Estonia

Estonia

Peste 330.000 de rusi locuiesc in Estonia, respectiv un sfert din populatia totala. Concentrati in principal in jurul orasului Narva, in apropiere de frontiera rusa, ei au fost obligati sa treaca un test de limba estona pentru a obtine nationalitatea acestei tari si, in consecinta, pentru a vota in alegeri, chiar daca s-au nascut in Estonia.

Membra UE si NATO, Estonia are relatii diplomatice tensionate cu Rusia si este periodic tinta unor atacuri cibernetice, pe care Tallinnul le atribuie hackerilor rusi, noteaza Mediafax.

Letonia

Letonia

Etnicii rusi reprezinta 34% din populatia acestei tari membre a Uniunii Europene. In 2012, Letonia a refuzat, printr-un referendum sa faca din limba rusa a doua limba oficiala a tarii.

Ca si Estonia, pentru a obtine cetatenia tarii, ei trebuie sa treaca un test de limba letona. In consecinta, 300.000 de membri ai minoritatii ruse sunt apatrizi.

Lituania

Lituania

Putin sub 10 la suta din populatia Lituaniei este rusofona, potrivit bazei de date europene, si traieste in marile orase ale tarii baltice.

Belarus

Belarus

Rusa, una dintre limbile oficiale ale tarii, este vorbita de aproape toata populatia, dar doar 11 la suta dintre locuitori sunt considerati etnici rusi.

Republica Moldova

Republica Moldova

Peste 6% din populatia moldoveana este considerata de etnie rusa. In teritoriul separatist Transnistria, sustinut economic si politic de Kremlin, rusofonii reprezinta 60% dintre locuitori: jumatate dintre ei se considera rusi, ceilalti ucraineni.

Georgia

Georgia

Daca numarul persoanelor rusofone este redus in Georgia, rusa este una dintre limbile oficiale in Abhazia si Osetia de Sud, doua teritorii separatiste care si-au proclamat independenta in 2008, in urma unui razboi scurt intre Rusia si Georgia, si pe care doar Moscova si alte cateva capitale le-au recunoscut.

Kazahstan

Kazahstan

Trei milioane de persoane, considerate etnici rusi, traiesc in Kazahstan, respectiv 26 la suta din populatie. Majoritatea traiesc in regiunile din nordul tarii si reprezinta aproape jumatate din locuitorii de aici. Rusa este una dintre limbile oficiale ale tarii.

Ultranationalistii rusi, intre care seful partidului liberal-democrat (LDPR) Vladimir Jirinovski, au cerut deja anexarea sa de catre Rusia.

Kirgizstan

Kirgizstan

Aproximativ 10 la suta din populatie este considerata de etnie rusa. Rusa este din 2001 una dintre limbile oficiale ale tarii.

Uzbekistan

Uzbekistan

Minoritatea rusa reprezinta 6 la suta din populatia tarii, respectiv putin peste 1,7 milioane de persoane.

In alte tari ale fostei URSS din Asia Centrala (Turkmenistan, Tadjikistan), prezenta unei minoritati ruse nu este semnificativa din punct de vedere numeric.