Malaezia, Thailanda, Rusia, Vietnam, Pakistan, India, Coreea de Sud, Coreea de Nord, China, Israel, Iran, SUA, Germania, criza datoriilor, rating, riscuri geopolitice,

10. Alegeri in Malaezia

10. Alegeri in MalaeziaSituatia financiara a Malaeziei nu este una buna, iar bugetul prezentat in Parlament in luna octombrie anunta noi alegeri generale pentru startul anului 2012.

Mai mult, organizarea unor noi alegeri ar putea conduce la o dezordine politica in statul sud asiatic.

Sursa foto principala: Freedigitalphotos.net

9. Tensiuni politice in Thailanda

9. Tensiuni politice in ThailandaIn ciuda victoriei convingatoare in alegeri a lui Yingluck Shinawatra din 3 iulie anul curent, tensiunile pe strazile Thailandei au continuat.

Acest lucru creaza premiza ca este doar o chestiune de timp inainte de a izbucni din nou diferente serioase intre partidul si sustinatorii sai, pe de o parte si elita tarii, de cealalta parte.

8. Rusia lui Putin

8. Rusia lui PutinAlegerile prezidentiale din Rusia din 4 martie 2012 au un singur favorit, Vladimir Putin.

Ca urmare, investitori straini si guvernele vestice astepata o posibila schimbare de politica din partea acestuia, in cazul in care, asa cum se preconizeaza, va fi ales presedinte al Rusiei.

7. Taiwan-ul se pregateste de alegeri prezidentiale

7. Taiwan-ul se pregateste de alegeri prezidentialeSondajele realizate in randul populatiei arata ca Tsai Ing-wen ar putea reprezenta o concurenta serioasa pe data de 14 ianuarie 2012 la alegerile prezidentiale pentru Ma Ying-jeou, actualul presedinte, care isi doreste un al doilea mandat.

6. Pakistanezii, cu ochii pe India

6. Pakistanezii, cu ochii pe IndiaSecuritatea si situatia economica vor continua sa se deterioreze in regiune, in contextul in care amenintarea unui atac terorist asupra Indiei al teroristilor pakistanezi persista.

5. Peste gard, la vecinii coreeni

5. Peste gard, la vecinii coreeniCoreea de Sud este in pragul elegerilor prezidentiale si intr-o continua tensiune cu vecinii coreeni din nord.

Daca aceste tensiuni vor continua, Coreea de Nord ar putea innaspri atitudinea cu ocazia aniversarii cu numarul 100 a lui Kim il-Sung pe 15 aprilie 2012 sau pe data de 12 decembrie 2012 cand vor avea loc alegerile din Sud.

4. Sub riscul unei aterizari fortate

4. Sub riscul unei aterizari fortateJaponezii de la Nomura estimeaza o aterizare fortata a economiei Chinei spre sfarsitul anului 2014, cu o probabilitate de 1 la 3, insa se arata increzatori ca liderii chinezi vor incerca sa sustina cresterea economica in timpul predarii conducerii tarii catre a cincea generatie de conducatori intre octombrie 2012 si martie 2013.

3. "Primavara araba" taie productia de petrol

3. "Primavara araba" taie productia de petrolDesi nu ignora impactul potential mai larg al evenimentelor din Nordul Africii si Orientul Mijlociu, pietele raman totusi conectate la implicatiile pe asupra productiei si pretului la petrol.

Situatia continua insa sa se degradeze in urma recentelor conflicte Israel / Iran si cu ocazia retragerii trupelor americane din Iraq.

2. Esecul politic din SUA

2. Esecul politic din SUACongresmenii americani ar putea esua in a ajunge la un acrod privind extinderea beneficiilor pentru someri si taxele pe venituri din perioada Sarbatoriilor, pana la 31 decembrie anul curent. Acest lucru ar putea afecta negativ crestere economica a SUA din 2012 cu 0,8 puncte procentuale.

Mai mult, agentia Moody’s, tinde sa calce pe urmele Standard & Poor’s si sa retrogradeze ratingul de credit al Statelor Unite, daca blocajul politic persista. Politica fiscala devine astfel centrul discutiilor pentru alegerile generale din 06 noiembrie 2012.

1. Zona euro, la mana Germaniei

1. Zona euro, la mana GermanieiZona euro s-ar putea destrama daca Germania si Banca Centrala Europeana (BCE) nu iau masuri pentru reducerea crizei datoriilor.

Japonezii scriu ca in piata persista amenintarea existentei zonei euro, ceea ce impinge criza datoriilor suverane in cea mai periculoasa faza. Ca urmare, Nomura preconizeaza ca atat Germania cat si BCE vor fi "obligate", pana la mijlocul 2012, daca nu mai devreme, sa echilibreze situatia datoriilor din regiune, pentru a evita intr-un final destramarea aliantei monetare europene.