1 / 11

Roboti care vor revolutiona chirurgia

Desi chirurgia partial robotizata a aparut abia la inceputul acestui secol, in prezent, in anumite domenii chirugicale a inlocuit total interventiile traditionale. Si acum este gata de a schimba perceptia asupra chirurgiei pentru totdeauna, scrie Business Insider.

In trecut, chirurgii erau nevoiti sa faca incizii mari pentru a ajunge la anumite organe. Acest lucru insemna de multe ori, cicatrici mari, urate si perioade lungi de recuperare.

Astazi, tehnologia robotizata, denumita da Vinci Surgical System este gata sa revolutioneze chirurgia. In unele domenii, a facut-o deja. Chirurgia robotizata permite medicilor sa efectueze proceduri complexe utilizand o incizie minima. Este, de asemenea, mult mai precisa decat orice chirurg, iar pacientii solicita acest gen de interventii deoarece perioada de recuperare este redusa.

Cu toate acestea, deocamdata, chirurgia robotizata nu este ideala pentru orice afectiune, dar a inlocuit interventiile traditionale in domenii, precum urologia si ginecologia, dar este, de asemenea, utilizata tot mai mult pentru interventii cardiace sau cele complexe.



Ceea ce este cel mai remarcabil cu privire la chirurgia robotizata este ca domeniul de aplicabilitate si modul de lucru se pot extinde, la asa-zisa tele-medicina si operatii realizate de la distanta. Practic, acest lucru inseamna ca un pacient ar putea fi operat de un robot controlat de un doctor aflat la distanta. O alta varianta posibila in viitor este reprezentata de realizarea unei singure incizii, de dimensiuni reduse, probabil prin buricul unui pacient, iar apoi urmand a fi introdus prin aceasta incizie un cordon robotizat, care sa efectueze operatia.

Sursa informatii si foto: Business Insider

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri