2 / 4

Falsuri si ce se intampla cu valutele tarilor rebele

In 1940 Adolf Hitler a folosit un grup de prizonieri din lagarele de concentrare pentru a produce lire sterline false. Prin aceasta masura, liderul nazist urmarea destabilizarea economiei britanice. O serie din aceste falsuri chiar a fost scoasa la licitatie luna trecuta.

Si Coreea de Nord a fost acuzata ca tipareste ilegal dolari, cu toate ca bancnotele americane sunt mult mai greu de falsificat decat acum zece ani.

In prezent nu exista nicio institutie internationala care sa reglementeze industria printarii de valuta, ceea ce inseamna ca nimic nu impiedica o companie sa tipareasca bancnote pentru asa-zisele tari “rebele”, precum Siria sau Coreea de Nord, sau tari inca nerecunoscute la nivel global, precum Somalia sau Sahara de Vest.

Firmele independente care tiparesc valuta evita in general sa isi dezvaluie clientii din cauza clauzelor de confidentialitate. Exista insa si exceptii, precum Samoa sau Arabia Saudita, care nu se feresc sa recunoasca faptul ca si-au externalizat industria de printare a bancnotelor.

Sursa imagine:
sxc.hu

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri