Ministrii de externe ai Ligii Arabe se intrunesc de urgenta

Ministrii de externe ai Ligii Arabe se intrunesc de urgentaMinistrii de externe ai Ligii Arabe se vor intalni astazi, 1 saptembrie, la Cairo pentru a discuta despre situatia din Siria. Intalnirea fusese programata initial pentru marti, 3 septembrie, potrivit secretarului general adjunct al Ligii Arabe, Ahmed Ben Helli, insa data desfasurarii a fost mutata dupa anuntul unei iminente lovituri militare a SUA.

Anterior s-a anuntat ca Liga Araba considera ca autoritatile siriene sunt vinovate de atacul cu arme chimice de langa Damasc de pe data de 21 august. Liga Araba, sau Liga Statelor Arabe este o organizatie regionala a statelor arabe cu focus doar politic si nu de integrare regionala.

Intre timp, FBI a inceput sa-i supravegheze mai indeaproape pe sirienii care traiesc in SUA, care se teme de un nou val de atentate teroriste in cazul unui atac asupra Siriei, scrie Vocea Rusiei.

Discutii la nivel inalt la Casa Alba

Discutii la nivel inalt la Casa AlbaBarack Obama a declarat sambata ca a luat decizia de principiu sa efectueze atacuri impotriva regimului sirian, dar ca cere Congresului sa aprobe o astfel de operatiune, perspectiva unei interventii americane fiind amanata pe termen scurt. In acest timp, Obama a depus eforturi sa convinga parlamentarii americani sceptici si partenerii externi de necesitatea de a actiona.

Ca urmare, presedintele american si-a planificat in prima zi din acest weekend consultari atat cu membrii Congresului cat si cu aliatii externi, iar pentru astazi cu membrii de la Casa Alba ai celor doua mari partide americane - Republicanii si Democratii, intr-o sedinta departe de ochii presei la ora 14:00 (ora 21:00 in Romania). Nu este clar ce rol joaca sesiunile de discutii din acest weekend pentru data posibilului atac, mai ales ca Obama a lasat de inteles ca nu are nevoie de autorizare explicita pentru a incepe razboiul cu regimul lui Bashar Assad.

Inspectorii ONU au parasit Siria si incep analiza probelor colectate

Inspectorii ONU au parasit Siria si incep analiza probelor colectateEchipa de inspectie a Organizatiei Natiunilor Unite (ONU) deplasata in Siria sa cerceteze sursa armelor chimice care au generat atacul din 21 august va da in cursul zilei de astazi startul analizei probelor de sol colectate. Secretarul General al ONU, Ban Ki-Moon are, de asemenea, programata o intalnire cu Dr. Ake Sellstrom, seful echipei de ancheta a ONU cu privire la utilizarea armelor chimice, care a parasit Damascul in timpul zilei de ieri, scrie msnbc.

Sambata, purtatorul de cuvant al ONU, Martin Nesirky a declarat ca nu exista nici un termen limita pentru anchetatori pentru a emite un raport complet. La randul sau, presedintele Obama a declarat tot sambata, ca nu are nevoie de raport si implicit de aprobarea Consiliului de Securitate al ONU, pentru a incepe o actiune militara.

Barack Obama, intalnire de gradul zero cu Vladimir Putin

Barack Obama, intalnire de gradul zero cu Vladimir PutinUrmatorul summit ai liderilor din grupul tarilor G20 este programat sa aiba loc la Sankt-Petersburg, in Rusia, in perioada 5-6 septembrie. In cadrul acestei intalniri este posibil ca presedintele Barack Obama sa-l vada pe presedintele Vladimir Putin. Cei doi lideri s-au contrazis atat pe tema azilului acordat de rusi fugarului american Edward Snowden, cautat de autoritatile americane pentru dezvaluirea de informatii secrete, cat si pe tema atacului cu arme chimice din Siria.

Putin a criticat aspru administratia Obama si Statele Unite cu privire la acuzatiile aduse regimului sirian Bashar al-Assad de folosire a armelor chimice impotriva populatiei pe 21 august, numindu-le "prostii." Rusia este un aliat vechi al guvernului Assad.

Pe 9 septembrie, Congresul american se intoarce din pauza de cinci saptamani, iar administratia Obama se asteapta la o decizie favorabila in ceea ce priveste o posibila actiune militara in Siria.