Ucraina

Ucraina

Cea mai probabila varianta ar fi ca Ianukovici se afla inca in Ucraina. De la Kiev, acesta a zburat aproximativ 480 de kilometri est de Harkov, unde a ramas la o resedinta de stat si a inregistrat mesajul video, prin care denunta noii lideri din Ucraina. Apoi confom relatarilor, ar fi incercat sa fuga din tara sambata, prin regiunea Donetk, unde se bucura de o mare sustinere politica, la bordul avionului sau privat.

Cu toate acestea politistii de frontiera au blocat decolarea avionului, deoarece echipajul nu avea toate documentele necesare. Noi informatii sugereaza ca Ianukovici ar fi revenit in regiunea Donetk si s-ar afla ascuns intr-un buncar de trei etaje din orasul Volnovaha, arata The Telegraph.

Grecia

Grecia

Fostul presedinte ucrainean Viktor Ianukovici s-ar fi refugiat pe Muntele Athos, in Grecia, scrie publicatia elena Ekathimerini, citand presa din Ucraina.

Un reporter Ekathimerini, aflat la Kiev, sustine ca zvonul nu a fost confirmat insa, dar ca mass-media locala detine informatii ca Ianukovici ar fi fugit din tara cu destinatia Grecia, la comunitatea monahala semi-autonom elena de la Muntele Athos.

Ianukovici a fost demis de catre Parlamentul din Ucraina sambata trecuta. Marti, Parlamentul a votat pentru a-l trimite pe Ianukovici la Tribunalul Penal International de la Haga pentru a raspunde acuzatiilor in legatura cu moartea de 82 de protestatari din Kiev saptamana trecuta.

Republica autonoma Crimeea

Republica autonoma Crimeea

Ministrul de Interne interimar din Ucraina, Arsen Avakov, a afirmat ca Ianukovici ar fi fost vazut in regiunea pro-rusa Crimeea in noaptea de duminica. Cu toate acestea, el a adaugat ca fostul presedinte si anturajul sau au plecat apoi catre o destinatie necunoscuta, scrie The Telegraph.

Aparent, Ianukovici s-ar fi ascuns in orasul-port din Balaclava, duminica, dupa tentantiva nereusita de a zbura de pe aeroportul Belbek (12 kilometri nord de Sevastopol). Localnicii spun ca a fost intors de la aeroport, in timp ce Avakov afirma ca s-a razgandit cu privire la zbor, atunci cand a auzit ca noul sef al serviciului de securitate de stat il astepta acolo. Asadar, incotro?

Ultimele zvonuri indica faptul ca un iaht, pe care s-ar afla Ianukovici, a fost reperat pe mare in portul de Balaclava. Doua ambarcatiuni, ambele considerate a apartine fiului fostului presedinte, au fost identificate ca fiind posibila nava reperata. Cu toate acestea, varianta ambarcatiuni ar putea fi doar o perdea de fum, iar asa cum spun unii, Ianukovici sa fi lasat in urma Balaclava cu masina.

Emiratele Arabe Unite (UAE)

Emiratele Arabe Unite (UAE)

Un sofer de taxi de la Kiev s-a jurat acum trei zile ca Ianukovici s-ar afla in Emiratele Arabe Unite, mentioneaza, de asemenea, publicatia britanica citata, continuand ca, in ciuda unor aparente stranse relatii diplomatice intre cele doua natiuni, este putin probabil sa fi ajuns in Orientul Mijlociu. Oare?

Rusia

Rusia

Presupunand ca Ianukovici a reusit sa fuga in strainatate, varianta cea mai probabila ar fi ca el sa se refugieze in Rusia sau alte republici ex-sovietice. Vladimir Putin a pus deja vina pentru violentele din Ucraina in spatele protestatarilor, declaratie puternic sustinuta de Ianukovici, atunci cand se afla la guvernare, scrie The Telegraph.

Cei doi ar fi vorbit in ultimele saptamani pentru a discuta despre criza din Ucraina, dar nu este clar daca Putin i-a oferit lui Viktor Ianukovici azil politic. Putin nu a vorbit inca public despre demisia lui Viktor Ianukovici, dar intr-o convorbire telefonica cu cancelarul german Angela Merkel a fost de acord ca "integritatea teritoriala" a Ucrainei trebuie sa fie mentinuta, sugerand ca Rusia nu poate interveni.

In pofida acestor declaratii fortele marine din Rusia au confirmat ca au fost trimise nave cu trupe speciale in Crimeea, o republica autonoma in cadrul Ucrainei, pentru o posibila interventie militara.

Georgia

Georgia

In cazul in care Ianukovici a fugit intr-adevar pe mare de la Balaclava, el ar avea acces la un numar mare de tari, inclusiv Georgia. Daca-l accepta cu bratele deschise, asta reprezinta o chestiune diferita. Viktor Ianukovici a avut o prietenie stransa cu fostul presedinte al Georgiei, Mihail Saakasvili, dar noul presedinte Giorgi Margvelashvili a condamnat actele de violenta de la Kiev si a inclinat pentru un dialog cu opozitia din Ucraina.

Bulgaria

Bulgaria

Aparent, Bulgaria ar fi o alta alegere facila pentru a naviga pe Marea Neagra. Cu toate acestea, presedintele bulgar Rossen Plevneliev, a numit inlaturarea lui Ianukovici drept o "revolutie democratica" si a promis sprijinul sau pentru noul guvern din Ucraina.

Belarus

Belarus

Viktor Ianukovici ar putea gasi, de asemenea, refugiu in Belarus, unde exista deja un precedent. Presedintele Aleksander Lukasenko l-a primit pe teritoriul tarii in 2010 pe fostul presedinte Kurmanbek Bakiev, din Kargazstan, dupa ce a fost demis.

Romania

Romania

Viktor Ianukovici ar putea avea mai mult noroc in Romania, scrie The Telegraph. Jurnalistii britanici scriu ca presedintele Traian Basescu a declarat, in perioada violentelor din Ucraina, ca Romania este pregatita sa accepte refugiati din tara vecina. Cu toate acestea, Traian Basescu probabil ca nu s-a referit in mod special la Ianukovici si staff-ul sau.