Mexic

Mexic

Pentru investitori, actuala perioada este un moment bun sa caute asa-zis-ul "next big thing” in pietele globale. Ca urmare, toata atentia s-a mutat asupra tarilor MINT: Mexic, Indonesia, Nigeria si Turcia. Ce argumente pro si contra exista insa pentru aceste natiuni?

Mexic reprezinta un loc destul de periculos pentru a investi din doua motive diferite. In primul rand, economia sa este foarte strans legata de cea a Statelor Unite, care inca se lupta sa-si revina dupa blocajul bugetar si a sectorului public. De asemenea, in Mexic exista un violent si intens trafic de droguri, care submineaza libertatea economica, in timp ce noile afaceri sunt dependente inca foarte mult de relatiile politice.

Indonezia

Indonezia

"Statisticile demografice din Mexic, Indonezia, Nigeria si Turcia sunt foarte favorabile pentru cel putin urmatorii 20 de ani, iar perspectivele lor economice sunt interesante.", afirma economistul Terence James O'Neill.

Indonezia insa este de cele mai multe ori lasata in afara cand vine vorba de investitii, deoarece dimensiunea economiei Chinei in contextul regiunii Asiei o surclaseaza serios. Cu toate acestea, Indonezia merita luata in calcul, in parte datorita relatiei comerciale cu vecinul sau nord.

La inceputul acestei luni, Nasdaq a subliniat modul in care investitorii chinezi prefera Indonezia pentru investitii in locul altor noua tari, inclusiv Brazilia, SUA, Marea Britanie si Australia. De altfel, opteaza in acest fel un numar semnificativ de investitori din intreaga lume. Mai mult, intre 2010 si trimestrul trei din 2013, Indonezia s-a pozitionat pe locul al optulea intr-un clasament global cu privire la destinatiile de investitii de top.

Acest lucru se datoreaza faptului ca economia Indoneziei s-a extins cu un ritm impresionant in ultimii cinci ani, intre 4,08% si 6,9% in fiecare trimestru incepand cu 2007, iar din 2010 nu a scazut sub 5,43%. Cea mai mare economie din Asia de Sud-Est dispune de o industrie manufacturiera puternica, de la articole sportive la alte sectoare, alimentata atat de export cat si de cererea interna. In ceea ce priveste anul viitor, guvernul a prezis recent o crestere a PIB de 6,4%.

Restul tarilor MINT s-ar putea dovedi a fi luate in considerare candva in viitor ... Intre timp Indonezia merita deja o atentie sporita...

Nigeria

Nigeria

Nigeria, intre timp, are unele probleme interne grave pe care trebuie sa le rezolve. De exemplu, in ceea ce priveste alegerile. Practic, este de asteptat ca acestea sa fie fraudate. De asemenea, autoritatile care ar trebui sa aplice legea sunt cunoscute drept corupte, iar afacerile urmeaza acelasi exemplu.

Tara din vestul Africii dispune de o rezerva coplesitoare de resurse naturale. Insa, similar ca in cazul altor tari, care se invart mai degraba in cerc, Nigeria se indreapta rapid spre nicaieri. Precum Mexic, va trebui sa sape adanc in ceea ce priveste problemele societale pentru a se extinde economic, in mod semnificativ, de durata.

Foto: afromusing via Flickr

Turcia

Turcia

Si apoi exista Turcia, care s-ar putea transforma foarte bine in urmatorul model economic "Brazilia". De la inceputul anului 2008, Turcia a cunoscut un trimestru sau doi de crestere economica impresionanti, dar din pacate, in alte cinci a scazut si a inregistrat cresteri de mai putin de 1% in alte sapte ori. Turcia are o multime de lucruri de dovedit inainte de a putea face parte din blocul economiilor favorabile investitiilor.