Viktor Ianukovici

Viktor Ianukovici

Viktor Ianukovici a fost dat jos din functia de presedinte de catre Parlament in februarie, dupa luni de proteste ale pro-europenilor din Kiev. Indepartarea sa a reprezentat o lovitura pentru Vladimir Putin, care conta pe Ianukovici pentru a lansa o versiunea Eurasiatica a Uniunii Europene. Actualul prim-ministru interimar, Arseni Iateniuk, a declarat recent Parlamentului faptul ca 38 miliarde dolari sub forma de imprumuturi au disparut din vistieria statului in timpul domniei lui Ianukovici.

Sursa informatii: CNBC

Vladimir Putin

Vladimir Putin

Presedintele Federatiei Ruse, Vladimir Putin, a afirmat ca isi rezerva dreptul de a utiliza forta pentru a ajuta separatistii pro-rusi din estul Ucrainei si a admis ca a detasat trupe in Crimeea. Casa Alba a afirmat Moscova sustine separatistii si incurajeaza instabilitatea, cu scopul de a obtine controlul politic asupra regiunii, scrie sursa citata.

Iulia Timosenko

Iulia Timosenko

Iulia Timosenko a fost eliberata din inchisoare dupa inlaturarea lui Ianukovici. Fost un lider al protestelor denumite "Revolutia portocalie", ea a ocupat functia de prim-ministru pana in 2010, an in care Ianukovici a preluat mandatul de presedinte. Iulia Timosenko a fost inchisa ulterior, pentru ilegalitati intr-o afacere de gaze naturale. Timosenko a anuntat recent ca va candida la presedintie, desi nu se bucura de popularitate, fiind vazuta drept o emblema a unei clase politice corupte si elitiste.

Oleksandr Turcinov

Oleksandr Turcinov

Turcinov este presedintele interimar al Ucrainei si, in acelasi timp, presedintele Parlamentului. Oleksandr Turcinov este membru al uneia dintre cele mai puternice organizatii politice ale Ucrainei, impreuna cu Iulia Timosenko si cu prim-ministrul interimar Arseniy Yatsenyuk. Actualul presedinte a condus anterior si serviciul de securitate de stat a Ucrainei (SBU)

Arseni Iateniuk

Arseni Iateniuk

Arseni Iateniuk este prim-ministru interimar al Ucrainei. Oficial avocat, Arseni Iateniuk detine, de asemenea, un master in contabilitate si audit, precum si un doctorat in economie. El este unul din liderii partidului Patria, din care face parte si Iulia Timosenko.

Viktor Iuscenko

Viktor Iuscenko

Iuscenko a fost unul dintre liderii Revolutiei Portocalii si a servit ca presedinte intre 2005-2010. Viktor Iuscenko a fost extrem de popular, dupa Revolutia Portocalie, dar s-a contrat frecvent cu aliatii sai si apoi cu prim-ministrul Iulia Timosenko. Relatia politica dintre cei doi a fost atat de disfunctionala incat sunt criticati ca i-ar fi permis indirect lui Ianukovici sa ajunga la presedintie in 2010.

Vitali Kliciko

Vitali Kliciko

Vitali Kliciko a fost campion mondial de box la categoria grea si actualmente este membru al Parlamentului Ucrainei. El conduce partidul UDAR si este unul dintre liderii principali ai opozitiei ucrainene. El a devenit activ in politica ucraineana, in 2005, în timp ce inca boxa la profesionisti, utilizand cariera sa de sportiv drept parghie politica. De altfel, atunci cand Ianukovici a fost inlaturat, Klitschko a declarat reporterilor "Acesta este un knock-out politic." Atat el, cat si Vladimir au fost sustinatori ai lui Iuscenko, scrie sursa citata.

Rinat Ahmetov

Rinat Ahmetov

Singurul om de afaceri de pe aceasta lista, Ahmetov este un oligarh ucrainean, foarte bogat, care a adoptat in ultima vreme rolul de diplomat si pacificator in conflictul din Ucraina. Nascut intr-o familie din clasa muncitoare musulmana cu origini tataresti, Rinat Ahmetov este poate cel mai bogat si cel mai influent cetatean al Ucrainei. El conduce System Capital Management, o companie de tip holding, dar a facut cea mai mare parte din avere din industria otelului si din minerit. Ahmetov a incercat in ultimul timp de a diminua tensiunile dintre separatistii din regiunea de est a tarii si autoritatile ucrainene, desi unii critici sustin ca actiunile sale reprezinta in primul rand o incercare de a se proteja pe sine si afacerile sale intr-o Ucraina post-Ianukovici.