Surplus bugetar de 1,5 miliarde euro

Surplus bugetar de 1,5 miliarde euro

Comisia Europeana a confirmat vineri surplusul bugetar de 1,5 miliarde euro inregistrat de Grecia anul trecut, reprezentand 0,8% din PIB. Daca in urma cu un an oficialii europeni luau in calcul reducerea serviciului datoriei Greciei prin extinderea maturitatilor si scaderea dobanzilor la imprumuturi, situatia s-a schimbat mult de atunci, scrie EconomyWatch.

Multi investitori au fost impresionati de dobanzile la care a reusit Grecia sa se imprumute la inceputul acestei luni, sub 5% la obligatiunile pe cinci ani, oferta fiind si suprasubscrisa, si mai putin de 6% pentru titlurile pe zece ani emise de statul grec.

Sursa foto: surplus, Shutterstock

Grecia are parte de o deflatie "buna"

Grecia are parte de o deflatie "buna"

Grecia va inregistra anul acesta deflatie, indicele preturilor de consum inregistrand un minus de 1,5% in martie acest an. Analistii considera ca aceasta este o deflatie buna, fiind generata de ajustarile pe care Grecia a trebuit sa le opereze, dar care vor creste competitivitatea economiei.

Sursa foto: criza financiara, Shutterstock

Riscul de a parasi zona euro a scazut

Riscul de a parasi zona euro a scazut

Pe langa scaderea ratei inflatiei si riscul de a parasi zona euro s-a micsorat dupa ultimele evenimente. Totusi, desi Grecia impartaseste aceeasi moneda cu Germania, cele doua simt percepute diferit de investitori, acestia speculand diferenta de incredere, la fel ca in cazul Portugaliei, Spaniei sau Italiei.

Sursa foto: zone euro, Shutterstock

Default-ul este parca mai departe

Default-ul este parca mai departe

Riscul de a intra in default a coborat semnificativ, in conditiile masurilor de austeritate si a celor de amanare.

Sursa foto: arhitectura Grecia, Shutterstock

Si bancile grecesti se finanteaza mai usor

Si bancile grecesti se finanteaza mai usor

Sentimentul de incredere fata de Grecia s-a transmis si asupra bancilor elene, care au reusit sa se finanteze relativ usor din piete.

La mijlocul lui martie de exemplu, Piraeus Bank a vandut obligatiuni de 500 milioane de euro la un cupon de 5%. In prezent, randamentul indicativ a coborat la 3,6%.

Sursa foto: sigla Piraeus Bank, Shutterstock