1 / 4

Tarile mici, principalii clienti ai companiilor independente de tiparit valuta

Reprezentantii Pira International, un gigant al industriei de printare la nivel mondial, spun ca piata de tiparire a bancnotelor este enorma. In total 150 de miliarde de bancnote au fost tiparite in 2010, cifra urmand sa creasca cel mai probabil pana la 162 miliarde, anul acesta. Evolutia este determinata partial de cererea in crestere de cash in economia chineza aflata in plina dezvoltare.

Michael Chamberlain, chief consultant print security in cadrul Pira, spune ca 84% din bancnotele existente in lume au fost printate in companii de stat, insa restul de 16% reprezinta 76% din numarul valutelor mondiale.

Cifrele sunt puternic influentate de faptul ca o serie de tari, precum Marea Britanie, SUA, Rusia si China interzic printarea propriilor valute peste hotare.
Dolarul american este tiparit in doua locatii aflate sub controlul guvernului – in Washington si Fort Worth, Texas.

Multe tari de mici dimensiuni apeleaza insa la serviciile companiei britanice De La Rue, sau la competitoarea din Germania a acesteia – Giesecke & Devrient. Printre clientii nemtilor de la Giesecke & Devrient se afla Japonia, Cambodgia, Croatia sau Guatemala.

De cealalta parte, De La Rue produce 150 de valute straine precum si pasapoarte, permise de conducere si carti de identitate pentru o intreaga serie de natiuni.

Sursa imagine: sxc.hu

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri