Locurile de munca

Locurile de muncaBarack Obama: crearea unui milion de locuri de munca in sectorul manufacturier pana in 2016, prin incurajarea companiilor sa isi "relocheze" productia in Statele Unite, in special prin masuri fiscale. Dublarea exporturilor pentru a sustine piata muncii. Reducerea la jumatate a importurilor energetice pana in 2020 prin dezvoltarea resurselor de gaze si a energiei "verzi".

Mitt Romney: crearea a 12 milioane de locuri de munca prin redresarea economiei gratie scaderii impozitelor, deschiderii unor piete externe si dezvoltarea resurselor petroliere si gaziere americane.

Bugetul Statelor Unite

Bugetul Statelor UniteBarack Obama: reducerea cheltuielilor cu 4.000 de miliarde de dolari in zece ani. Din acest total, circa 1.950 de miliarde ar proveni din cresterea impozitelor pentru cei bogati si eliminarea niselor fiscale pentru companii, si 850 de miliarde ar fi legate de economiile determinate de terminarea razboaielor din Irak si Afganistan.

Mitt Romney: plafonarea bugetului federal la 20 la suta din PIB, fata de 24,4 la suta in 2012. Votarea unei "reguli de aur" in Constitutie. Suprimarea niselor fiscale (neprecizate) pentru finantarea unei scaderi generale a impozitelor. Inlocuirea unui functionar din doi in scopul reducerii numarului lor cu 10 la suta.

Impozitele

ImpoziteleBarack Obama: majorarea baremului pentru cele doua categorii de venituri de peste 208.250 de dolari. Nivelurile finale ar corespunde celor practicate inainte de mandatul lui George W. Bush (36 la suta si 39,6 la suta). Cresterea impozitului pe profit de la 15 la 20 la suta pentru toti. Reducerea impozitelor pentru companii de la 35 la suta la 28 la suta, respectiv 25 la suta in unele industrii.

Instaurarea "regulii Buffett", care prevede ca persoanele cu venituri mai mari de un milion de dolari pe an sa plateasca un impozit de cel putin 30 la suta.

Mitt Romney: reducerea cu 20 la suta a sase bareme de impozit pe venit; nivelul final va scadea de la 10 la 8 la suta pentru transa de venituri scazute, si de la 35 la 28 la suta pentru veniturile mai mari de 388.350 de dolari. Scaderea impozitelor pentru companii de la 35 la 25 la suta, aliniate mediei OCDE.

Avortul si contraceptia

Avortul si contraceptiaBarack Obama: presedintele in exercitiu, un aparator al dreptului la avort, "crede ca optiunile in privinta sanatatii unei femei constituie o decizie personala, luata impreuna cu medicul, fara amestecul oamenilor politici".

Mitt Romney: doreste anularea hotararii istorice a Curtii Supreme "Roe versus Wade" (1973), care a legalizat si reglementat avortul in Statele Unite. El sustine interzicerea avortului cu exceptia cazurilor de viol, incest sau risc la adresa sanatatii sau vietii mamei. Romney va inceta sa mai subventioneze centrele de planning familial.

Drepturile persoanelor de orientare homosexuala

Drepturile persoanelor de orientare homosexualaBarack Obama: a fost primul sef al Executivului american care s-a pronuntat, cu titlu personal insa, in favoarea dreptului persoanelor de acelasi sex de a se casatori si care a subliniat ca decizia de a autoriza sau nu o astfel de casatorie revine statelor.

Mitt Romney: se opune casatoriei intre persoane de acelasi sex si uniunilor civile, sustinand un amendament la Constitutie prin care casatoria sa fie definita drept o uniune intre un barbat si o femeie. El s-a opus abrogarii legii "Don't ask don't tell", care interzicea accesul in armata al persoanelor care si-au exprimat in mod deschis orientarea sexuala, dar a anuntat ca nu va reveni asupra acesteia.

Sursa foto: http://www.freedigitalphotos.net/


Pedeapsa cu moartea

Pedeapsa cu moarteaBarack Obama: s-a opus anterior pedepsei cu moartea, iar in prezent el o sustine in cazul celor mai "atroce" crime, dar subliniaza ca trebuie sa fie rar aplicata.

Mitt Romney: problema a fost rareori abordata in cursul campaniei, niciun candidat nu a propus abolirea ei. "Apreciez ca pedeapsa cu moartea tinde sa impiedice unele dintre cele mai groaznice crime", a afirmat Romney.

Sursa foto: http://www.freedigitalphotos.net/


Armele de foc

Armele de focBarack Obama: afirma ca respecta al Doilea Amendament, dar doreste o consolidare a verificarii antecedentelor celor care cumpara de arme.

Mitt Romney: interpreteaza in mod strict al Doilea Amendament al Constitutiei, care protejeaza dreptul americanilor de a detine arme. Se opune oricarei noi legislatii federale care restrange achizitionarea de arme de foc. Candidatul republican o obtinut sustinerea puternicului grup de lobby al fabricantilor de arme de foc (NRA).

Sursa foto: http://www.freedigitalphotos.net/


Religia

ReligiaBarack Obama: credincios. Sustinator al separarii bisericii de stat, el s-a declarat, "in calitate atat de cetatean, cat si de crestin", "foarte atasat" de libertatea religioasa. El afirma ca a recurs la sfatul unor lideri religiosi pentru a se orienta in misiunea sa.

Mitt Romney: s-a exprimat impotriva tentativelor de "retragere din viata publica a vreunei forme de recunoastere a lui Dumnezeu". Mormon, el se roaga in fiecare seara inainte de a merge la culcare si il evoca adesea pe Dumnezeu in discursurile sale, subliniind ca "drepturile nu ne sunt date de catre stat, ci de catre Creator".