cu poporul elen, in al carui viitor suntem increzatori", au spus cei doi lideri europeni.

Masurile de austeritate au fost cerute de creditorii internationali, statele din zona euro si fondul Monetar International, pentru a aproba eliberarea unei transe de 12 miliarde de eruo dintr-un pachet de imprumuturi externe in valoare de 110 miliarde de euro. Statul elen are nevoie de bani pentru a nu intra in incapacitate de plata. Ministrii de Finante ai statelor din zona euro se vor intalni duminica pentru a decide asupra eliberarii imprumutului, in timp ce Fondul va lua o decizie marti.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri