Gruparile armate proruse au ordin sa ucida

Gruparile armate proruse au ordin sa ucida

Gruparile armate proruse din estul Ucrainei au ordinul de a "deschide focul pentru a ucide" militari ucraineni, au declarat miercuri serviciile speciale ucrainene (SBU), citate de AFP, informeaza Mediafax.

"Conversatiile interceptate intre sabotorii rusi arata ca actiunile de sabotaj din estul Ucrainei sunt coordonate de ofiterii de informatii militare ruse care dau ordine cinice de a trage pentru a ucide militari ucraineni", a declarat serviciul de presa al SBU, intr-un comunicat.

In plus, autoritatile de la Kiev au anuntat ca doi militari ucraineni au fost capturati de persoane inarmate in estul tarii. Guvernul de la Kiev a trimis marti forte armate impotriva rebelilor prorusi din estul Ucrainei, unde o serie de revolte au fost initiate de mai multe zile de militanti care cer organizarea unui referendum in vederea autonomiei regiunilor rusofone, in cadrul Ucrainei, sau alipirea la Rusia.

Sursa foto: Soldati cu arme/Shutterstock.com

Grupuri proruse au proclamat instituirea "Republicii Odesa"

Grupuri proruse au proclamat instituirea "Republicii Odesa"

"Regiunea Odesa proclama astazi Republica populara Odesa; puterea apartine exclusiv locuitorilor acestui teritoriu", au comunicat grupuri separatiste proruse. "In Ucraina este razboi civil, iar locuitorii trebuie sa blocheze toate intrarile in orasul Odesa incepand de la ora locala 16.00 (16.00, ora Romaniei)", au explicat separatistii.

"Daca nu vreti un razboi care sa duca tara la ruina, cum s-a intamplat in Siria si Libia, conflicte soldate cu sute de mii de morti, atunci trebuie sa actionati. Odesa este inconjurata deja de puncte de control ale inamicilor. Starea de razboi a fost deja decretata in tara", au adaugat separatistii prorusi. Mesajul pare a fi un apel la lupta impotriva armatei ucrainene si la unirea cu regiunea Crimeea, care este deja parte a Rusiei, dupa un referendum contestat de Uniunea Europeana si de Statele Unite.

Sursa foto: indicator Odesa, Shutterstock

Rusia "ridica un nou zid al Berlinului"

Rusia "ridica un nou zid al Berlinului"

Premierul ucrainean Arseni Iateniuk a acuzat miercuri Rusia ca ridica "un nou zid al Berlinului" in Europa, inaintea reuniunii internationale programate joi la Geneva in vederea solutionarii crizei din Ucraina, relateaza AFP.

"Ceea ce se intampla in acest moment reprezinta un pericol pentru Europa si Uniunea Europeana. Este clar ca vecinii rusi au decis sa ridice un nou zid al Berlinului si doresc revenirea la Razboiul Rece", a declarat premierul Arseni Iateniuk, la deschiderea Consiliului de ministri de la Kiev.

Sursa foto: Proteste in Kiev/Shutterstock.com

Blindatele arboreaza drapelul rus in estul Ucrainei

Blindatele arboreaza drapelul rus in estul Ucrainei

Trei blindate usoare si un camion care transporta barbati inarmati fara insemne si arborand drapelul rus circulau miercuri dimineata la Kramatorsk, in estul Ucrainei, a constatat un fotograf al AFP aflat la fata locului.

Coloana se indreapta catre Slaviansk, la cativa kilometri inspre nord, oras emblematic pentru ultima serie de revolte proruse, controlat de duminica de insurgenti inarmati. Pentru moment nu se stie provenienta blindatelor.

Agentia Interfax Ucraina a afirmat ca este vorba despre blindate care participa la "operatiunea antiterorista" lansata de Guvernul proeuropean de la Kiev impotriva separatistilor, care au intrat in localitate si ar fi fost blocate apoi de manifestanti prorusi. Ministerul ucrainean al Apararii, contactat de AFP, a declarat ca "niciun vehicul blindat al armatei nu a fost confiscat pe teritoriul ucrainean" si a trimis pentru informatii la Ministerul de Interne, care a refuzat sa comenteze.

Barbatii instalati in blindate vazuti de fotograful AFP purtau uniforme similare fara insemne, dar cu bareta ordinului Sfantului Gheorghe in portocaliu si negru, ordin onorific al fortelor armate ruse. Ei erau echipati cu arme de razboi si multi purtau cagule negre.

Sursa foto: Soldati/Shutterstock.com

20 de barbati inarmati au intrat in primaria din Donetk

20 de barbati inarmati au intrat in primaria din Donetk

Un grup format din circa 20 de barbati inarmati si cu cagule a intrat miercuri dimineata in primaria din Donetk, in estul Ucrainei, a constatat un corespondent al AFP aflat la fata locului.

Persoanele necunoscute nu impiedica angajatii sa intre si sa iasa din cladire si afirma ca au ca unica revendicare organizarea unui referendum privind "federalizarea" Ucrainei. Insurgenti separatisti ocupa din 6 aprilie sediul administratiei regionale din Donetk, al carui control l-au preluat in timpul manifestatiilor, inainte de a proclama o "republica suverana a Donetk".

Sursa foto: Proteste in Kiev/Shutterstock.com

Ucraina, "pe marginea razboiului civil"

Ucraina, "pe marginea razboiului civil"

Presedintele rus Vladimir Putin a avertizat-o pe cancelarul german Angela Merkel ca Ucraina se afla pe marginea razboiului civil, dupa ce Kievul a trimis armata impotriva separatistilor din estul tarii, a anuntat miercuri Kremlinul, citat de AFP.

"Presedintele rus a semnalat ca escaladarea brutala a conflictului a pus tara pe marginea razboiului civil", se arata intr-un comunicat al Kremlinului publicat dupa o conversatie telefonica intre Vladimir Putin si Angela Merkel.
Cei doi lideri "au subliniat importanta" negocierilor programate pentru data de 17 aprilie. "Ei si-au exprpimat speranta ca intalnirea de la Geneva poate da un semnal clar pentru a reveni la situatia dintr-un cadru pasnic", a anuntat comunicatul.

O reuniune cvadripartita intre Ucraina, Rusia, Statele Unite si Uniunea Europeana urmeaza sa aiba loc joi, la Geneva, in scopul de a incerca detensionarea crizei ucrainene.

Actiunile armatei ucrainene in estul tarii reprezinta "o recurgere neconstitutionala la forta impotriva manifestantilor pasnici", potrivit comunicatului Kremlinului. De asemenea, Putin a subliniat importanta stabilizarii economiei Ucrainei si continuarii livrarilor de gaze rusesti catre Europa.

Sursa foto: Proteste Ucraina/Shutterstock.com

Rusia cere Natiunilor Unite sa condamne operatiunile militare din estul Ucrainei

Rusia cere Natiunilor Unite sa condamne operatiunile militare din estul Ucrainei

Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, i-a cerut marti secretarului general al Natiunilor Unite, Ban Ki-moon, sa condamne operatiunea militara "neconstitutionala" din estul Ucrainei, relateaza AFP.

"Rusia asteapta o condamnare clara, din partea Natiunilor Unite si a comunitatii internationale, a actiunilor din estul Ucrainei", a declarat Putin.
Aceste operatiuni sunt "neconstitutionale" si contribuie la agravarea crizei, a subliniat presedintele rus. Armata a demarat marti dimineata o vasta operatiune in estul Ucrainei, unde numeroase institutii locale se afla sub controlul militiilor proruse.

Sursa foto: Soldati rusi in Ucraina/Shutterstock.com

Agentii rusi care au actionat in Crimeea actioneaza si in estul Ucrainei

Agentii rusi care au actionat in Crimeea actioneaza si in estul Ucrainei

Agentii care actioneaza in prezent in estul Ucrainei sunt aceiasi care au actionat in Crimeea inaintea alipirii peninsulei ucrainene la Rusia, a declarat miercuri un purtator de cuvant al contraspionajului serviciilor speciale ucrainene, relateaza AFP.

"Sunt aceiasi agenti care au preluat controlul asupra Adunarii din Crimeea. Am stabilit acest lucru pe baza comunicatiilor lor", a declarat Vitali Naida pentru presa, dand asigurari ca "aproximativ 40 de membri ai serviciilor ruse si colaboratorii lor" au fost arestati de la inceputul actiunilor separatiste in estul Ucrainei.

Sursa foto: Soldati rusi/Shutterstock.com

CRONOLOGIE: Estul Ucrainei, de la revoltele proruse la ofensiva Kievului

CRONOLOGIE: Estul Ucrainei, de la revoltele proruse la ofensiva Kievului

Kievul si-a trimis, marti, fortele impotriva insurgentilor prorusi din est, unde au avut loc revolte in ultimele zece zile, desfasurate de militanti care cer organizarea unui referendum pentru obtinerea autonomiei regiunilor rusofone, in cadrul Ucrainei, sau alipirea la Rusia, relateaza AFP.

- 6 aprilie: tensiunea creste brusc cand manifestantii prorusi iau cu asalt cladiri oficiale din mai multe orase din estul ucrainean. La Donetk, manifestantii ocupa in special sediile administratiei provinciale. La Lugansk, protestatarii ataca sediul serviciilor de securitate ucrainene (SBU).

De la indepartarea de la putere a regimului ucrainean prorus, la 22 februarie, de catre manifestanti proeuropeni, in urma unor violente la Kiev, tensiunile sunt aprinse in estul si sudul rusofon al Ucrainei. Criza dintre Moscova si Kiev a condus la alipirea peninsulei Crimeea la Rusia in martie, dupa un referendum nerecunoscut de Ucraina si de occidentali.

- 7 aprilie: La Donetk, insurgentii prorusi proclama o "republica suverana" si ocupa cladirile SBU.
Ucraina acuza Rusia ca vrea sa o invadeze pentru a o "dezmembra". Washingtonul ii cere presedintelui rus Vladimir Putin sa inceteze sa mai "destabilizeze" aceasta tara.
- 8 aprilie: Oficialii ucraineni resping un nou asalt cu cocteiluri Molotov al separatistilor asupra unei cladiri a administratiei regionale din Harkov: 70 de activisti sunt arestati.

- 12 aprilie: Activistii prorusi trec la ofensiva in est. Barbati inarmati ocupa sediul politiei, apoi cel al serviciilor de securitate si primaria din Slaviansk, la nord de Donetk, inaltand drapelul rus. La Donetk, separatistii invadeaza sediul politiei.
Barbati inarmati iau cu asalt sediul politiei si administratiei municipale din Kramatorsk (la 70 de kilometri nord de Donetk).
- 13 aprilie: Guvernul ucrainean anunta o "operatiune antiterorista" in estul tarii. Moscova someaza autoritatile de la Kiev sa inceteze "razboiul impotriva propriului popor".

La Mariupol, manifestantii ocupa fara a intampina rezistenta sediul administratiei locale, ridicand drapelul "republicii Donetk". Activistii fac acelasi lucru la Hartisk si Enakievo, in apropiere de Donetk.

- 14 aprilie: insurgentii prorusi trec la ofensiva, cerandu-i ajutor lui Vladimir Putin in fata Guvernului de la Kiev. Manifestantii ocupa sediul politiei si municipalitatii din Gorlivka (provincia Donetk).
Presedintele american, Barack Obama, si omologul sau rus, Vladimir Putin, discuta la telefon.
- 15 aprilie: Ucraina isi trimite fortele, armata si Garda Nationala, in est impotriva insurgentilor prorusi. O coloana de blindate si barbati din cadrul fortelor speciale se afla la circa 40 de kilometri nord de Slaviansk si intariri sunt transportate cu elicopterele in apropiere de aceasta localitate.

Separatistii care nu vor depune armele vor fi "lichidati", declara comandantul operatiunii. Vladimir Putin cere ONU o "condamnare clara" a actiunilor "anticonstitutionale" ale Kievului. Premierul Dmitri Medvedev considera ca "Ucraina se afla in pragul unui razboi civil". Washingtonul pregateste impreuna cu aliatii sai noi sanctiuni impotriva Moscovei.

Sursa foto: Proteste in Ucraina/Shutterstock.com

Sursa foto: Proteste in Kiev/Shutterstock.com