10. Statele Unite

10. Statele UniteStatele Unite ale Americii, cu un scor general de 76 in ceea ce priveste libertatea economica, a pierdut din nou teren si in 2013. Scorul general este cu 0,3 puncte mai mic decat anul trecut, cu scaderi in libertatea monetara, libertatea in afaceri, libertatea fortei de munca, precum si libertatea fiscala. SUA se situeaza pe a doua pozitie intre tarile din regiunea America de Nord, iar scorul sau genral ramane totusi cu mult deasupra mediilor regionale si globale.

9. Danemarca

9. DanemarcaScorul libertatii economice in Danemarca este de 76,1, ceea ce face situeaza economia tarii nordice pe locul noua in Indicele pe 2013. Scorul general este in esenta similar cu anul trecut, cu imbunatatiri modeste in gestionarea cheltuielilor publice si libertatea in fata coruptiei, contrabalansat de declinul in ceea ce priveste munca si libertatea investitionala. In urma Elvetiei, Danemarca este pe locul 2 intre alte 43 de tari din regiunea Europei.

8. Mauritius

8. MauritiusScorul libertatii economice in Mauritius este de 76,9 si se situeaza pe locul 8 in Indicele pe 2013. Scorul general este in esenta acelasi ca anul trecut, cu imbunatatiri in domeniul drepturilor de proprietate si libertatea muncii, contrabalansat de declinul in libertatea fata de coruptie si libertatea monetara. Cu toate acestea, Mauritius se afla pe prima pozitie intre alte 46 de tari din regiunea sub-sahariana a Africii.

7. Chile

7. ChileEconomia statului Chile se situeaza pe pozitia a 7-a in ceea ce priveste libertatea economica, cu un scor de 79 de puncte in Indicele pe 2013. Scorul sau general este cu 0,7 puncte mai mare decat anul trecut, in principal datorita valorilor imbunatatite la nivel de investitii si libertate in afaceri. Continuand sa fie una dintre cele mai libere economii din Top 10, Chile se bucura de cel mai inalt grad de libertate economica in America de Centrala si de Sud si regiunea Caraibe.

6. Canada

6. CanadaScorul in ceea ce priveste libertatea economica in Canada este de 79,4, ceea ce situeaza economia acestui stat nord-american pe pozitia a 6-a in Indicele pe 2013. Scorul sau general este cu 0,5 puncte mai mic decat anul trecut si reflecta declinul in libertatea fata de coruptie si libertatea in afaceri, care sunt numai partial compensate printr-o imbunatatire notabila in gestionarea cheltuielilor publice. Canada continua insa sa fie cea mai libera economie din regiunea Americii de Nord.

5. Elvetia

5. ElvetiaScorul privind libertatea economica in Elvetia este de 81, potrivit Heritage Foundation, ceea ce situeaza economia acestei tari pe pozitia a 5-a in Indicele pe 2013. Scorul este in esenta acelasi ca anul trecut, cu scaderi modeste a libertatii in afaceri si de gestionare a cheltuielilor publice, contrabalansat de imbunatatiri in libertatea monetara si libertatea in fata coruptiei. Elvetia se afla pe primul loc in randul altor 43 de tari din regiunea Europei.

4. Noua Zeelanda

4. Noua ZeelandaLibertatea economica in Noua Zeelanda a obtinut un scor de 81,4, in Indexul pe 2013, iar economia acestui stat se situeaza pe pozitia a 4-a in lume in aceasta privinta. Scorul sau este cu 0,7 puncte mai mic decat anul trecut, reflectand scaderi ale controlului cheltuielilor guvernamentale si a libertatii monetare, care depasesc imbunatatirile in ceea ce priveste investitiile si libertatea in fata coruptiei. Noua Zeelanda se claseaza, de asemenea, pe locul 4 intre alte 41 de tari din regiunea Asia-Pacific.

3. Australia

3. AustraliaScorul libertatii economice in Australia este de 82,6, al treilea cel mai mare punctaj obtinut de un stat in topul general realizat de Heritage Foundation. Scorul general este insa cu 0,5 puncte mai mic decat anul trecut, desi au existat imbunatatiri in ceea ce priveste libertatea in fata coruptiei si de afaceri. Scaderi au avut loc in libertatea muncii si in gestionarea cheltuielilor publice. Australia se claseaza, de asemenea, pe locul treilea intre alte 41 de tari din regiunea Asia-Pacific.

2. Singapore

2. SingaporeLibertatea economica in Singapore inregistreaza un scor de 88 de puncte, ceea ce pozitioneaza economia acestui stat pe a doua pozitie in Indexul pe 2013. Scorul sau este cu 0,5 puncte mai mare decat anul trecut, in urma unui progres in ceea ce priveste libertate financiara, ce compenseaza deteriorari mai mici pentru alte cinci libertati economice. Singapore se situeaza, de asemenea, pe pozitia a 2-a intre alte 41 de tari din regiunea Asia-Pacific.

1. Hong Kong

1. Hong KongScorul libertatii economice in Hong Kong este de 89,3, ceea ce mentine statul asiatic in topul Index-ul realizat de Heritage Foundation pentru a 19-lea an la rand. Cu toate acestea, scorul general inregistrat de Hong Kong este cu 0,6 puncte mai mic decat anul trecut, in principal din cauza cheltuielilor guvernamentale care au crescut in raport cu PIB si in urma cresterii inflatiei. Hong Kong se situeaza astfel pe locul I atat in regiunea Asia-Pacific, cat si in lume.

59. Romania

59. RomaniaRomania a obtinut un scor de 65,1 in ceea ce priveste libertatea economica si se pozitioneaza pe pozitia 59 in clasamentul Heritage Foundation. Scorul Romaniei este cu 0,7 puncte mai mare in acest an, cu imbunatatiri in gestionarea cheltuielilor guvernamentale si libertatea muncii, care compenseaza o scadere modesta in libertatea fata de coruptie. Romania se afla astfel pe locul 28 dintr-un total de 43 de tari din regiunea Europei, iar scorul sau general este mai mare decat media globala.

Sursa foto: freedigitalphotos.net