De la un cort in fata bursei, la protest international

De la un cort in fata bursei, la protest internationalProtestul “Occupy Wall Street” a luat startul luna trecuta, cand cateva sute de persoane s-au adunat in fata celei mai mari burse din lume – New York Stock Exchange. Randurile protestatarilor au fost serios ingrosate in ultimele saptamani, cand acestora li s-au alaturat veterani de razboi, sindicate, someri, elevei, studenti si organizatii non-guvernamentale.

Peste 15.000 de oameni au iesit miercuri pe strazile New York-ului, protestand impotriva bancherilor de pe Wall Street, potrivit ABC News. Demonstrantii au iesit si pe strazile altor mari orase din SUA: in Washington cateva sute de persoane au format un procent simbolic de “99%”, incercand astfel sa atraga atentia asupra inegalitatii veniturilor din SUA, unde 1% din americani controleaza cea mai mare parte a bogatiei din tara.

Protestatarii din Washington sunt nemultumiti de problemele din sanatate, invatamant, infrastructura, precum si pe banii cheltuiti in operatiuni militare, noteaza voanews.com. Pentru toate acesta, ei dau vina pe marile companii americane.

“Am cheltuit 3 trilioane ca sa ne trimitem copii in razboi… sau poate nu toti copii, doar pe cei de culoare si pe cei saraci”, striga cei iesiti in strada.

Ca si in New York, anti-capitalismul a fost tema principala a protestelor din Washington. Oamenii au scandat in fata unor edificiilor guvernamentale si in Freedom Plaza.

Proteste de strada au mai existat in cartierele financiare din Los Angeles, Philadelphia, Salt Lake City si orasul Anchorage, din Alaska, scrie publicatia San Francisco Chronicle.

Websiteul Occupy Together sustine ca miscarea are sustinatori in 670 de orase americane. Mai jos regasiti o harta publicata de Huffngtonpost.com cu sustinatorii de pe Facebook ai miscarii „Occupy Wall Street”, precum si cu locurile unde ar trebui sa aiba loc evenimente organizate de acestia.

Protestele sunt asteptate sa depaseasca in curand granitele SUA. Alex Gard este unul dintre organizatorii "Occupy Melbourne," un grup pornit pe Facebook care are acum 2.000 de membri, planuieste sa iasa in strada pe 15 octombrie. Apeluri similare au fost facute si in alte orase australiene, precum Sidney, Brisbane sau Perth.

In Spania si Italia au aparut pagini similare care au 42.000, respectiv 20.000 de sustinatori.

Protestele din ultimele trei saptamani nu au fost lipsite de indicente, pe Youtube fiind publicate mai multe clipuri in care politia raspunde in forta miscarilor de strada.





In Los Angeles, politia a arestat circa 11 demonstranti care intrasera intr-un sediul al Bank of America si se asezasera in holul principal, refuzand sa paraseasca cladirea.


Sursa imagine: Adrian Kinloch / Flick
Sursa infografic: motherjones.com

Cronologia protestelor de pe Wall-Street

Cronologia protestelor de pe Wall-Street- 13 Iulie: Revista canadiana Adbusters face un apel pentru „Ocuparea Wall Street”

- 17 Septembrie: Cateva sute de persoane se aduna in fata Bursei din New York si protesteaza impotriva „lacomiei corporatiste”

- 20 Septembrie:
Politia din New York aresteaza demonstranti pentru ca purtau masti.

- 28 Septembrie: Sindicatul muncitorilor din transporturi decide sa sustian miscarea „Occupy Wall Street”; peste 700 de piloti demonstreaza pe Wall Street

- 30 Septembrie: Peste 1.000 de demonstranti protesteaza in fata sediului politiei din New York impotriva felului in care au fost tratati de acestia

- 1 Octombrie: Peste 700 de persoane sunt arestate pentru ca au protestat pe Podul Brooklyn, blocand traficul

- 5 Octombrie:
Sindicate majore din SUA declara ca sustin miscarea si se alatura protestelor din cartierul financiar al New York. Peste 15.000 de persoane participa la protest

- 6 Octombrie:
Presedintele SUA, Barack Obama, sustine un discurs in care face pentru prima data referire la proteste.

Sursa imagine: Adrian Kinloch / Flickr

Solutia politicienilor la proteste: Fiecare partid acuza opozitia

Solutia politicienilor la proteste: Fiecare partid acuza opozitiaPoliticienii americani nu au scapat ocazia de a se acuza reciproc dupa startul protestelor de pe Wall Street.

Herman Cain, unul dintre candidatii republicani la fuinctia de presedinte, le-a sugerat nemultumitilor aflati in strada “sa isi gaseasca o slujba in loc sa acuze bancile”. Cain sustine ca „Occupy Wall Street” este de fapt o conspiratie de stanga menita sa distraga atentia publicului american de la politicile esuate ale presedintelui Barack Obama.

Daca nu esti bogat si daca nu ai un loc de munca, da vina pe tina insuti”, a declarat republicanul.

De cealalta parte, presedintele Obama a recunoscut faptul ca incertitudinea economica alimenteaza protestele din ultimele trei saptamani. Acesta arunca insa responsabilitatea in spatele industriei financiare si a republicanilor din Congres, care au blocat eforturile de relansare a cresterii numarului locurilor de munca.

Cred ca lumea este frustrata iar demonstantii reprezinta vocea frustrarilor ce privesc felul in care sistemul nostru financiar functioneaza. Americanii inteleg ca nu toata lumea a urmat regulile, iar Wall Street este un exemplu pentru acest fapt… iar acest lucru se va reflecta politic in 2012 (n. red. anul alegerilor prezidentiale din SUA) si in perioada ulterioara”, a declarat Obama.

Presedintele SUA a militat pentru un plan in valoare de 443 miliarde dolari pentru crearea locurilor de munca. O buna parte din acesti bani trebuia sa rezulte din taxarea americanilor foarte bogati. Republicanii s-au opus acestor cresteri de taxe.