De ce a aparut intensificarea tensiunilor?

De ce a aparut intensificarea tensiunilor?Totul incepe cu testele balistic si nuclear, efectuate primul pe 12 decembrie, celalalt pe 12 februarie. Consiliul de Securitate al ONU adopta pe 7 martie, cu unanimitate, noi sanctiuni impotriva Coreei de Nord. In zilele dinaintea acestui vot, regimul stalinist isi multiplica avertizarile, amenintand Seulul cu ruperea armistitiului din 1953 si Washingtonul cu un "razboi termonuclear". Ulterior, "retorica belicoasa" a Phenianului, denuntata de comunitatea internationala, a continuat sa se inflameze.

Pe fond, Phenianul vrea ca Washingtonul sa ii recunoasca statutul de putere nucleara si sa puna capat "politicii de ostilitate" impotriva sa, rezuma Scott Snyder, un analist din cadrul Council on Foreign Relations.

Manevrele americano-sud-coreene au alimentat criza?

Manevrele americano-sud-coreene au alimentat criza?Exercitiul anual Foal Eagle, care se desfasoara de la inceputul lui martie si pana la 30 aprilie si la care iau parte fortele americane si sud-coreene, a contribuit in mod intamplator la alimentarea tensiunilor. O componenta a acestor manevre irita in mod expres Phenianul, deoarece simuleaza debarcarea unor importante forte americane in peninsula coreeana, in caz de conflict.

Inca de pe 8 martie, un bombardier american de tip B-52, capabil sa transporte o incarcatura nucleara, a survolat Coreea de Sud, in cadrul acestui exercitiu. Phenianul a promis imediat o "riposta militara viguroasa", in cazul unei noi survolari. Washingtonul nu vrea sa se plieze si nu rateaza ocazia sa anunte ca, intre timp, au avut loc si alte survolari cu avioane de tip B-52, dar mai ales cu bombardiere "invizibile" de tip B-2, un lucru perceput ca un avertisment ferm. In paralel, pe masura ce tensiunea creste, in special dupa amenintarile proferate de nord-coreeni la sfarsitul lui martie cu lovirea Statelor Unite si insulelor Guam si Hawaii, Washingtonul a raspuns mobilizand un numar simbolic de avioane de vanatoare de tip F-22, o baterie antiracheta in Guam si doua distrugatoare antiracheta in Pacificul de Vest. Fiecare dintre aceste operatiuni a fost anuntata in mod public. "Acesta nu este un regim pe care sa il influentezi doar prin vorbe dure", declara un oficial american sub protectia anonimatului.

Care sunt capacitatile balistice nord-coreene?

Care sunt capacitatile balistice nord-coreene?Nordul, care a reusit sa plaseze un satelit pe orbita, la 12 decembrie, nu dispune in acest stadiu de capacitatea de a lansa o racheta balistica intercontinentala (ICBM).

Majoritatea expertilor se indoiesc de capacitatea de lovire a insulelor Guam si Hawaii, dar Coreea de Sud si Japonia sunt in raza de actiune.
Potrivit Arms Control Association, Phenianul dispune, prin racheta de tip No-Dong-1, de o capacitate operationala pe o raza de 1.300 de kilometri. Pentru tiruri ce depasesc aceasta raza de actiune, Coreea de Nord continua sa efectueze teste.

Cele doua rachete mobilizate pe coasta de est, de tip Musudan, in mod teoretic au o raza de actiune de 3.000 pana la 4.000 de kilometri, dar Phenianul nu le-a testat niciodata.

Ce mijloace militare au Statele Unite in regiune?

Ce mijloace militare au Statele Unite in regiune?Considerabile. In afara de cei aproximativ 28.500 de militari americani stationati in Coreea de Sud si cei aproximativ 50.000 in Japonia, Washingtonul mentine aproape 6.000 de militari in Guam, insula pe care se afla o baza pentru bombardiere si submarine, si alti aproximativ 50.000 de militari in Hawaii.

Peste 40 de nave US Navy strabat in permanenta Pacificul. Baza navala Yokosuka, in Japonia, este portul portavionului USS George-Washington, a doua crucisatoare si sapte distrugatoare. In plus, portavionul USS John-Stennis si escorta acestuia se afla in prezent in Singapore, dupa ce a revenit dintr-o misiune in Golf.

Razboiul sta sa izbucneasca in Peninsula Coreea?

Razboiul sta sa izbucneasca in Peninsula Coreea?"Razboiul nu sta sa izbucneasca, cel putin in acest stadiu", subliniaza un oficial american de rang inalt. Nimic pe teren nu sugereaza vreo actiune militara de amploare din partea Phenianului, potrivit Washingtonului.

Ca majoritatea observatorilor, Siegfried Hecker, profesor la Universitatea Stanford, releva lipsa de continut a amenintarilor nucleare, exprimandu-si indoiala fata de capacitatile nord-coreenilor. "De ce ar lansa un atac nuclear, in contextul in care stiu perfect de bine ca acest lucru va conduce la devastarea tarii si la sfarsitul regimului", intreaba el.

Insa profesorul nu exclude riscul unui derapaj, printr-o infruntare limitata, din partea "tanarului si novicelui" Kim Jong-un.