Spania a intrat din nou in recesiune

Spania a intrat din nou in recesiuneDupa cum se observa pe graficul realizat de Thompson Reuters, Spania a reintrat oficial in recesiune in primul trimestru al acestui an, pentru a doua oara din 2009.

Oricum, scurta perioada de expansiune a fost caracterizata de cresteri anemice.

Sursa foto: Danilo Rizzuti / FreeDigitalPhotos.net

In afara de Grecia, Spania a avut cel mai sever declin al productiei industriale

In afara de Grecia, Spania a avut cel mai sever declin al productiei industrialeScaderea productiei industriale in Spania nu a fost atat de agresiva precum in Grecia, dar este totusi semnificativa atat in termeni relativi cat si absouti.

Totodata, ritmul scaderii pare sa se accelereze: productia industriala in martie a cazut cu 5,1%, in timp ce statisticile oficiale pentru februarie au fost revizuite in scadere, pana la o contractie de 4,3%.

Sistemul bancar spaniol se lupta cu o epidemie de credite neperformante

Sistemul bancar spaniol se lupta cu o epidemie de credite neperformanteCa in cazul majoritatea tarilor din zona euro, institutiile financiare din Spania se lupta cu o epidemie de credite neperformante.

Dupa cum arata graficul, Banca Centrala a Spaniei estimeaza creditele neperformante la cel mai ridicat nivel din ultimii 18 ani, inainte de introducerea monedei euro.


Bancile spaniole au primit fonduri de urgenta de la BCE

Bancile spaniole au primit fonduri de urgenta de la BCEBanca Centrala Europeana (BCE) a imprumutat masiv bancile spaniole, constituindu-se astfel drept creditor de ultima instanta.

Intrebarea care apare in acest context este: Va fi nevoita BCE sa imprumute bancile spaniole la fel de mult precum a procedat in cazul institutiilor de credit din Italia?

Piata imobiliara s-a prabusit odata cu inceperea crizei

Piata imobiliara s-a prabusit odata cu inceperea crizeiIn Spania, pretul imobilelor a urcat spectaculos in anii de boom, imediat dupa introducerea monedei europene si in anii ce au urmat.

Insa, aterizarea a fost la fel de violenta, odata cu inceperea crizei financiare din 2008.

Piata muncii in sectorul constructiilor s-a prabusit

Piata muncii in sectorul constructiilor s-a prabusitDaca in perioada de boom a pietei imobiliare, marea majoritate a fortei de munca era angajata in domenii strans legate de industria de constructii, odata cu prabusirea imobiliarelor toate aceste job-uri au disparut.

Spania are cel mai mare somaj din UE

Spania are cel mai mare somaj din UERata somajului in Spania a atins recent nivelul din Grecia , eternul "bolnav al Europei". Somajul se ridica la 23,6%, cei care protesteaza impotriva masurilor de austeritate fiind de parere ca aceasta politica va impiedica crearea de slujbe noi.

Somajul in randul tinerilor este la cote alarmante

Somajul in randul tinerilor este la cote alarmantePe langa somajul cronic la nivelul intregii populatii, Spania se confrunta si cu o rata alarmant de mare a somajului in randul tinerilor (sub 25 ani). Unul din doi tineri nu are un loc de munca.

Potrivit economistilor, tinerii spanioli esueaza sa dezvolte aptitudinile necesare pentru a reusi sa isi mentina locul de munca pe termen lung si sa aiba perspective bune de a-si creste veniturile.

Spania are unul dintre cele mai mari deficite bugetare din UE

Spania are unul dintre cele mai mari deficite bugetare din UEPotrivit estimarilor pe 2012, foarte putine economii din Uniunea Europeana vor reusi sa aiba surplus bugetar, printre acestea numarandu-se si Suedia.

La cealalta extrema, se numara tarile cu deficite uriase. Printre acestea se numar Italia, Grecia si Spania, temerile fiind mari ca urmare a efectelor pe care le pot avea asupra monedei europene.

Spania are totusi o datorie publica in limite rezonabile

Spania are totusi o datorie publica in limite rezonabileSpania sta mai bine decat multe alte economii mari din Uniunea Europeana, printre care si Germania, in ceea ce priveste datoria publica ca procent din PIB. Estimarea pentru 2012 este de 73,8% din PIB.

Cu toate acestea, estimarea pentru 2012 este semnificativ mai mare decat media ultimilor zece ani, ceea ce semnaleaza inrautatirea perspectivelor.