Crimea nu face parte legal din Rusia, dar a facut in trecut

Crimea nu face parte legal din Rusia, dar a facut in trecut

Moscova este interesata de regiunea autonoma Crimea de sute de ani datorita terenurilor agricole bogate si a accesului la Marea Neagra. Ucraina a obtinut zona Crimeea de la Rusia in 1954, cand atat Ucraina cat si Rusia faceau parte din Uniunea Sovietica.

Dupa ce Uniunea s-a destramat in 1991, o parte din autoritatile si locuitorii din Crimeea au dorit sa fie din nou parte din Rusia, insa pana la urma au ramas ca parte a Ucrainei.

Multi rusi locuiesc in Crimeea

Multi rusi locuiesc in Crimeea

Sunt trei grupuri etnice in aceasta zona: ucrainieni in nord, rusi in sud si tatari in mijloc. Tatarii reprezinta 15-20% din populatie si au suferit foarte mult in timpul lui Stalin, in perioada soviectica.

O parte din flota rusa se afla in Crimeea

O parte din flota rusa se afla in Crimeea

Orice discutie despre importanta Crimeei pentru Rusia se indreapta catre flota de la Marea Neagra. Mai ales ca Marina Rusa are o baza in orasul crimean Sevastopol de la Marea Neagra de 230 de ani, iar navele pot ajunge usor in Marea Mediterana pentru a influenta comertul din zona Orientului Mijlociu si Balcani.

Insa un expert de la Institutul International de Studii Strategice a afirmat ca importanta acestei flote la Marea Neagra este controversata. Este cea mai mica dintre cele patru flote are Marinei Ruse, iar Rusia are de asemenea propria iesire la Marea Neagra.

Cu toate acestea, Sevastopol ramane o zona semnificativa pentru Rusia si de acest lucru ne putem da seama usor avand in vedere ca in 2010, Moscova a oferit Ucrainei o cantitate importanta de gaz natural in special pentru ca rusii sa isi poate extinde flota din Ucraina.

Bazele infirmeriei moderne

Bazele infirmeriei moderne

Daca nu stiti prea multe despre Razboiul Crimeii (1853-1856) ar fi bine sa aflati ca in timpul acestuia au fost puse bazele asistentei medicale moderne de catre Florence Nightingale, cea care a ingrijit soldatii in razboiul pe care Franta, Sardinia, Marea Britanie si Imperiul Otoman l-au dus impotriva Imperiului Rus.

Sursa foto: www.florence-nightingale.co.uk

5. Nu uitati de Ialta

5. Nu uitati de Ialta

Cand al Doilea Razboi Mondial s-a incheiat, liderii trupelor aliate , presedintele SUA Franklin D. Roosevelt (foto), premierul britanic Winston Churchill si liderul Uniunii Sovietice Joseph Stalin, s-au intalnit pentru a imparti Europa. Iar intalnirea care a stat la baza Razboiului Rece, a avut loc in statiunea Ialta din Crimea.