7. Coreea de Nord: santaj si tensiuni

7. Coreea de Nord: santaj si tensiuni

Nu a inceput bine anul si Coreea de Nord a lansat o noua amenintare cu un dezastru nuclear in Peninsula Coreeana daca aceasta se va confrunta cu un nou razboi si a avertizat Statele Unite ca nu vor ramane nevatamate in acest conflict. "Ne confruntam cu o situatie in care un mic incident militar accidental poate conduce la un razboi total", a declarat Liderul nord-coreean Kim Jong-un.

Anterior, in octombrie 2013, Coreea de Nord a indemna Statele Unite sa puna capat manevrelor militare si "santajului nuclear", avertizand din nou asupra riscului unui "razboi total". Armatele SUA si ale Coreei de Sud au inceput in 2011 o ampla serie de exercitii militare, starnind furia Coreei de Nord care a amenintat continuu cu atacuri nucleare impotriva ambelor tari.

6. Israel: nu noi suntem de vina!

6. Israel: nu noi suntem de vina!

Marile puteri (China, Franta, Rusia, Marea Britanie, Statele Unite, Germania) si Iranul au ajuns la un acord in noiembrie anul trecut asupra programului nuclear al Teheranului, la Geneva, dupa patru zile de negocieri "dificile", aducand o speranta de iesire dintr-o criza care dureaza de zece ani.

In acelasi timp, remierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a incercat constant sa convinga Statele Unite si Franta sa nu accepte un acord cu Iranul daca regimul de la Teheran nu va prezenta garantii clare ca va renunta definitiv la ambitiile nucleare cu caracter militar. "In privinta Iranului, nu exista doar doua optiuni: un acord sau razboiul. Exista si o a treia optiune: continuarea presiunilor prin sanctiuni. Un acord inadecvat in domeniul nuclear poate conduce la a doua optiune, la un rezultat nedorit", a declarat Netanyahu.

De asemenea, in decembrie 2013, Israelul a criticat vehement acordarea, de catre ONU, a statutului de stat observator Palestinei. Conform unui oficial israelian, statul evreu isi rezerva dreptul unor masuri suplimentare, in conformitate cu "interesele strategice". Activitatile israeliene de colonizare constituie unul dintre obstacolele principale in procesul de pace cu palestinienii.

5. Iran, "un lup deghizat in oaie"

5. Iran, "un lup deghizat in oaie"

Pe 14 iulie anul trecut, Netanyahu avertiza la un post de televiziune american ca Israelul, singura putere nucleara in regiune, ar putea sa intervina militar inaintea SUA impotriva programului nuclear iranian, calificandu-l pe Rohani drept un "lup deghizat in oaie" in privinta acestui dosar.

Rohani a promis mai multa flexibilitate in dialogul cu Occidentul, dar alegerea sa nu va marca, totusi, o ruptura in politica Iranului, deoarece dosare strategice precum cel nuclear sau relatiile internationale se afla sub autoritatea directa a liderului suprem Ali Khamenei. Predecesorul lui Rohani, Mahmoud Ahmadinejad, a multiplicat pe parcursul celor opt ani de presedintie atacurile impotriva Israelului, punand in discutie realitatea Holocaustului sau afirmand ca aceeasta tara este sortita "disparitiei".

Iranul nu recunoaste existenta Israelului si sustine atat miscarile islamiste palestiniene, cat si miscarea siita Hezbollah, care lupta impotriva statului evreu.

4. Afganistan: o noua descalecare a Talibanilor

4. Afganistan: o noua descalecare a Talibanilor

Un raport al serviciilor de informatii sustine ca talibanii si alti actori de profil regionali, cum ar fi Al-Qaeda vor reveni in forta, pana in 2017 in contextul in care Statele Unite isi retrage trupele dupa mai mult de un deceniu de operatiuni militare in Afganistan.

Situatia se va deteriora chiar mai repid daca Washington si Kabul nu pot ajunge la un acord de securitate pentru a mentine trupele americane in Afganistan dupa 2014, potrivit raportului. Multi afgani, pe de alta parte, sunt nerabdatori sa scape de inca o ocupatie militara straina.

O lunga perioada de timp, cunoscut drept adversar al presedintelui afgan Hamid Karzai, Abdullah Abdullah, se arata ca un posibil lider in viitoarele alegeri, primul care va avea loc pe fondul retragerii armatei SUA. Unii se tem ca o victorie a acestuia ar putea fractura un sistem politic deja instabil.

3. China: un accident gata sa se produca

3. China: un accident gata sa se produca

Multi analisti vad tensiunile crescande dintre China si Japonia drept o amenintare la adresa pacii atat regional cat si global. Luna trecuta China a trasat o zona de aparare aeriana (Air Defense Identification Zone) care cuprinde cea mai mare din Marea Chinei de Est. Zona cuprinde teritorii revendicate de Japonia si Coreea.

La inceputul lunii decembrie, o nava a marinei americane a avut o scurta confruntare cu un vas militar chinez, intr-o regiune in care China a avut, de asemenea, dispute teritoriale cu Vietnam si Filipine. Secretarul de stat american John Kerry a respins aspiratiile teritoriale ale Chinei, afirmand ca "respingem actiunile tactice coercitive si agresive pentru a avansa pretentii teritoriale.".

2. Pakistan, o sperietoare pentru 15% din populatia lumii

2. Pakistan, o sperietoare pentru 15% din populatia lumii

Pakistan a primit un vot negativ major de la vecinul si, in acelasi timp, rivalul antic India - patria a 15% din populatia lumii. Indienii ales cu o majoritate covarsitoare Pakistan, drept cea mai mare amenintare pentru pacea lumii. Pakistan este in prezent o democratie inarmata nuclear, care a cunoscut o tranzitie de succes in 2013.

In pofida mortii liderului pakistanez taliban Hakimullah Mehsud intr-un atac cu drone la sfarsitul anului 2013, grupul are inca o pozitie puternica in zona tribala cea mai mare parte neguvernata de-a lungul frontierei afgane. Acest grupul este cunoscut in urma tentativelor de asasinare a adolescente pakistaneze Malala Yousafzai pentru ca a vorbit impotriva talibanilor la sfarsitul anului 2012.

1. Statele Unite ale Americii

1. Statele Unite ale Americii

Actionand in unele cazuri reticent, alteori prea impulsiv, "jandarmul" lumii moderne, Statele Unite ale Americii, a fost si este de multa vreme tinta unor animozitati pe scara larga, in special in Orientul Mijlociu, Africa de Nord, Afganistan si Pakistan, unde interventia militara americana a fost resimtita cel mai puternic in ultimii zeci de ani. Nu e de mirare astfel ca cei intervievati, din aceste regiuni au evaluat Statele Unite drept cea mai importanta amenintare.

Studiul a aratat ca pentru SUA ar fi greu sa-si faca prieteni in Europa de Est, de asemenea. Chiar si americanii - in proportie de 13% - au vzut propria lor tara drept o amenintare la adresa pacii mondiale. Razboaiele prelungite din Irak si Afganistan, programul de supraveghere vast, utilizarea de drone in Pakistan si Yemen, razboiul impotriva terorismului si razboiul impotriva drogurilor sunt toate de natura sa contribuie la reputatia negativa a SUA in ceea ce priveste pacea lumii.