Tarile mici, principalii clienti ai companiilor independente de tiparit valuta

Tarile mici, principalii clienti ai companiilor independente de tiparit valutaReprezentantii Pira International, un gigant al industriei de printare la nivel mondial, spun ca piata de tiparire a bancnotelor este enorma. In total 150 de miliarde de bancnote au fost tiparite in 2010, cifra urmand sa creasca cel mai probabil pana la 162 miliarde, anul acesta. Evolutia este determinata partial de cererea in crestere de cash in economia chineza aflata in plina dezvoltare.

Michael Chamberlain, chief consultant print security in cadrul Pira, spune ca 84% din bancnotele existente in lume au fost printate in companii de stat, insa restul de 16% reprezinta 76% din numarul valutelor mondiale.

Cifrele sunt puternic influentate de faptul ca o serie de tari, precum Marea Britanie, SUA, Rusia si China interzic printarea propriilor valute peste hotare.
Dolarul american este tiparit in doua locatii aflate sub controlul guvernului – in Washington si Fort Worth, Texas.

Multe tari de mici dimensiuni apeleaza insa la serviciile companiei britanice De La Rue, sau la competitoarea din Germania a acesteia – Giesecke & Devrient. Printre clientii nemtilor de la Giesecke & Devrient se afla Japonia, Cambodgia, Croatia sau Guatemala.

De cealalta parte, De La Rue produce 150 de valute straine precum si pasapoarte, permise de conducere si carti de identitate pentru o intreaga serie de natiuni.

Sursa imagine: sxc.hu

Falsuri si ce se intampla cu valutele tarilor rebele

In 1940 Adolf Hitler a folosit un grup de prizonieri din lagarele de concentrare pentru a produce lire sterline false. Prin aceasta masura, liderul nazist urmarea destabilizarea economiei britanice. O serie din aceste falsuri chiar a fost scoasa la licitatie luna trecuta.

Si Coreea de Nord a fost acuzata ca tipareste ilegal dolari, cu toate ca bancnotele americane sunt mult mai greu de falsificat decat acum zece ani.

In prezent nu exista nicio institutie internationala care sa reglementeze industria printarii de valuta, ceea ce inseamna ca nimic nu impiedica o companie sa tipareasca bancnote pentru asa-zisele tari “rebele”, precum Siria sau Coreea de Nord, sau tari inca nerecunoscute la nivel global, precum Somalia sau Sahara de Vest.

Firmele independente care tiparesc valuta evita in general sa isi dezvaluie clientii din cauza clauzelor de confidentialitate. Exista insa si exceptii, precum Samoa sau Arabia Saudita, care nu se feresc sa recunoasca faptul ca si-au externalizat industria de printare a bancnotelor.

Sursa imagine:
sxc.hu

Marea Britanie tipareste dinari libieni in valoare de 1 mld. euro

Marea Britanie tipareste dinari libieni in valoare de 1 mld. euroRegimul lui Muammar Gaddafi a comandat cu un an in urma o intreaga serie de bancnote prin intermediul companiei britanice De La Rue. Sanctiunile impuse de Natiunile Unite au blocat pana recent transferul.

Cand rebelii au ajuns insa in capitala Tripoli si l-au alungat pe Gaddafi, ONU a deblocat o parte din activele de 20 mld. dolari pe care Libia le avea in Marea Britanie. Per total, Libiei ii vor fi livrate bancnote in valoare de 1,86 mld. de dinari (aproximativ un miliard de euro).

Secretarul de Externe al Marii Britanii, William Hague, spune ca banii vor fi folositi pentru plata salariilor angajatilor din sectorul public, precum profesorii, medicii sau ofiterii de politie. Lichiditatile vor fi de asemenea folosite si pentru realimentarea bancomatelor din Libia.

Sursa imagine: projectworldawareness.com