Roboti care vor revolutiona chirurgia

Roboti care vor revolutiona chirurgiaDesi chirurgia partial robotizata a aparut abia la inceputul acestui secol, in prezent, in anumite domenii chirugicale a inlocuit total interventiile traditionale. Si acum este gata de a schimba perceptia asupra chirurgiei pentru totdeauna, scrie Business Insider.

In trecut, chirurgii erau nevoiti sa faca incizii mari pentru a ajunge la anumite organe. Acest lucru insemna de multe ori, cicatrici mari, urate si perioade lungi de recuperare.

Astazi, tehnologia robotizata, denumita da Vinci Surgical System este gata sa revolutioneze chirurgia. In unele domenii, a facut-o deja. Chirurgia robotizata permite medicilor sa efectueze proceduri complexe utilizand o incizie minima. Este, de asemenea, mult mai precisa decat orice chirurg, iar pacientii solicita acest gen de interventii deoarece perioada de recuperare este redusa.

Cu toate acestea, deocamdata, chirurgia robotizata nu este ideala pentru orice afectiune, dar a inlocuit interventiile traditionale in domenii, precum urologia si ginecologia, dar este, de asemenea, utilizata tot mai mult pentru interventii cardiace sau cele complexe.



Ceea ce este cel mai remarcabil cu privire la chirurgia robotizata este ca domeniul de aplicabilitate si modul de lucru se pot extinde, la asa-zisa tele-medicina si operatii realizate de la distanta. Practic, acest lucru inseamna ca un pacient ar putea fi operat de un robot controlat de un doctor aflat la distanta. O alta varianta posibila in viitor este reprezentata de realizarea unei singure incizii, de dimensiuni reduse, probabil prin buricul unui pacient, iar apoi urmand a fi introdus prin aceasta incizie un cordon robotizat, care sa efectueze operatia.

Sursa informatii si foto: Business Insider

Realitate amplificata prin lentile de contact

Realitate amplificata prin lentile de contactViitorul realitatii amplificate (augmentate) nu este reprezentat de un ecran de smartphone sau ochelari, ci de lentilele de contact inovative.

Innovega dezvolta un model de lentila de contact numita iOptik care reprezenta un pas crucial in tehnologia necesara perceperii realitatii amplificate virtuale 3D. Aceste lentile pot, de asemenea, imbunatatii vederea realitatii normale. Folosind nanotehnologia, lentilele de contact permit utilizatorilor perceptia realitatii cat si a informatiilor furnizate de Internet sau alta sursa.

Si Google a prezentat recent Project Glass, un proiect de ochelari care preia toate functionalitatile smartphone-urilor si le plaseaza pe un device care seamana cu o pereche de ochelari.

In general, cu ajutorul tehnologiei de vizualizare a realitatii augmentate - amplificate utilizatorul poate "modifica" dupa bunul plac realitatea naturala din jurul sau. Cu ajutorul comenzilor vocale si a unui afisaj electronic, se pot sa face poze, sesiuni de videochat, se pot afisa ghiduri GPS sau sa alerteze utilizatorul atunci cand este aproape de un cunoscut.

Nici iOptik si nici Project Glass nu sunt pe deplin finalizate, proiectele fiind inca in dezvoltare. De asemenea, alimentarea acestor produse s-ar putea realiza wireless de la un smartphone.

O inovatie pentru viata: spuma de oxigen

O inovatie pentru viata: spuma de oxigenCand o persoana nu poate inspira suficient oxigen prin plamani, de obicei survine decesul. Fiecare dintre celulele umane are nevoie de oxigen pentru a supravietui si, atunci cand nu exista suficient in jurul acesteia inceteaza sa existe, scrie Business Insider.

O substanta inovativa, denumita spuma de oxigen, si dezvoltata de Dr. John Kheir, cercetator si specialist in interventii de urgenta de la Spitalul de Copii din Boston si echipa sa, ar putea prelungi capacitatea organismului de a supravietui in conditiile unor plamani neoperationali prin furnizarea de oxigen direct in sange. Spuma este creata incadrand particule mici de oxigen cu un strat de molecule grase pentru a forma bule de dimensiuni reduse utilizand unde ultrasonice in laborator. Spuma contine pana la 90% oxigen.

Aceasta inventie reprezinta o noua abordare in medicina de urgenta. Efectul nu dureaza pentru totdeauna, insa. Spuma trebuie administrata la un interval de 15 minute. De asemenea, spuma nu este similara transplantului de sange, operatiune care necesita ca plamani sa functioneze, cu scopul de a furniza oxigen organismului. Injectie cu spuma ar oferi insa medicilor timp pentru a insera un tub de respiratie sau pentru a conecta pacientul la un aparat pentru respiratie artificiala.

Daca va functiona si in studiile pe animale mai mari, cercetatorii spera ca aceasta spuma sa ajunga in camerele de urgenta, unde ar putea fi folosite in combinatie cu alte instrumente disponibile in prezent. In aceste situatii, cateva minute in plus de oxigen sunt suficiente pentru a salva o viata.



Imprimarea celulelor de piele pe arsuri

Imprimarea celulelor de piele pe arsuriOamenii de stiinta de la Scoala de Medicina Wake Forest fac progrese in domeniul tehnologiei "imprimarii" de celule cu epiderma pentru a trata ranile provocate de arsuri.

Cu cativa ani in urma, acestia au fost inspirati in aceasta inovatie de imprimantele cu jet de cerneala. Ei au plecat de la ideea ca daca insereaza celule ale pielii intr-un "cartus" de imprimanta obisnuita, le-ar putea transfera aceste celule pe pielea deteriorata. Mai mult, au inceput experimentele chiar cu ajutorul unei imprimante cu jet si folosind celule in loc de cerneala, scrie Business Insider.

Una dintre tehnicile de imprimare implica un bioprinter portabil care ar putea fi transportat si catre soldatii raniti pe campul de lupta. Cu ajutorul acestuia se scaneaza rana provocata de arsuri, se pot preleva celule de la pacient si de asemenea printa o sectiune de piele. O alta tehnica implica o imprimanta tridimensionala de celule si alte materiale pentru reconstructia pielii.

Cum sa transformi reziduri umane in vapori de apa

Cum sa transformi reziduri umane in vapori de apaSistemul Zero Liquid Discharge, creat de inginerul Namon Nassef foloseste caldura unui motor pentru a converti apa reziduala. Este o inventie dezvoltata timp de sapte si care a costat mii de dolari si ar putea revolutiona procesul de epurare a rezidurilor umane acumulate pe nave de croaziera, trenuri si avioane.

O demonstratie a modului de functionare a sistemului gasesti aici. Inventia lui Nassef a fost recunoscuta anul trecut de catre revista Popular Science drept una dintre investiile de top ale anului. In prezent, modelul a suferit imbunatatiri si este mult mai compact. Nassef cauta, deocamdata, investitori pentru productia la scara larga a inventiei sale, scrie Business Insider.

Un test de sange care va revolutiona medicina cardiovasculara

Un test de sange care va revolutiona medicina cardiovascularaIn fiecare an, aproximativ 17 milioane de oameni din intreaga lume decedeaza din cauza atacurilor de cord sau accidentelor vasculare cerebrale, dar situatia s-ar putea schimba foarte curand. Oamenii de stiinta au dezvoltat un simplu test de sange care poate fi capabil de a prezice daca o persoana prezinta un risc ridicat de a suferi de un atac de cord in urmatoarele doua saptamani, scrie Business Insider.

Capacitatea de a diagnostica un atac de cord iminent a fost mult timp considerata Sfantul Graal al medicinei cardiovasculare. Testul, care avea insa schimbe perceptia acestui lucru, a fost realizat in urma unui studiu, publicat de revista Science Translational Medicine, care a masurat sistemul celulelor endoteliale circulante (interfata celulara dintre sangele circulant si tesuturile inconjuratoare), pe un esantion de 50 de pacienti care au ajuns la urgenta in urma unor atacuri si 44 de voluntari sanatosi.


Sistemul celulelor endoteliale circulante participa la mecanismele homeostaziei, controleaza tonusul vasomotor, traficul de celule circulante, mentine fluiditatea sangelui, regleaza permeabilitatea si formarea neocapilarelor.

Cercetatorii au observat ca acestea la pacientii care au suferit un atac de cord sunt mai abundente, anormal de dilatate, diforme si de multe ori apar cu mai multe nuclee, ceea ce indica faptul ca ofera predictie pentru boli coronariene obstructive.

Un atac de cord apare atunci intr-o artera se formeaza un cheag de sange care blocheaza fluxul catre la inima dauneaza tesutului cardiac. Cardiologii cred ca un atac incepe de obicei cu cateva zile inainte de formarea unui cheag, atunci cand peretii vaselor de sange slabesc si celulele endoteliale anormale incep sa se grupeze.

Posibil leac pentru cancer

Posibil leac pentru cancerUn lucru uimitor pe care il poseda tinerii este capacitatea de a isi imagina posibilitati pe care adultii, inchistati in lucruri mult mai pragmatice, nu au timp sa le materializeze. De multe ori li se spune ca ceva este imposibil si, cu toate acestea, se incapataneaza si realizeaza lucruri uimitoare.

Angela Zhang, o eleva de 17 ani, si-a imaginat o noua tehnica ce poate fi folosita pentru a contracara cancerul. Ideea ei a castigat 100.000 de dolari la concursul de tehnologie Math, Science & Technology sponsorizat de Siemens. Vezi aici cum functioneaza tratamentul. Tanara considera ca nanoparticulele de oxizi din aur si fier pot functiona, administrati corect, ca un catalizator impotriva cancerului, atacand direct celulele stem.

Un profesor al Universitatii Stanford i-a fost mentor Angelei pe parcursul celor peste 1.000 de ore petrecute de aceasta in incercarea de a-si demonstra teoria. Tanara vrea, dupa terminarea liceului, sa urmeze cursuri de chimie si anatomie.


Celule solare care pot alimenta cu energie orase intregi

Celule solare care pot alimenta cu energie orase intregiCercetatorii de la Solar Junction au dezvoltat o noua celula solara care a reusit sa stochese pana la 43,5% din energia captata de la soare astfel incat sa genereze electricitate. Celulele solare dezvoltate de aceasta companie s-au dovedit cu 1,2 la suta mai eficienta decat orice alta sursa de captare.

Aceasta tehnoligie a fost dezvoltata initial de catre Dr. Homan Yuen si colegii sai, in timp ce urmau studiile Stanford University in 2007. Echipa a gasit o modalitate de a capta si aranja un compus numit InGaAsNSb folosind un proces imprumutat de la telefonele mobile si de la industria de iluminat cu LED-uri. Procesul permite ca straturi subtiri ale compusului sa fie depozitate, astfel incat exista un mix redus intre straturi, rezultand o contaminare minima a materialelor, scrie Business Insider.

Vezi aici cum este produsa cea mai eficienta baterie solara. Deocamdata, compania se afla inca in faza de dezvoltare pentru a putea comercializa acest modul la scara larga, la costuri minime.

Un vaccin impotriva dependentei de droguri

Un vaccin impotriva dependentei de droguriCercetatorii fac progrese intr-o cautare de ani de zile pentru a gasi un leac impotriva dependentei de substante nocive - angrenand organismul in a stopa acele molecule de dimensiuni reduse, inainte de a ajunge la creier.

Substante, cum ar fi nicotina (cauzatoare de cancer si prezenta in produsele din tutun) si cocaina, nu numai ca produc probleme de sanatate si deces, dar de asemenea, au un impact major asupra societatii in ansamblu, scrie Business Insider.

Ronald Crysta, doctor si cercetator in cadrul Weil Cornell Medical Center si echipa sa lucreaza la un mihloc de a stopa dependenta de cocaina si nicotina prin utilizarea de vaccinuri special create. Vaccinurile ar putea fi date dependentilor aflati in recuperare pentru a opri recidiva.

Cele doua vaccinuri folosesc un vector viral special pentru a introduce o gena in celulele hepatice. Virusul injectat nu este cunoscut a provoca vreo boala si a fost special creat ca un vector de terapie genetica. Acesta a fost folosit in alte studii de terapie genetica si s-a dovedit eficient. Astfel, vaccinul ar putea sa ofere imunitate in fata nicotinei sau cocainei.

O solutie impotriva paraliziei

O solutie impotriva paralizieiO descoperire incredibila in tratamentul leziunilor maduvei spinarii si paralizie au facut oamenii de stiinta din Elvetia. Acestia au tratata sobolani paralizati printr-o combinatie de stimulare chimica, electrica si fizica. Sobolanii paralizati care au primit tratamentul au putut merge din nou, unii chiar alerga.

In trecut, oamenii de stiinta au testat individual chimic, electric si fizic prin terapii oamenii paralizati, dar pana acum n-au testat o combinatie intre cele trei tehnologii deodata.

Neurologul Gregoire Courtine, autorul principal al studiului a declarat pentru ABC News ca aceasta tehnica "nu va face minuni" si nu va vindeca complet o leziune a maduvei spinarii, dar ca ofera "noi cai terapeutice pentru aceste leziuni foarte traumatice", prin combinarea terapiilor existente.