Averea sefilor de stat americani este legata de cele mai importante sectoare pe care se axa economia la vreamea respectiva.

Astfel primii sefi de stat au fost in special mari proprietari de terenuri. La jumatatea secolului 19 (1850) presedintii erau de obicei avocati, care nu aveau resurse financiare foarte mari.

Insa la inceputul secolului 20 liderii Statelor Unite s-au remarcat din randul corporatiilor si a marilor imperii financiare din industria petrolului, industria miniera, servicii financiare si cai ferate, cativa dintre ei mostenind averi substantiale.

Cifrele prezentate sunt actualizate la nivelul din 2001 si reprezinta nivelul maxim al averii acumulate de acestia.

John Fitzgerald Kennedy

John Fitzgerald KennedyAverea Neta: 1 miliard dolari, insa nu a mostenit averea tatalui sau;

Durata mandatului: 1961-1963;

Al 35-lea presedinte ales;

John Kennedy s-a nascut intr-o familie bogata, tatal sau a fost unul dintre cei mai bogati oameni din Statele Unite la vremea respectiva si a ocupat functia de director in cadrul Autoritatii de Supraveghere a Bursei (Securities Exchange Commission). Aproape toate veniturile si proprietatile lui John Kennedy au venit dintr-un trust impartit cu alti membrii ai familiei.


Sursa Foto Wikipedia, Sxc.hu


William Jefferson Clinton

William Jefferson ClintonAverea Neta: 38 milioane dolari;

Durata mandatului: 1993-2001;

Al 42-lea presedinte ales;

Spre deosebire de alti presedinti, William Clinton nu a detinut bani proveniti din mosteniri si a castigat relativ putin in cei 20 de ani cat a activat in serviciul public. Dupa timpul petrecut la Casa Alba, a obtinut venturi substantiale ca autor si din participarea la discutii publice. Una din sursele substantiale ale averii obtinute a fost autobiografia sa. Sotia sa, Hillary, este in prezent secretar de stat si o obtinut de asemenea venituri din publicarea de carti.


Sursa Foto Wikipedia

Franklin Delano Roosevelt

Franklin Delano RooseveltAvere neta: 60 de milioane dolari;

Durata mandatului: 1933-1945;

Al 32-lea presedinte ales;

Averea lui Franklin Roosevelt se datoreaza in mare mostenirii si casatoriei. A detinut 324 de hectare de terenuri in Springwood, precum si proprietati in Georgia, Maine si New York. In 1919 a fost ajutat de mama sa pentru a-si depasi problemele financiare.Si-a petrecut majoritatea vietii in serviciul public. Inainte de a fi ales presedinte, el a fost numit in functia de asistent secretar al Marinei de catre presedintele Woodrow Wilson.

Sursa Foto Wikipedia

Herbert Clark Hoover

Herbert Clark HooverAvere neta: 75 de milioane dolari;

Durata mandatului: 1929-1933;

A fost al 31-lea presedinte ales;

Herbert Hoover a fost un orfan crescut de unchiul sau, care era doctor. A adunat sume mari de bani ca director al unei companii miniere. Timp de 17 ani a avut un salariu substantial in cadrul companiei si detinea participatii la alte companii din industria extractiva.

Herbert Hoover si-a donat salariul obtinut in timpul mandatului de presedinte.


Sursa Foto: Wikipedia

Lyndon Baines Johnson

Lyndon Baines JohnsonAvere neta: 98 de milioane dolari;

Durata mandatului:1963-1969;

A fost al 36-lea presedinte ales;

De-a lungul timpului Lyndon Johnson a reusit sa acumuleze peste 600 de hectare de pamant (1500 acri) in tinutul Blanco, Texas, loc unde se afla si locuinta sa, Casa Alba din Texas. El si sotia sa au detinut un post de radio si televiziune in Austin, Texas si a fost implicat in afaceri cu vite si avioane private.

Surs foto Wikipedia

James Madison

James MadisonAvere neta: 101 milioane dolari;

Durata mandatului: 1809 - 1817;

A fost al 4-lea presedinte ales;

James Madison a fost cel mai mare proprietar de terenuri din regiunea Orange County, Virginia. Suprafata detinuta se ridica la peste 2000 de hectare, inclusin plantatia Montpelier. Acesta a continuat sa se imbagateasca in timpul cat a ocupat functiile de secretar de stat si presedinte, averea sa diminuindu-se catre sfarsitul vietii sale din cauza problemelor financiare ale plantatiei.


Sursa Foto Wikipedia

Andrew Jackson

Andrew JacksonAvere neta: 119 milioane dolari;

Durata mandatului: 1829-1937;

A fost al 7-lea presedinte ales;

Chiar daca era considerat drept o personalitate apropiata de oamenii din clasa de mijloc, Andrew Jackson a devenit cel mai bogat presedinte din anii 1800.

Cunoscut pentru personalitatea sa dura, el s-a imbogatit datorita carierei sale militare. Proprietatile sale au inclus 425 de hectare de teren agricol si a detinut 300 de sclavi


Sursa foto Wikipedia

Theodore Roosevelt

Theodore RooseveltAverea Neta: 125 milioane dolari

Durata mandatului: 1901-1909;

Al 26-lea presedinte ales;

Nascut intr-o familie bogata,Theodore Roosevelt a dispus de resurse financiare considerabile. Dupa ce si-a pierdut majoritatea banilor intr-o afacere cu ferme in tinutul Dakota. Si-a petrecut majoritatea vietii in serviciul public.

A detinut o proprietate de 95 de hectare, Sagamore Hills, considerata drept una dintre cele mai valoroase terenuri din Long Island.


Sursa foto Wikipedia

Thomas Jefferson

Thomas JeffersonAverea Neta: 212 milioane dolari

Durata mandatului: 1801-1809;

Al 3-lea presedinte ales;

Thomas Jefferson a mostenit 1200 de hectare de teren si mai multi sclavi de la tatal sau. A mai detinut si o plantatie de 2000 de hectare in Virginia.

Averea sa a fost marita si din banii castigati din ocuparea a mai multe functii politice inainte de a deveni presedinte, insa catre sfarsitul vietii s-a infundat in datorii.


Sursa Foto Wikipedia

George Washington

George WashingtonAvere neta: 525 milioane dolari;

Durata mandatului: 1789 -1797;

Primul presedinte al Statelor Unite;

Plantatia sa din Virginia, Mount Vernon, era constituita din opt ferme intinse pe 3200 de hectare si lucrate de mai mult de 300 de sclavi. Sotia sa, Martha Washington, a mostenit alte proprietati agricole de la tatal sau.

Salariul lui George Washington se ridica la 2% din bugetul Statelor Unite din 1789.


Sursa Foto Wikipedia