10. Spania

10. SpaniaConsum in 2012: 4,6 miliarde de litri

Spania a reusit sa ramana pe ultimul loc in acest clasament, in pofida faptului ca volumul de alcool consumat anul trecut in tara iberica a cunoscut o scadere de pana la 2% fata de anul precedent. Poate si din cauza faptului ca, de exemplu, autoritatile din Mallorca, au inceput sa amendeze consumatorii de alcool de pe strazi, in spcial turisti.

Chiar daca masurile de austeritate si pierderea locurilor de munca au afectat Spania in 2012, consumul de alcool se mentine totusi la un nivel ridicat, comprativ cu alte state. Vanzarile de bere au reprezentat o pondere de 70% din totalul bauturilor alcoolice comercializate, in ciuda faptului ca Spania este un exportator de vin de top. Astfel, consumul de vin a cumulat doar 21% din ceea ce au baut spaniolii, in timp bauturile de tip whisky si vodca au reprezentat aproximativ 5%.

Sursa foto: Freedigitalphotos

9. Franta

9. FrantaConsum 2012: 4,8 miliarde litri

Alaturi de Spania, Franta este parte a unei regiuni unde se inregistreaza cel mai mare consum de alcool din lume. Faimos pentru regiunile viticole din Hexagon, cum ar fi Bordeaux si Burgundia, vinul a reprezentat mai mult de 50% din consumul de bauturi alcoolice in 2012, urmat de bere - 38%.

Franta este cel mai mare producator si exportator de vinuri, iar cei mai mari clienti ai sai sunt China si Statele Unite. In Hexagon au loc si cele mai mari expozitii de vinuri din lume, precum VinExpo, organizat din doi in doi ani, si care a atras anul trecut 2.400 de expozanti din 45 de tari si a avut aproape 50.000 de vizitatori. Desi este privita drept o tara cu o atitudine sanatoasa fata de alcool, Franta a cunoscut o crestere brusca a numarului de oameni care au fost spitalizati in consumului excesiv de alcool - cu 30% in 2012, comparativ cu acum trei ani.

8. Regatul Unit

8. Regatul UnitConsum 2012: 7,3 miliarde litri

Marea Britanie a cunoscut, de asemenea, o scadere de 2% a consumului de bauturi alcoolice in 2012 fata de anul precedent. Pentru britanici, berea ramane principala consumatie, reprezentand mai mult de 62% din totalul pietei de alcool, urmata de vin cu numai 19% si de cidru, care insumeaza aproximativ 12%. Marea Britanie este, de altfel, de departe cel mai mare consumator de cidru la nivel global.

Alcoolismul este insa de foarte multa vreme o problema sociala in Regatul Unit. Date recente, arata insa ca britanicii beau ceva mai putin. Proportia barbatilor care consuma alcool cinci sau mai multe zile pe saptamana a scazut de la 23% in 1998 la 16% in 2011, in timp ce in randul femeilor s-a inregistrat o scadere de la 13% la 9% in aceeasi perioada.

7. Mexic

7. MexicConsum 2012: 7,4 miliarde litri

Mexic, una dintre cele patru tari in curs de dezvoltare aflate in clasament, a cunoscut o crestere a consumului de alcool de 4% in 2012, comparativ cu anul precedent. Consumul de bere a insumat 93% din totalul bauturilor alcoolice consumate, iar cea mai vanduta marca este Corona. Bauturile tari sau lichiorul abia daca au depasit 3%. Mexicanii consuma, de asemenea, mai multa Coca-Cola decat orice alta natiune.

Statiunile aflate pe litoral, cum ar fi Cancun, cunoscute pentru pachetele turistice all-inclusive, unde consumul de bauturi alcoolice este nelimitat, reprezinta, de asemenea, o sursa de extractie puternica si pentru turistii occidentali.

6. Japonia

6. JaponiaConsum 2012: 8,9 miliarde litri

Japonia este singura economie dezvoltata din Asia care a prins lista celor 10 cei mai mari consumatori de alcool din lume. Piata bauturilor alcoolice din Tara soarelui rasare a crescut in 2012 cu 2% fata de anul anterior, unde consumul de bere a reprezentat 70%, in timp ce bauturile tari au insumat 12%, iar vinul cel mult 10%. Bauturile alcoolice instant au fost, de asemenea, la mare cautare in Japonia, niponii consumand peste 760 de milioane de litri anul trecut, mai mult decat oprice alta natiune din Top 10.

Sake, insa, o bautura alcoolica japoneza facut din orez fermentat, pare sa-si piarda popularitatea. Vanzarile totale au insumat 600 de milioane de litri in anul fiscal care sa incheiat in martie 2012 si au reprezentant doar jumatate din nivelul consumat in 1996.

5. Germania

5. GermaniaConsum 2012: 12 miliarde litri

Germania, alaturi de Franta si Spania, pastreaza traditia consumului de alcool din regiune. Berea conduce detasat in topul preferintelor consumatorilor nemti cu 73% din vanzari, urmata de vin cu 18%. Germania gazduieste, de asemenea, cel mai mare festival international de bere - Oktoberfest, care atrage de altfel foarte multi turisiti.

In pofida reputatiei Germaniei, consumul de bere a scazut insa in ultimii zece ani, in contextul in care tinerii sunt atrasi mai mult de bauturile non-alcoolice. Cu toate acestea, consumul anual de bere pe cap de locuitor in cea mai puternica econonmie a Europei ramane la un nivel de 100 de litri.

4. Rusia

4. RusiaConsum 2012: 13,4 miliarde litri

In pofida reputatiei, rusii nu consuma mai multa vodca decat bere. Vanzarile de bere au insumat aproximtativ 76% din consumul total de alcool, urmate de spirtoase, cu 13%, si de vin cu numai 9% din totalul bauturilor consumate.

Guvernul rus a interzis de curand orice forma de publicitate la alcool, dar si comercializarea acestuia la chioscuri stradale dupa ora 23:00. De asemenea, guvernul a anuntat ca va ridica plafonul mini al preturilor la vodca in acest an, ca parte a actiunilor de combatere a contrafacerii de spirtoase si a reducerii alcoolismului.

3. Brazilia

3. BraziliaConsum 2012: 15,3 miliarde litri

Consumul de alcool in Brazilia a crescut la 4% in 2012 fata de anul anterior, reflectand o tendinta in acest sens a populatiei din America de Sud. In tarile mai mici, cum ar fi Columbia, s-a a inregistrat chiar o dublare a consumului pe cap e locuitor. Brazilia se pozitioneaza pe locul trei in lume din punct de vedere al consumului de bere, ceea reprezinta 90% din consumul total de alcool in tara sud-americana. Spirtoasele sunt pe locul doi, cu 7%, in timp ce consumul de vin revendica 3%.

Carnavalul de la Rio, care atrage aproape un milion de turisti, a generat venituri din turism de 3,2 miliarde de dolari, ceea ce a reprezentant si o crestere semnificativa a consumului total de alcool - 400 de milioane de litri de bere se consuma, de obicei, in timpul celor patru zile de festival. Producatorii de bere pariaza, de asemenea, pe evenimente viitoare, cum ar fi Campionatul Mondial de Fotbal din 2014 si Jocurile Olimpice din 2016 pentru a impulsiona vanzarile.

2. Statele Unite

2. Statele UniteConsum 2012: 29,3 miliarde litri

Consumul de alcool in cea mai mare economie din lume in 2012 a fost aproape dublu fata de Brazilia, cel mai apropiat concurent pentru locul 2. Piata din Statele Unite a cunoscut o crestere de 2% anul trecut, unde berea a reprezentat 81% din consumul total, urmata de vin cu 10%, in timp ce spirtoasele au insumat doar 6%.

Un studiu recent releva faptul ca americanii inca "beau prea mult" - 18% dintre barbati si 11% dintre femei, peste media recomandata, adica doua pahare pe zi pentru barbati s unul pentru femei. Consumul excesiv de alcool este de asemenea legat de nivelul ridicat de obezitate din Statele Unite. Un al studiu din aceasta tara a evidentiat ca una din opt femei si una din cinci fete de la liceu, consuma peste patru bauturi alcoolice pe perioade scurte de timp.

1. China

1. ChinaConsum 2012: 59,3 miliarde litri

De departe, China eclipseaza restul lumii la consumul de alcool, cu mai mult decat dublul cantitatii consumate in Statele Unite ale Americii.

Berea a fost cel mai vandut sortiment de alcool in tara cu cei mai multi locuitori de pe glob, reprezentand mai mult de 84% din consum si urmata de spirtoase cu 8,5%, in timp ce vanzarile de vin au insumat 7%. China este acum piata numarul unu din lume pentru bere, bauturi spirtoase si vinuri, potrivit Euromonitor.